Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ληξιπρόθεσμα ΟΤΑ: Μόλις το 2,6% έχει φτάσει στην αγορά

Μόλις 9 από τα συνολικά 343,93 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε δήμους, περιφέρειες και το ιδιο το υπουργείο Εσωτερικών έχουν φτάσει στους δικαιούχους τους. Την αποκάλυψη αυτή έκανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «καρφώνοντας» το συνάδελφό του (και κουμπάρο του) Ε. Στυλιανίδη. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας έχουν ήδη δοθεί 255,30 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από 41 δήμους, 54,58 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από 99 δήμους, 20,55 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από 13 περιφέρειες και 13,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών του υπουργείου Εσωτερικών σε τρίτους.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι τέλος Μαρτίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου το 54%, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ, έχουν πέσει στην αγορά (σ.σ.: ποσό σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το 2,6% των χρημάτων που έχουν πάρει οι ΟΤΑ για τα ληξιπρόθεσμα και έχουν δώσει στους ιδιώτες).
ΥΠΕΣ: Λειτουργούμε με βάση τις οδηγίες του ΓΛΚ
Ωστόσο, όπως τόνισε από αυτά μόλις 9 εκατ. ευρώ (ποσοστό 2,6%)  έχει φτάσει στους δικαιούχους: «Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός για να «χρυσώσει» το χάπι.
Η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών, πηγές του οποίους απάντησαν στον Χρ. Σταϊκούρα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην ταχύτητα και τη διαφάνεια», καθώς τα προς εξόφληση τιμολόγια των ΟΤΑ πρέπει να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με βάση τις οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου.
Δηλαδή, με άλλα λόγια από την πλατεία Κλαυθμώνος επιστρέφουν το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών και τον Χρ. Σταϊκούρα.

aftodioikisi.gr