Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΟΠΥΥ και Ταμεία τα βασικά “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

troika-Megaro-Maximou
Παρατείνεται, όπως όλα δείχνουν η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, αφού όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Έτσι, ενδέχεται οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, στην οποία θα παραβρεθούν μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Σημαντικό “αγκάθι”στις συζητήσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, που ενδέχεται να προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζε μετά τη χθεσινή σύσκεψη, πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.
Παράλληλα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα που ενδέχεται να παρατείνουν την παρουσία της τρόικας, όπως, για παράδειγμα, η προγραμματισμένη απουσία στις Βρυξέλλες του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση η ελληνική πλευρά έθεσε όλα τα θέματα, τα οποία, όπως τόνισε  “είναι όλα ανοιχτά”.
Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν: η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η υλοποίηση των μέτρων της περιόδου 2013- 2014, καθώς και το θέμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά το ναυάγιο στην αποκρατικοποίηση  της ΔΕΠΑ.
Το οικονομικό επιτελείο έθεσε και το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για ένα εξάμηνο, για το οποίο η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη, καθώς εξετάζει τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν και για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών,με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα.

ysterografa.gr