Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Σήμερα το ελληνικό «clasico» μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Η «ερυθρόλευκη» υπεροχή με αριθμούς!.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η «ερυθρόλευκη» υπεροχή με αριθμούς!
Κρατάει «αιώνια» αυτή η… κολόνια! Για την ακρίβεια… 32.726 ημέρες, όσες δηλαδή μεσολάβησαν από την πρώτη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (1 Ιουνίου 1930) μέχρι το ελληνικό “clasico” της Κυριακής 5/1/2020 στο κεκλεισμένων των θυρών «Γ. Καραϊσκάκης».
Εννέα συμπληρωμένες δεκαετίες πλέον, πλημμυρισμένες από πάθος, μάχες σώμα με σώμα για την απόλυτη κυριαρχία ανάμεσα στο «κόκκινο» και το «πράσινο», το «πράσινο» και το «κόκκινο», μία διαδρομή γεμάτη από αγώνες που έκριναν τίτλους πρωταθλητή και κυπελλούχου και μεγάλες προκρίσεις.
Το «αλατοπίπερο» στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου, που από το βράδυ της 22ας Σεπτεμβρίου (και το 1-1 του ντέρμπι «αιωνίων» του α΄ γύρου στο ΟΑΚΑ) έπιασε τα… 200! Κι ετοιμάζεται να μπει πλέον στην τρίτη εκατοντάδα αγώνων, βάζοντας τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, στην δέκατη δεκαετία των μονομαχιών τους μέσα στα γήπεδα…

Χαοτική η διαφορά υπέρ του Ολυμπιακού  σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας, βαθμολογικής συγκομιδής, αγωνιστικής υπεροχής και ιστορίας στις αναμετρήσεις του με τον Παναθηναϊκό.
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη για την 17η αγωνιστική της Super League 1.
Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν οπωσδήποτε νίκη για να επιστρέψουν στην κορυφή της Super League 1, μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη (4-2).
Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός έρχεται αποφασισμένος να κάνει την έκπληξη στο Φάληρο και να αιφνιδιάσει του Πειραιώτες.
Η διαφορά βάσει αριθμών είναι τουλάχιστον χαοτική υπέρ των «ερυθρολεύκων σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας, βαθμολογικής συγκομιδής, αγωνιστικής υπεροχής και ιστορίας στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Αναλυτικά:
Στο ποδόσφαιρο τα χρήματα σαφώς δεν παίζουν μπάλα, ειδικά όταν μιλάμε για ντέρμπι ειδικών συνθηκών, όμως η διαφορά στη χρηματιστηριακή αξία είναι ενδεικτική όσον αφορά στη δυναμική των δύο ομάδων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt, η αξία του ρόστερ του Ολυμπιακού αγγίζει τα 86,30 εκατομμύρια ευρώ, με την ομάδα του Πειραιά να διαθέτει την ακριβότερη ομάδα της χώρας!
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη βρίσκεται πολύ πιο κάτω με την χρηματιστιριακή αξία της ομάδας να βρίσκεται στα 17,75 εκατομμύρια ευρώ. Οι «πράσινοι», πάντως, βρίσκονται στην 4η θέση της σχετικής λίστας, πίσω από τους Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.
Υπάρχει ένα στατιστικό πάντως στο οποίο ο Παναθηναϊκός διατηρεί την πρωτιά σε όλη τη Super League 1 και αυτό είναι όσο αφορά στην ηλικία: Οι «πράσινοι» διαθέτουν την πιο νεανική ομάδα του πρωταθλήματος με 23,6 έτη κατά μέσο όρο.
Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη 10η θέση της σχετικής λίστα με 26,5 χρόνια κατά μέσο όρο.
Η μεγάλη διαφορά δυναμικής των δύο ομάδων φαίνεται και από τον συντελεστή επίθεσης - άμυνας.
Ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, έχοντας δεχτεί μόλις 6 γκολ σε 16 αγώνες (η μοναδική ομάδα της Super League 1 με μονοψήφιο αριθμό στη σχετική κατηγορία) και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 32 γκολ.
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει 18 γκολ σε 16 αγώνες, ενώ έχει πετύχει δυο λιγότερα.
Αυτό φυσικά αποτυπώνεται και στη συγκομιδή βαθμών, αφού οι Πειραιώτες έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 38 βαθμούς (με 11 νίκες, 5 ισοπαλίες, 0 ήττες), ενώ οι «πράσινοι» μόλις 22, με τη μεταξύ τους διαφορά τους να βρίσκεται στους 16 βαθμούς (με 5 νίκες, 7 ισοπαλίες, 4 ήττες).
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό σημείο ότι ο Ολυμπιακός παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος!
Το «αιώνιο» ντέρμπι φυσικά διαθέτει μεγάλη ιστορία, η οποία ωστόσο καταδεικνύει χωρίς αμφιβολία την αγωνιστική ανωτερότητα των Πειραιωτών.
Ο Ολυμπιακός μετράει κόντρα στον Παναθηναϊκό 45 νίκες ως γηπεδούχος (39 στο Καραϊσκάκη, 3 στο ΟΑΚΑ, 2 στη Λεωφόρο, 1 στη Ριζούπολη). Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει πανηγυρίσει μόλις 29 νίκες κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο (21 στη Λεωφόρο και 8 στο ΟΑΚΑ).
Η «ερυθρόλευκη» υπεροχή, ωστόσο, είναι αισθητή και στα εκτός έδρας ματς, με τον Ολυμπιακός να έχει πετύχει 29 νίκες ως φιλοξενούμενος (17 σε Λεωφόρο και 12 στο ΟΑΚΑ), με τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα να έχει μόλις 18 νίκες (14 στο Καραϊσκάκη, 3 στο ΟΑΚΑ και 1 στο Παλαιό Άρη).
Ακόμα και σε νίκες με ουδέτερη έδρα ο Ολυμπιακός προηγείται με 7 έναντι του Παναθηναϊκού με 3. Συνολικά δηλαδή, ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει κόντρα στον Παναθηναϊκό 81 νίκες, με τους «πράσινους» να έχουν πετύχει 50.
Από τις 200 φορές που έχουν αναμετρηθεί οι δύο ομάδες έχουν αναδειχτεί ισόπαλες 69 φορές. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή αναμέτρηση στο Καραϊσκάκη (5/1) θα σημάνει τη 201η φορά που οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στο γήπεδο.