Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Πόσα χρωστούν σε δάνεια οι Δήμοι της Κορινθίας
Σάλος από την αποκάλυψη της έγκυρης ιστοσελίδας για την πολιτική και δημόσια διοίκηση eklogika.gr, σχετικά με τα υπέρογκα χρέη των δήμων όλης της χώρας προς το τραπεζικό σύστημα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το eklogika.gr δημοσιεύει τους αναλυτικούς πίνακες με τα χρέη των δήμων μόνο προς το τραπεζικό σύστημα - Ξεπερνούν τα 3 δις το σύνολο των χρεών τους - Ποιοι είναι οι 10 πιο υπερχρεωμένοι δήμοι και ποιοι οι 10 με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέους-πληθυσμού - Μόνο 50 δήμοι έχουν μηδενικά χρέη - Ενώ νέα εποχή ζητά αυτοδιοικητικούς manager με πολιτικό κριτήριο, τα κόμματα ψάχνουν διασημότητες με ...ασφαλή πολιτική διαδρομή.
Στο νομό Κορινθίας τα πρωτεία κατέχει ο Δήμος Βέλου με 3.855.894 ευρώ τραπεζικά χρέη, ενώ ακολουθούν ο Δήμος Σικυωνίων με 2.845.867 ευρώ και ο Δήμος Ξυλοκάστρου με 2.217.601ευρώ!
Οι δήμοι Κορινθίων , Λουτρακίου - Περαχώρας και Ευρωστίνης ξεπερνούν το 1,5 εκ. χρέος προς τις τράπεζες, ενώ ο λιγότερο χρεωμένος Δήμος της Κορινθίας είναι ο Φενεός με οικονομική «τρύπα» 225.610 ευρώ.
Λαμπρό παραδείγματα διαχείρισης αποτελεί ο Δήμος Σολυγείας, που εμφανίζονται με μηδενικό χρέος.
Συγκεντρωτικά οι Δήμοι της Κορινθίας χρωστούν τα εξής ποσά:
Άσσου-Λεχαίου 670.140
Βέλου 3.855.894
Βόχας 1.453.471
Ευρωστίνης 1.619.044
Κορινθίων 1.906.863
Λουτρακίου-Περαχώρας 1.770.085
Νεμέας 679.181
Ξυλοκάστρου 2.217.601
Σαρωνικού 290.389
Σικυωνίων 2.845.867
Σολυγείας 0
Στυμφαλίας 383.441
Τενέας 458.766
Φενεού 225.610
Αγίων Θεοδώρων 1.005.393
Συνολικά, οι δήμοι της χώρας χρωστούν 1 δισ. 750 εκ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, ενώ εκτιμάται πως χρωστούν άλλο 1 δισ. 300 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.
Όπως σημειώνει δηκτικά (και όχι άδικα) η ιστοσελίδα, την ώρα που η νέα εποχή ζητά αυτοδιοικητικούς manager με πολιτικό κριτήριο, τα κόμματα ψάχνουν διασημότητες με ...ασφαλή πολιτική διαδρομή.
Κι όμως, οι διασημότητες (με αναγνωρισιμότητα και ασφαλή πολιτική διαδρομή) δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιτυχία του στόχου του «Καλλικράτη», δηλαδή την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως καθοριστικό κριτήριο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους.
Από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκύπτει πως τα κριτήρια με τα οποία επί δεκαετίες οι κομματικοί μηχανισμοί επιλέγουν τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη, στη συντριπτική τους πλειοψηφία φόρτωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό με 3 και πλέον δισ. χρέη. Και χάριν της αναγκαίας αναγνωρισιμότητας και της «ορθής» πολιτικά διαδρομής, που αναζητούν στο προφίλ των υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους δημάρχους υπερχρεωμένων δήμων, έχουν και πάλι εξασφαλίσει στήριξη! Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται οι κομματικοί μηχανισμοί (ή δεν θέλουν να αντιληφθούν) την αποτυχία της προσφιλούς σε αυτούς μεθοδολογίας, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο και με μαθηματική ακρίβεια, τις τοπικές κοινωνίες σε αφανισμό και τους κατοίκους τους σε μια ατέλειωτη ομηρία, μέσω των χρεών που οφείλονται σε μέγιστο βαθμό σε κακοδιαχείριση των δημοτικών αρχόντων αλλά και στην ατιμωρησία που επικρατεί στην Ελλάδα και που «αθωώνει» τους πρωταγωνιστές κραυγαλέων περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος και άλλων ποινικών αδικημάτων.
Όπως και να’χει, οι νέοι δήμαρχοι θα «γεννηθούν» όχι με προπατορικό αμάρτημα αλλά κληρονομώντας τις αμαρτίες των προκατόχων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα κουβαλήσουν ως «προίκα» τις δικές τους αμαρτίες του παρελθόντος.
Ζητούμενο της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», είναι να μπει φρένο στη σπατάλη και την κακοδιαχείριση, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι χωρίς να επιβαρυνθεί –κι άλλο- ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών αλλά, κυρίως, να υπάρχει επιτέλους ο φόβος του βαρύ πελέκεως της Δικαιοσύνης για όσους ορέγονται να συντηρήσουν και «εξελίξουν» τις προαναφερθείσες αμαρτίες…