Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η Κόρινθός απέκλεισε στο Κύπελλο με 3 - 0 στο Δερβένι τον Πανευρωστινιακό

Η Κόρινθος παίζοντας με αρκετές "ρεζέρβες" κατάφερε και πέρασε στην επόμενη φάση  του Κυπέλλου Κορινθίας καθώς επικράτησε στο Δερβένι του Πανευρωστινιακού με 3 - 0 ( 1 - 0) και γκολ του Μπιτσιάκου και 2 του Δημητριάδη

Τα άλλα αποτελέσματα της προημητελικής φάσης του Κυπέλλου Κορινθίας
Σπαθοβούνι - Αγ. Θεόδωροι 2-0
Ηρακλής Ξυλ. - Ατρόμητος Χιλ. 0-6
Θύελλα Πετρίου - Παννεμεατικός 0-1

ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


ΠΗΓΗ: sfedona.gr

Αν και εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Πάνος Μπεγλίτης δεν δίστασε στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία της βουλής για το περιβόητο Πολυνομοσχέδιο να διαφοροποιηθεί και να καταψηφίσει
διάφορα άρθρα του. Μάλιστα το γεγονός  αυτό για την διαφοροποόιηση του Πάνου Μπεγλίτη το συμπεριέλαβαν στις πρώτες ειδήσεις τους όλα τα μεγάλα ΜΜΕ .
Ο Πάνος Μπεγλίτης διαφοροποιήθηκε και καταψήφισε το άρθρο 6 που αφορούσε το κυριώτερο αίτημα των δικηγόρων για τις δικηγορικές εταιρίες,το άρθρο 29 για τα Φαρμακεία(διεύρυνση ωραρίου κ.λ.π) και το άρθρο 24 για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις!
Εξ ίσου όμως λεβέντικη ήταν και η πολιτική στάση του Κορίνθιου Βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Κόλλια , ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας σηκώθηκε επιδεικτικά και αποχώρησε από την μεγάλη αίθουσα του Κοινοβουλίου.
Ναι σε όλα ψήφισαν οι Κορίνθιοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη και Άγγελος Μανωλάκης!
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Δίνουν γη, ύδωρ και ενέργεια στους δανειστές- Στήνεται το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην ιστορία

 
Ενόσω συνεχίζονται τα γυμνάσια σε βάρος της Ελλάδας και οι ένθεν- κακείθεν εκβιασμοί των πανίσχυρων παικτών (Γερμανία, ΔΝΤ- IIF, hedge funds κ.λ.π) εντείνονται, τη στιγμή που η εκστρατεία τρομοκράτησης των κατοίκων αυτής της χώρας κορυφώνεται γύρω από την κατάργηση ή περιορισμό του 13ου -14ου μισθού, τα δελτία των 20.00 «πυροβολούν» καθημερινά τον καθημαγμένο φορολογούμενο, στα μουλωχτά φαίνεται πως περνά το μεγαλύτερο ξεπούλημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. 

Υποθήκευση και μάλιστα εμπράγματη του ορυκτού πλούτου (και όχι μόνον της χώρας ) φαίνεται, πως περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Αθήνα στις 26-27 Οκτωβρίου 2011. Βάσει του περιβόητου πλέον άρθρου 13 -στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής- περιλαμβάνονται πρόνοιες μέσω των οποίων θα εκχωρούνται ακόμη και απευθείας στους δανειστές τα έσοδα από την πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου-υδρογονανθράκων.

Το Moneypost.gr έχει αναφερθεί αρκετές φορές στη μεγαλύτερη εκχώρηση της ελληνικής πλευράς, που πολύ φοβούμεθα πως θα βρει μπροστά της τους επόμενους μήνες και αφορά στην υπαγωγή του ελληνικού χρέους από το εθνικό νομικό πλαίσιο στο καλούμενο βρετανικό δίκαιο. Μάλιστα πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο να συμπεριληφθούν στο πακέτο εμπράγματων δεσμεύσεων συμβόλαια εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου αλλά και εξόρυξης πετρελαίου-φυσικού αερίου.

Σε σχετική ανάρτηση (17/1) υπό τον εύγλωττο τίτλο «το βρετανικό δίκαιο “ρουφάει” τα ελληνικά πετρέλαια- Εξαφάνισαν τα κοιτάσματα πριν τα… βρουν», αναδεικνυόταν ακριβώς αυτός ο κίνδυνος που για ευνόητους λόγους κρατείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την πλειονότητα των ελλήνων να μην γνωρίζει ουσιώδεις υποχρεώσεις που θα απορρέουν από την νέα δανειακή σύμβαση και θα υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας για δεκαετίες. 

