Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ο χάρτης των φοιτητικών ενοικίων - Έρευνα «Ε.Τ.»

http://media1.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2017/06/enoikia1-1000.jpg
«Ακριβά» θα πληρώσουν φέτος οι γονείς τη φοιτητική στέγη στην Αθήνα εξαιτίας… Airbnb.

Σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, τα ενοίκια στη μεγαλύτερη φοιτητούπολη της χώρας είναι ήδη αυξημένα έως και 15% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οι ίδιοι αποδίδουν στο ρεύμα, το οποίο εμφανίζει τους τελευταίους μήνες η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Δυσεύρετα

foititikia-enoikia-1 Έρευνα «Ε.Τ.» για τα φοιτητικά ενοίκια: Πόσο βαθειά θα βάλουν το χέρι οι γονείς«Τα σπίτια προς ενοικίαση σε περιοχές όπως το Κουκάκι ή τα Εξάρχεια είναι πλέον δυσεύρετα, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν επιλέξει να τα μισθώσουν μέσω Airbnb. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν, αφενός, ότι το ακίνητό τους δεν θα παραμείνει ξενοίκιαστο, μιας και η ζήτηση είναι μεγάλη, και, αφετέρου, ότι θα μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, προειδοποιώντας τους γονείς ότι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, προκειμένου να μην πληρώσουν το φοιτητικό κεραμίδι με επιπλέον… καπέλο στην ήδη τσουχτερή τιμή.
«Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου. Είθισται, λοιπόν, όσο πλησιάζει η περίοδος των εγγραφών να εντείνονται και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις τα ενοίκια να διατίθενται έως και 20% πάνω», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις οφείλονται τρόπον τινά και για το γεγονός ότι φέτος -για πρώτη φορά στο διάστημα της οκταετούς οικονομικής κρίσης- οι γονείς βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αγοράς και όχι ενοικίασης της φοιτητικής στέγης. «Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Γονείς, δηλαδή, προσεγγίζουν μεσιτικά γραφεία, ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν τα σπίτια, στα οποία θα μείνουν ως φοιτητές τα παιδιά τους, με προοπτική να τα μισθώνουν την περίοδο της απουσίας τους (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), αλλά και εν συνεχεία, μετά την αποφοίτηση», εξηγεί ο κ. Μπάκας.
Την παραπάνω… τάση, πάντως, φαίνεται να ενισχύουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), αναφορικά με την πορεία των τιμών των ακινήτων. Ειδικότερα, σωρευτικά από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους), ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (-43,6% σε Αθήνα και -45,5% σε Θεσσαλονίκη), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).

Ποικιλία Τιμών

foititika-enoikia-2 Έρευνα «Ε.Τ.» για τα φοιτητικά ενοίκια: Πόσο βαθειά θα βάλουν το χέρι οι γονείς

