Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Oλυμπία Οδός: Γιατί αναστείλλαμε προσωρινά την πλειοψηφία των έργων

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς του έργου αυτοκινητόδρομου προχώρησε η Ολυμπία Οδός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, διευκρινίζει:

"Στις 9 Ιουνίου 2011, το Ελληνικό Δημόσιο και η Ολυμπία Οδός μονόγραψαν μνημόνιο συναντίληψης το οποίο ορίζει τη διαδικασία για τον εντοπισμό, τον ποσοτικό προσδιορισμό και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Έργο. Η Ολυμπία Οδός και οι μέτοχοί της συνεργάζονται στενά με το Ελληνικό Δημόσιο και τους Δανειστές του Έργου για να καθορίσουν μια βιώσιμη λύση για τη συνέχιση του Έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, τέσσερις Σύνοδοι Ολομέλειας έλαβαν χώρα μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Παραχωρησιούχου και των Δανειστών του Έργου, καθώς και πολυάριθμες συναντήσεις στοχευμένων ομάδων εργασίας. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον εντοπισμό και την ποσοτικοποίηση των προβλημάτων. Όλα τα μέρη συμμετέχουν με καλή πίστη, αντιμετωπίζοντας αντικειμενικά τα γεγονότα της τρέχουσας κατάστασης.

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν επηρεάσει την ολοκλήρωση όλων των τμημάτων του νέου αυτοκινητόδρομου, καθώς και η παρατηρούμενη κατά 20% έως 30% πτώση στην κυκλοφορία, οδήγησαν τους Δανειστές τον Νοέμβριο 2010 στην προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την εξισορρόπηση των πηγών και της χρήσης των κονδυλίων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Ως αποτέλεσμα αυτού του ελλείματος χρηματοδότησης, η εταιρία έπρεπε να εφαρμόσει αρχικά ένα πιο αργό ρυθμό κατασκευής και, πρόσφατα, να λάβει την απόφαση να αναστείλει προσωρινά την πλειοψηφία των έργων, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης, να διασφαλιστεί ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων ασφαλείας, τις καθημερινές υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης, καθώς και να αποφευχθεί μια αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που έχει συνάψει η εταιρία.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι θέσεις των εμπλεκομένων μερών θα συγκλίνουν κατά τις επόμενες εβδομάδες με τον ορισμό μιας μακροπρόθεσμης λύσης προς το συμφέρον της Ελληνικής κοινωνίας. Μόλις συμφωνηθεί μια μακροπρόθεσμη λύση, θα ξεκινήσει απ’ όλα τα μέρη η διαδικασία της καταγραφής των συμφωνημένων αρχών στο Ευρωπαικό και εθνικό νομικό πλαίσιο, μετά την οποία, θα ξαναξεκινήσει η χρηματοδότηση".


thebest.gr