Θα πείτε εδώ ολόκληρος υπουργός της κυβέρνησης ΓΑΠ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομολογεί πως «δεν διάβασε το μνημόνιο», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
 
Οι δανειστές ζητούν εγγυήσεις και όσο τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα αποκρατικοποίησης (δηλαδή ξεπούλημα των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), αξιοποίησης (…τύπου Ελληνικού), ή τα περίφημα σχέδια για ενεργειακά προγράμματα (…σαν το ΗΛΙΟΣ ), δεν προχωρούν άρα δεν αποφέρουν έσοδα, τόσο ο κίνδυνος εμπράγματης υποθήκευσης ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων αερίου και υδρογονανθράκων μεγαλώνει. Σύμφωνα με τον φιλόδοξο σχεδιασμό της κυβέρνησης ΓΑΠ οι αποκρατικοποιήσεις (και όλα τα συναφή ) θα έπρεπε μέχρι το 2015 να έχουν αποφέρει μεγάλο μέρος από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, είναι ζήτημα εάν θα συγκεντρωθούν μετά βίας 8 με 10 δισ. ευρώ και αυτά με το καλύτερο σενάριο. Τα υπόλοιπα; Απάντηση στο καίριο ερώτημα ενδέχεται να δίνεται μέσω του περιβόητου άρθρου 13 που σύμφωνα με το defencenet.gr, αναφέρει επί λέξει ότι «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatization revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».


Joffrey Postman

newpost.gr

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, κ. Γ. ΔΕΔΕ, ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ, κ. Σ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ


          Εν όψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γ. Δέδες, όπως είναι ήδη γνωστό πραγματοποιεί επαφές με τους Δημάρχους του Νομού και τις Τεχνικές τους Υπηρεσίες στα πλαίσια της λήψης κοινών αποφάσεων για αλληλοσυμπληρούμενα Τεχνικά Προγράμματα Περιφερειακής Ενότητας και Δήμων, για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητας του Τεχνικού Προγράμματος για το 2012.
          Ύστερα από την προγραμματισμένη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με το Δήμαρχο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, κ. Α. Κλαδούχο, σειρά είχε η συνάντησή του με το Δήμαρχο Σικυωνίων, κ. Σ. Σταματόπουλο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
          Για το Δήμο Σικυωνίων, ο κ. Δέδες ανέφερε πως ήδη έχει συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, η μελέτη του στρατηγικής σημασίας οδικού άξονα «Νεμέα – Φράγμα Ασωπού – Κιάτο», άξονας που θα τονώσει τον αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα του έργου της κατασκευής του Φράγματος του Ασωπού για το Νομό. Παραλίμνιος δρόμος του Φράγματος, εμπορικής και τουριστικής χρησιμότητας, πρόκειται να συνδέει τους όμορους Δήμους Νεμέας, Σικυωνίων και Βέλου – Βόχας συμβάλλοντας επίσης στη σύνδεση πεδινών και ορεινών περιοχών αλλά και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων Κορίνθου – Τριπόλεως και Κορίνθου – Πατρών.
Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η επικαιροποίηση της μελέτης του οδικού άξονα «Σούλι – Κρυονέρι», για τη βελτίωση και αναβάθμιση της επαρχιακής οδού.
Σχετικά με το ιδιαίτερο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, όπως ήδη έχει αναφερθεί, έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 1.500.000 ευρώ, για έργα άμεσης εκτέλεσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διαβρωτικά φαινόμενα και στο Δήμο Σικυωνίων και κυρίως στις περιοχές της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών στο τμήμα της ανάμεσα στο Δημινιό και το Μελίσσι, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο κ. Δέδες αναφέρθηκε επίσης, στο μεγάλο έργο βαρύνουσας αναπτυξιακής και στρατηγικής σημασίας, την ολοκλήρωση του οδικού άξονα «Σούλι – Γκούρα – Καρυά – Ροζενά – Δερβένι» που διασχίζει τον ορεινό όγκο του Δήμου Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, η μελέτη του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και υπολείπεται σύμφωνα με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη, η ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
 Τέλος, προγραμματίζονται σημαντικά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα που αφορούν στην ορεινή περιοχή του Δήμου, όπως η ανόρυξη γεωτρήσεων για την άρδευση των καλλιεργειών μέσω της αξιοποίησης της λεκάνης του Φενεού, η ολοκλήρωση της μελέτης των αρδευτικών έργων της Στυμφαλίας, αλλά και ο συντονισμός των δράσεων για βελτιώσεις, αναβαθμίσεις και λοιπές συντηρήσεις του επαρχιακού δικτύου.

