Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ερωτηματικά για την συντριβή του αεροπλάνου της Αir Αlgerie

AirAlgerie

Η Γαλλία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την συντριβή του αλγερινού αεροσκάφους με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα προεδρεύσει του συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών).
Ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ’ αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες. «Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη» είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα «στρατιωτικά της μέσα» στο Μαλί για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.


Στην Μπουρκίνα Φάσο τα συντρίμμια
Έπειτα από πολύωρες έρευνες τα συντρίμμια του αεροσκάφους των αλγερινών αερογραμμών εντοπίστηκαν τελικά από το στρατό της Μπουρκίνα Φάσο σε έρημη περιοχή στα βόρεια του Μάλι.
Όπως ανακοινώθηκε, ελικόπτερο της Μπουρκίνα Φάσο εντόπισε τα συντρίμμια, ενώ το πλήρωμα ανέφερε πως είδε και πτώματα στο σημείο της συντριβής.
Κομφούζιο για ώρες
Ο πρόεδρος του Μάλι φέρεται να είπε σε μια συνάντηση που είχε στο Μπαμακό με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες πως «Μόλις ενημερώθηκα ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τους Air Algerie εντοπίστηκαν στα βόρεια, μεταξύ των πόλεων Aguelhoc και Kidal».
Ωστόσο, αυτή η πληροφορία που μετέδωσαν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ! Αντίθετα, η Γαλλία, που συμμετέχει στις έρευνες είπε πως μαχητικά αεροσκάφη της μάλλον έχουν εντοπίσει τα συντρίμμια, αλλά δεν ήταν απόλυτα κατηγορηματική.
Στο Μάλι εκτιμά πως κατέπεσε το αεροπλάνο και ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο, που ανακοίνωσε πως βρήκε τα συντρίμμια στα βόρεια της γειτονικής χώρας.
Ανάλογη στάση και από την πλευρά του ΟΗΕ, που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης πως οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους σταμάτησαν επειδή νύχτωσε και θα συνεχιστούν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας την Παρασκευή. Τελικά, η Μπουρκίνα Φάσο… έδωσε τη λύση!
Το χρονικό της τραγωδίας
«Κόκκινος συναγερμός» για αεροσκάφος της αεροπορικής Air Algerie, η οποία ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή μαζί του, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο.
“Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του”, ήταν η ανακοίνωση της εταιρείας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα Airbus A-320 που εκτελούσε την πτήση ΑΗ 5017, στην οποία ταξίδευαν 116 άτομα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατέπεσε κοντά στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, μια εκτίμηση που επιβεβαίωσε επίσημα αξιωματούχος, με δηλώσεις του στο πρακτορείο “Reuters”.
Νεώτερη ενημέρωση από την πλευρά της Γαλλίας, αναφέρει ότι το αλγερινό αεροπλάνο συνετρίβη στο Μάλι. Σημειώνεται μάλιστα πως γαλλικά μιράζ εντόπισαν τα συντρίμμια μεταξύ των περιοχών Γκάο και Κιντάλ στο βόρειο Μάλι.
Tην είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του Μάλι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός των άλλων περίπου 50 Γάλλοι και 20 Λιβανέζοι, ενώ το πλήρωμα αποτελείτο από Ισπανούς και Πορτογάλους.
Προς το παρόν τα αίτια της συντριβής παραμένουν άγνωστα.
Ισπανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2007-2009 το χρησιμοποιούσε η Ρεάλ Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, ABC και Marca αναφέρουν πως η Βασίλισσα είχε τον ίδιο τύπο αεροσκάφους.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο αεροπλάνο επέβαινε η ανιψιά του Φιντέλ Κάστρο, Μαριέλα. Η κόρη δηλαδή του Ραούλ Κάστρο, που είναι σεξολόγος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ωστόσο, ο απεσταλμένος του NBC στην Αβάνα αναφέρει πως είδε ο ίδιος σήμερα το πρωί την Μαριέλα Κάστρο στην Αβάνα και αποκλείεται να ήταν μέσα στο αεροπλάνο.

ysterografa.gr