Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΡΕΚΟΡ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ «Φάμπρικα» διορισμών με 100.000 συμβασιούχους στο Δημόσιο

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/06/genikoi-grammateis-dimosio-500.jpg 
ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΗΛΙΔOY
Ρεκόρ αύξησης στις θέσεις συμβασιούχων καταγράφεται για ακόμη μια φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., υπερβαίνοντας σε αριθμό τις 100.000. Η συγκεκριμένη τάση διαπιστώνεται την τελευταία τριετία, διάστημα κατά το οποίο σημειώνεται ραγδαία αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στο Δημόσιο ως εποχικό και έκτακτο προσωπικό.
Μέχρι και τον περασμένο Μάιο οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιοι που απασχολούνταν σε υπηρεσίες του Δημοσίου ξεπερνούσαν τους 100.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η απερχόμενη υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ολγα Γεροβασίλη, κατάφερε όχι μόνο να διογκώσει τον δημόσιο τομέα σε επίπεδα-ρεκόρ αλλά μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό! Ως ένα προσωπικό στοίχημα που κέρδισε θεωρεί η νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους διορισμούς που έχουν επιτευχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν σταμάτησε στιγμή να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία που ζητούσε μικρότερη και πιο ευέλικτη δημόσια διοίκηση.
Μάλιστα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες η κ. Γεροβασίλη μιλούσε για την ανάγκη περισσότερων προσλήψεων στο Δημόσιο, αδιαφορώντας για την εκτίναξη των δαπανών που μοιραία προκαλείται και οδηγεί στη συνεχή και αδιάλειπτη υπερφορολόγηση των νοικοκυριών. Πλέον η τάση μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας αφενός των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου των δραστικών περιορισμών στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, αντιστρέφεται και οι μισθοδοτούμενοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυξάνονται και πληθύνονται φτάνοντας και ακόμα ξεπερνώντας τα επίπεδα προ κρίσης.

Σταθερή αύξηση

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συμβασιούχων στη Γενική Κυβέρνηση κατά το μήνα Μάιο είχε την παρακάτω πρόοδο τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.: Μάιος 2015: 80.278, Μάιος 2016: 81.650, Μάιος 2017: 89.532, Μάιος 2018: 103.124!
Στην εκρηκτική αύξηση των συμβασιούχων επί υπουργίας της Ολγας Γεροβασίλη αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «ιστορικό ρεκόρ».
Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς επισημαίνει ότι «η απερχόμενη υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στο υπουργείο της. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την τεράστια αύξηση των δομών και των Γραμματειών; Τον απίστευτο αριθμό μετακλητών υπαλλήλων; Τις φωτογραφικές προκηρύξεις και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων διοικητικών και τομεακών γραμματέων ή τις τροπολογίες με τις οποίες συμβάσεις ορισμένου χρόνου βαπτίζονταν σε αορίστου κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης;».

Πώς μονιμοποιούνται

Η φάμπρικα προσλήψεων που προσπαθεί να στήσει προεκλογικά η κυβέρνηση περνάει μέσα από το πελατειακό κράτος, δημιουργώντας νέες γενιές συμβασιούχων που προσλαμβάνονται εκτός ΑΣΕΠ για μικρό χρονικό διάστημα αλλά με υπόσχεση μελλοντικής μονιμοποίησης. Το κομματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει το στήσιμο διαγωνισμών δήθεν ειδικού καθεστώτος εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες ανανεώνονται αυτόματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής είναι και η νέα προκήρυξη που αποκάλυψε την Τρίτη το ένθετο «Αγορά Εργασίας» και αφορά στην πρόσληψη 5.500 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ για δώδεκα μήνες σε ασφαλιστικά ταμεία αλλά και υπουργεία. Πριν από λίγους μήνες, με μια παρόμοια προκήρυξη εκτός ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση προσέλαβε 3.000 υπαλλήλους με ένα διαγωνισμό – εξπρές για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι συμβασιούχοι υπέγραψαν συμβάσεις διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο έτη.
Το πιο εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες για απόκρυψη της αλήθειας μέσα από φάμπρικες που έχουν εφεύρει για την παράκαμψη της διαφάνειας που εγγυάται η εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Και ενώ άτυπα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση σκοπεύει μέσα στους επόμενους μήνες να μονιμοποιήσει περισσότερους από 3.700 υπαλλήλους στους δήμους και τις περιφέρειες με δύο κλειστού τύπου διαγωνισμούς που πριμοδοτούν τους ήδη συμβασιούχους στους ΟΤΑ.

Έρχεται νέο μπαράζ

Μπαράζ προσλήψεων ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους μήνες για μόνιμο και για εποχικό προσωπικό παρά την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκονται δεκάδες προκηρύξεις μονίμων και εποχικών σε φορείς όπως δήμοι, υπουργεία, νοσοκομεία, ΕΡΤ και ΔΕΚΟ.
Προεκλογικά αναμένεται να γίνουν περισσότερες από 10.000 προσλήψεις ενώ εκκρεμούν ακόμα οι δικαστικές υποθέσεις χιλιάδες συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την άμεση μονιμοποίησή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
eleftherostypos.gr