Ο Σαμαράς ανατρέπει τα δεδομένα


Γράφει ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ*


Η επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα, οι επαφές του με τη ρωσική ηγεσία, και φυσικά η αυριανή συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνθέτουν το μωσαϊκό μιας αλλαγής πορείας συνολικά για τον τόπο, που επιχειρεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε ρωσικά ΜΜΕ, το ενδιαφέρον των οποίων για τις θέσεις του ήταν ζωηρό, καθώς και στη Μόσχα επικρατεί η παγιωμένη πεποίθηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Στάθηκε στην ανάγκη να «ξεκολλήσουν» οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, που βάλτωσαν τα δυο τελευταία χρόνια, όχι φυσικά τυχαία, αλλά εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε στις πληθυντικές προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών που διανοίγονται, όπως για παράδειγμα στον ενεργειακό τομέα, με ονομαστική αναφορά στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Στάθηκε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας και της ρωσικής ηγεσίας. Υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση χρησιμοποιήθηκε για να οδηγήσει στην πτώση την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.
Σε ρόλο εν αναμονή πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση. Χαρακτήρισε ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα την προοπτική εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί λύση. Δεν θέλησε ωστόσο να ασκήσει κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και όσα προηγήθηκαν για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάγκη του Μνημονίου, επειδή, όπως σημείωσε με έμφαση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά κρίσιμη διαπραγμάτευση.

statesmen.gr

* Ο Εμμανουήλ Ζερβός είναι κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής

Πρόσκληση στην διαβούλευσης για την ανακύκλωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17:00


Καλούνται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: ΠΕΔ Πελοποννήσου, Επιμελητήρια Περιφερειακών Ενοτήτων, Πελοπόννησος Α.Ε., Ξενοδοχειακά Επιμελητήρια Περιφερειακών Ενοτήτων, Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ειδική συνεδρίαση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την ανακύκλωση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17:00 στο κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με σεβασμό στις δεσμεύεις μας, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως μείζον θέμα για την Περιφέρειά μας, προκειμένου να καταστεί Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και να προσφέρουμε στους πολίτες της ένα καθαρό περιβάλλον.

Αντώνης Σαμαράς...Ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, για τον αιφνίδιο θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκαλεί παγκόσμια  θλίψη και συγκίνηση. Ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό.
Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της Πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον Πολιτισμό της.
Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό.
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας.
Στους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   
«Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον ανεπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ενός διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου. Δημιουργικός και πρωτοπόρος έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο.Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων.Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του». 

Νέος κύκλος υπογραφών για το «μοιραίο λάθος»! Μακρόνησος: Η ολική επαναφορά!


Της Σοφίας Βούλτεψη

Την ώρα που ο ένας υπουργός μετά τον άλλο δηλώνουν πως κλήθηκαν να αποδεχθούν και να εφαρμόσουν το Μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές πως η προσφυγή στον μηχανισμό της τρόικας δεν ήταν αναπόφευκτη (με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να μιλά για «μοιραίο λάθος»), την ώρα που βρισκόμαστε στο μέσο μιας ακόμη μεθόδευσης για αποσιώπηση του σκανδάλου με τα στατιστικά στοιχεία μέσω μιας ακόμη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, επανέρχονται στο προσκήνιο οι «δηλώσεις νομιμοφροσύνης».

Οι «άσχετοι» και η ταμπακιέρα της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καταλήξαμε στον διεθνή οικονομικό έλεγχο και τελικά χρεοκοπήσαμε.

Αποδεικνύεται τώρα πως το κατεστημένο της πολιτικής και της ενημέρωσης θέλει να λέει και να ακούει μόνο αυτό που ο Τζορτζ Όργουελ στη «Φάρμα των ζώων» αποκαλούσε το «δεον να δημοσιοποιείται».

Το 2010 έκαναν το παν για να μας πείσουν ότι ορθώς η χώρα οδηγήθηκε στην τρόικα και στο Μνημόνιό της και πως δεν υπήρχε άλλη λύση, αντίθετα, επρόκειτο περί ασφαλούς καταφυγίου.

