Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ZHEIJANG ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





Εξαμελής αντιπροσωπεία του Τοπικού Κοινοβουλίου (Κογκρέσου) της Επαρχίας Zhejiang της Κίνας, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Mr. Yao Minsheng, επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Γ. Δέδε, στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Σκοπός της συνάντησης η σύσφιξη των τουριστικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών που ανήκουν στις χώρες με τη μέγιστη προσφορά στην παγκόσμια ανθρωπότητα και τις συνδέουν σχέσεις χιλιάδων χρόνων, με εξίσου ιστορικούς πολιτισμούς.

Κατά την έναρξη της συζήτησης παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από Κινεζικής πλευράς για τη Διοικητική δομή της χώρας μας και τη διοικητική διάρθρωση των Περιφερειών της. Ο Αντιπεριφερειάρχης περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού της Περιφέρειας, με βάση τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και επεσήμανε πως οι νέες Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τη διέξοδο στην κρίση που περνάει σήμερα η χώρα με την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών αναπτυξιακών σχεδίων και την αφύπνιση περιφερειακών παραγωγικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Νομό Κορινθίας, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, την οικονομική και κοινωνική του σύνθεση και τα τεχνικά έργα που εκτελούνται σε αυτόν. Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε πως τα έργα σχεδιάζονται πλέον με βάση ιεραρχημένο και αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης του Νομού και της Περιφέρειας. Έτσι, γίνεται στροφή προς τη δημιουργία στοχευμένων και αναπτυξιακών έργων που συμβάλλουν με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και το σύνολο της Περιφέρειάς μας και τονίστηκε πως αποτελεί πλέον προτεραιότητα η επιστροφή στον αγροτικό και διατροφικό τομέα της παραγωγής. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε και ο στόχος να δημιουργηθεί στην Κορινθία το Δημοπρατήριο των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε ερώτηση του Γενικού Γραμματέα για την επάρκεια του νερού στην Κορινθία, ο κ. Δέδες, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο κατασκευής του Φράγματος του Ασωπού που αποτελεί το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Πελοποννήσου και θα δώσει τεράστια αναπτυξιακή δυνατότητα στις γύρω περιοχές και το Νομό συνολικά, λόγω της πολλαπλής χρησιμότητάς του  και τη δυνατότητα αξιοποίησής του. Ενδεικτικά, θα επιτευχθεί η άρδευση περίπου 90.000 στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, κάτι που θα σημάνει τη ριζική αναβάθμιση του αγροτικού προϊόντος της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε επίσης, τη στροφή στο πεδίο της εναλλακτικής ενέργειας και εξήγησε πως βρίσκεται υπό κατασκευή ο μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου που με σημείο εκκίνησης την Αθήνα, θα περνά από τη Διώρυγα και την Κόρινθο, συνεχίζοντας προς την υπόλοιπη Περιφέρεια με το μεγάλο του σταθμό να βρίσκεται στην Κορινθία. Ακόμη, ανέφερε την έγκριση μεγάλου αριθμού επενδυτικών σχεδίων φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στην Περιφέρειά μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τουριστική κίνηση του Νομού που λόγω της έντονης εναλλαγής παραλιακών και ορεινών τοπίων και του μεγάλου αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου συγκεντρώνει τουρίστες κάθε εποχή του χρόνου.

Τέλος, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο Περιφερειών, με εξειδικευμένες κινήσεις στο χώρο των εμπορικών, επιχειρηματικών και τουριστικών συναλλαγών.

Μετά το πέρας της συζήτησης, έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, κατά την οποία ο Αντιπεριφερειάρχης προσέφερε στον Γενικό Γραμματέα και τα υπόλοιπα μέλη της Αντιπροσωπείας ορισμένα από τα τοπικά προϊόντα της Κορινθίας και αναμνηστικά λευκώματα για την προβολή του Νομού μας και δέχτηκε πρόσκληση επίσκεψης  στην Κίνα.