Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δύο ισχυροί σεισμοί , 5 ρίχτερ σε Ζάκυνθο και Κορώνη

Ιόνιο: Σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ στις 5.12 το πρωί, με επίκεντρο 46 χιλιόμετρα Νότια της Ζακύνθου-Αισθητή και στην Πάτρα Κουνήθηκαν η Δυτική Ελλάδα και νησιά
Δύο σεισμικές δονήσεις , κοντά στα 5 ρίχτερ με το καλημέρα σας αναστάτωσαν τη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο δονήσεων πέρα από το ίδιο μέγεθος και η θέση τους κοντά στο σεισμικό τόξο του Ιονίου.
Συγκεκριμένα σεισμική δόνηση έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 269 χιλιόμετρα Δυτικά της Αθήνας και 50 χιλιόμετρα Νότια της Ζακύνθου βορειοδυτικά των νήσων Στροφάδων, σημειώθηκε στις 5.12 το πρωί της Κυριακής σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η δόνηση που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ηλεία, στην Πάτρα αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων είχε επίκεντρο το Ιόνιο Πέλαγος και  με εστιακό βάθος δέκα χιλιόμετρα.
Με σεισμό ξύπνησαν και οι κάτοικοι της Νότιας Ελλάδας. Ισχυρή δόνηση 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ  σημειώθηκε στις 7:42 ,λίγα λεπτά πρίν τις 8 το πρωί της Κυριακής σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών . Το επίκεντρο 26 χιλιόμετρα  νοτιοδυτικα της Μεθώνης , 58 νοτιοδυτικά από την Καλαμάτα και 39 χλμ νότια - νοτιοδυτικά της Πύλου και εστιακό βάθος 17,5 χλμ.
Στα 4,8 R δίνει τη δόνηση το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο με εστιακό βάθος 20 χλμ. Πάντως η δόνηση εστιάζεται στην περιοχή του βαθύτερου σημείου της Μεσογείου πάνω στο γνωστό τόξο του Ιονίου.
.Ο σεισμός ακούστηκε μέχρι και την Σπάρτη.
Τέλος στην γειτονική μας Ιταλία, σεισμική δόνηση 4,8 ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Ρώμη, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας.Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη Νάπολι.