Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Moody’s εναντίον ΟΤΕ

ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΈΝΑ ΜΗΝΑ


Την ώρα που Αθήνα και Βρυξέλλες παίζουν θέατρο γύρω από το θέμα των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Moody’s ξαναχτύπησε χθες.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του μπήκε ο ΟΤΕ που ήδη έχει υποβαθμιστεί από τους άλλους δύο «οίκους» - τον Standard & Poors στις 8 Μαρτίου και τον Fitch, στις 10 Μαρτίου.

Χθες, ο Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού σε Baa3 και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση, ως αποτέλεσμα της γενικής υποβάθμισης της Ελλάδας από Β1 σε Βa1, σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου του οίκου Κάρλος Βίντσερ, που συμβαίνει να είναι και επικεφαλής αναλυτής για τον ΟΤΕ.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του ο οίκος υπογραμμίζει πως η περαιτέρω υποβάθμιση θα εξαρτηθεί από το αν ο ΟΤΕ θα καταφέρει να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχουν οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες στα έσοδα και τις ταμειακές του ροές, με την υιοθέτηση σειράς πρωτοβουλιών για την μείωση του κόστους.

Σημειώνεται πω και οι προηγούμενες υποβαθμίσεις συνοδεύονταν επίσης από την υπογράμμιση της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας που οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης και στην πτώση εσόδων και κερδών.

Τρεις υποβαθμίσεις μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα είναι πολλές. Και με δεδομένο ότι γύρω από το θέμα παίζεται ένα απίστευτο θέατρο – με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό, τον υπουργό των Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Eurogroup να… ζητούν να μάθουν τι θα γίνει, αν και γνωρίζουν (ή τουλάχιστον οφείλουν να γνωρίζουν) πως έχουν αποφασιστεί ρυθμίσεις για τον Ιούνιο του 2010 – όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του Οργανισμού και την διασφάλιση της θέσης του και των θέσεων εργασίας, πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τις επιθέσεις που δέχεται.

Και με δεδομένο ότι οι έλεγχοι σ’ αυτές τις εταιρίες θα γίνουν μεταξύ του 2010 και του 2013, οφείλουν όσοι ξεκινούν χορό απεργιακών κινητοποιήσεων να λάβουν υπ’ όψη τους πως στο μεταξύ υπάρχει άφθονος χρόνος για να υποβαθμιστεί ο ΟΤΕ (μαζί με την Cosmote) ως την κατηγορία των σκουπιδιών – οπότε δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για ανάπτυξη (αφού ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να δανείζεται), ούτε για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.
elzoni.gr