Τα μισθώματα, πάντως, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής του E-Real Estates, ποικίλλουν, ανάλογα με τη θέση του ακινήτου, σε σχέση με τη σχολή του νέου φοιτητή και την απόσταση από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Για ακίνητα εκτός του κέντρου και μακρύτερα των σχολών τα ενοίκια μπορούν να μειωθούν έως και 30 ευρώ το μήνα. Οι φοιτητές των ΤΕΙ στο Νομό Αττικής, για παράδειγμα, προτιμούν να «στεγάσουν» τα όνειρά τους στην περιοχή πλησίον Αιγάλεω, όπου υπάρχει σταθμός μετρό και, επομένως, μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι τιμές εκεί κυμαίνονται φέτος από 200 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και από 150 ευρώ με 200 ευρώ μηνιαίως για μία γκαρσονιέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα ίδια σπίτια οι περσινές τιμές ξεκινούσαν από 180 ευρώ και 150 ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη, τα ενοίκια πέριξ της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ξεκινούν από 250 ευρώ με 300 ευρώ για ένα δυάρι και από 190 ευρώ με 230 ευρώ για μία γκαρσονιέρα έναντι 250 ευρώ με 280 ευρώ και 180 ευρώ με 220 ευρώ πέρυσι. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Παγκράτι, όπου τα ενοίκια διαμορφώνονται ως εξής: 250 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι και 220 ευρώ μηνιαίως για μία γκαρσονιέρα από 200 ευρώ και 170 ευρώ αντίστοιχα τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.
Μείωση -αν και συγκρατημένη- καταγράφουν τα φοιτητικά ενοίκια στις υπόλοιπες πόλεις, οι οποίες, επίσης, δέχονται ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών κάθε χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, στην περιοχή Πανεπιστήμια οι τιμές ξεκινούν φέτος από 180 ευρώ το μήνα για ένα δυάρι από 200 ευρώ μηνιαίως πέρυσι και από 220 ευρώ με 300 ευρώ για μία γκαρσονιέρα έναντι 220 ευρώ με 350 ευρώ το 2016. Για 160 ευρώ το μήνα μισθώνεται μία γκαρσονιέρα στο κέντρο της Πάτρας, με την τιμή μίσθωσης για το δυάρι να ανεβαίνει στα 200 ευρώ.
Οι αντίστοιχες περσινές τιμές διαμορφώνονταν σε 180 ευρώ και 300 ευρώ το μήνα. Στη Λάρισα και συγκεκριμένα σε συνοικίες όπως η Νεάπολη, το Λιβαδάκι, η Νέα Πολιτεία, η Φιλιππούπολη και ο Αγιος Κωνσταντίνος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μισθώσουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από μόλις 130 ευρώ το μήνα (160 ευρώ πέρυσι), ενώ τα δυάρια πλησίον του στρατοπέδου στην Κομοτηνή νοικιάζονται για 250 ευρώ από 270 ευρώ το 2016. Ακόμη χαμηλότερα βάζει τον «πήχυ» το Μεσολόγγι, με τα μισθώματα να ξεκινούν σήμερα από 120 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και από 180 ευρώ για ένα δυάρι, όταν πέρυσι οι τιμές κυμαίνονταν από 150 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα.

«Τσιμπημένα» τα Χανιά

Στο μεταξύ, εξαίρεση αποτελούν τα Χανιά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων -κόντρα στο γενικότερο κλίμα- «τσίμπησαν» κατά τι τις τιμές. Ενδεικτικά, ενώ πέρυσι μία γκαρσονιέρα νοικιαζόταν για 180 ευρώ, σήμερα διατίθεται προς 200 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στα δυάρια (από 270 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2016).

«Τσουχτερές» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

foititika-enoikia-3 Έρευνα «Ε.Τ.» για τα φοιτητικά ενοίκια: Πόσο βαθειά θα βάλουν το χέρι οι γονείςΕλαφρώς «τσιμπημένες» εμφανίζονται οι τιμές ενοικίασης των φοιτητικών κατοικιών στο κέντρο των δύο μεγάλων πόλεων, που «φιλοξενεί» στην ιστοσελίδα του ο Spitogatos.gr. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μέση τιμή ανά τ.μ. των εν λόγω σπιτιών είναι αυξημένη κατά 2,7% για Αθήνα και κατά 2,2% για Θεσσαλονίκη, ενώ, επίσης, αυξητική είναι η τάση και στην Ξάνθη (+1,8%). «Από τα δεδομένα προκύπτει πως η ζήτηση στα συγκεκριμένα σημεία είναι αυξημένη, γι’ αυτό και παρατηρείται αύξηση στις τιμές», σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στελέχη της πλατφόρμας.

Αντιθέτως, πτώση -αν και οριακή, 0,6%- καταγράφεται σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της πρωτεύουσας, καθώς, επίσης, και συνολικά ανά την Ελλάδα. Το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα, ο Βόλος και οι Σέρρες, μάλιστα, φέρονται να κρατούν τα… σκήπτρα της πτώσης, αφού οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι ο Spitogatos.gr είναι η Νο1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με περισσότερα από 750.000 ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση, προσβάσιμα σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο μηνιαίους επισκέπτες, που βλέπουν περισσότερες από 54 εκατομμύρια σελίδες το μήνα.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ avelesioti@e-typos.com Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής