Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ορκίστηκε για τέταρτη θητεία Πρόεδρος της Ρωσίας, o Βλαντιμίρ Πούτιν

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/05/poutin-500.jpg
Πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη θητεία ως το 2024, ορκίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν επανεξελέγη τον Μάρτιο με το 76,7% των ψήφων, το πιο υψηλό ποσοστό από τότε που ανήλθε στην εξουσία.
Με μεγάλη διαφορά από τους αντιπάλους του και με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο από αυτό των προεδρικών εκλογών του 2012 ο Πούτιν ευχαρίστησε το βράδυ της επανεκλογή του τους Ρώσους και δήλωσε ότι σε αυτή τη μεγάλη
νίκη βλέπει «την εμπιστοσύνη και την ελπίδα του λαού μας».
Η αντιπολίτευση και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει πολλές παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/05/PUTIN-2-768x547.jpgΤης τελετής ορκωμοσίας του Πούτιν προηγήθηκαν διαδηλώσεις εναντίον του Ρώσου προέδρου, οι οποίες διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα το Σάββατο έπειτα από έκκληση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.
Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τις συγκεντρώσεις αυτές, που δεν είχαν την έγκριση των αρχών, συχνά κάνοντας χρήση βίας, ενώ προχώρησαν στη σύλληψη περισσότερων από 1.500 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο Ναβάλνι, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα.
Μετά την ορκωμοσία του σήμερα στο Μεγάλο Ανάκτορο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα παραμείνει στην προεδρία της Ρωσίας ως το 2024, οπότε θα είναι 71 ετών.
Όταν είχε ερωτηθεί αν προτίθεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα μετά το 2024, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει: «Θα κάνετε πλάκα! Τι να κάνω; Να μείνω εδώ ως τα 100; Όχι».
Εξάλλου για να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο Πούτιν θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κάποιον θα διεκδικεί περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τα επόμενα έξι χρόνια για να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Όμως προς το παρόν δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για το ποιον σκέφτεται.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