Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Αλλαγή ώρας από τα ξημερώματα της Κυριακής 25ης Μαρτίου - θερινή ώρα

http://www.radiopolis.gr/wp-content/uploads/2018/03/%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%82.jpeg

Σε ισχύ τίθεται τα ξημερώματα της Κυριακής 25η Μαρτίου η θερινή ώρα, οπότε και οι δείκτες των ρολογιών από τις 03:00 θα πρέπει να μετακινηθούν στις 04:00 π.μ.
Ενδεχομένως, πάντως, να είναι η τελευταία φορά που αλλάζει η ώρα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται ήδη η κατάργηση της.
Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται δια νόμου την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) να εφαρμόζουν την θερινή ώρα
και να επιστρέφουν στην χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01:00 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή ώρας δεν εφαρμόζεται απ' όλες τις χώρες. Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο για την αλλαγή ώρας. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους, η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν σχετικά μικρή.
Επίσης, η Ρωσία από το 2011 με προεδρικό διάταγμα έχει καθιερώσει τη θερινή Ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ η Τουρκία τον Σεπτέμβριο 2016 αποφάσισε τη μόνιμη εφαρμογή της θερινής ώρας καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.
Στην Ελλάδα, η η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας ξεκίνησε το 1975.