Το 2012 κάνουν το παν για να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι απίστευτο πόσοι πολλοί – και πόσο πολύ άσχετοι – ασχολούνται αυτές τις μέρες με το ζήτημα αυτό, χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση της δικογραφίας, αλλά και αυτού καθαυτού του θέματος.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Ο Πανευρωστινιακός στο Δερβένι κόντρα στην Κόρινθο

H προημιτελική  φάση  του Κυπέλλου Κορινθίας διεξάγεται αυτή την ώρα (14.30) σε 4 γήπεδα της  περιοχής.
Στο Δερβένι ο Πανευρωστινιακός αντιμετωπίζει σε αγώνα νοκ άουτ τον ΠΑΣ Κόρινθο, ενώ στο Ξυλόκαστρο ο Ηρακλής μάχεται με τον Ατρόμητο Χιλιομοδίου. Στο γήπεδο του Σολομού γίνεται ενδιαφέρον αγώνας μεταξύ του Α. Ο. Σπαθοβουνίου και των Αγίων Θεοδώρων, ενώ τέλος στη Νεμέα η Θύελλα Πετρίου αναμετράται με τον συνδημότη της Παννεμεατικό.

Οι αγώνες
ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ                 ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ          – ΠΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΣΟΛΟΜΟΥ                    ΑΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ           -ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΙ
ΝΕΜΕΑΣ                       ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ              - ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ          ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ   - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛ/ΔΙΟΥ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος

Είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο.

Εξέπνευσε, το βράδυ της Τρίτης, ο γνωστός σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.
Τον Θ. Αγγελόπουλο παρέσυρε μοτοσικλέτα στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, μετά το πρώτο τούνελ, στο ρεύμα προς Κερατσίνι. Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για γύρισμα ταινίας και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα.
Ο Θ. Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Φάληρο, όπου και εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για να καταλήξει τελικά, αργά το βράδυ.
Κορυφαίος και πολυβραβευμένος

Αιρετικός. Ως το τέλος…

Λένε συνήθως ότι η τέχνη, και ειδικότερα ο κινηματογράφος, μιμείται τη ζωή. Ή… το αντίθετο. Ό, τι κι αν ισχύει, το τραγικό τέλος στη ζωή του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έμοιαζε με σκηνοθεσία από μια δική του, ακραία έμπνευση. Σαν εκείνες που τον έκαναν τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό. Ταξιδεύοντας το όνομα, τη φήμη και το έργο του, πολύ μακριά από την Ελλάδα.

Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε, θύμα τροχαίου, όταν μια μηχανή τον παρέσυρε στη Δραπετσώνα, όπου βρισκόταν για το γύρισμα ταινίας.
Ανήκε σε μια γενιά που πήγε την Ελλάδα πιο μακριά και πιο ψηλά. Στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, την πολιτική. Έγινε ο ίδιος το «μέσο-μήνυμα» του έργου του, που κατάφερε να ξεχωρίσει, να συναρπάσει, να κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα. Όπως ανέφερε και ο τίτλος μιας από τις βραβευμένες ταινίες του.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε πρεσβευτής του πλεονάσματος πολιτισμού, μιας Ελλάδας η οποία διακρινόταν και πρωταγωνιστούσε. Κέρδιζε τον θαυμασμό και τη διεθνή αναγνώριση, σε αντίθεση με την εθνική πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα.
Ήταν άλλωστε παιδί της Αθήνας. Της πρωτεύουσας του παγκόσμιου πολιτισμού. Και γεννήθηκε, το 1936, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα ανέμενε, και τελικά βίωσε, τις ολέθριες συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρόνια δύσκολα που τον σημάδεψαν βαθιά, και του έδωσαν το ερέθισμα να αναζητήσει στην τέχνη, τη φωνή της λογικής που έμοιαζε να έχει χάσει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Αιρετικός και συγκρουσιακός, έφτιαξε το δικό του brand name στη διεθνή σκηνή. Με το ακροατήριό του, πιστό και φανατικό, να του αφιερώνει μια βαθιά υπόκλιση. Ακόμη και για το ανατρεπτικό τέλος που «σκηνοθέτησε» η ζωή για εκείνον.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

statesmen.gr


Νυχτερινό θρίλερ στο Μαξίμου

Γράφει ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε χθες στις εργασίες ενός «δύσκολου» Eurogroup, με δεσμευτική ημερομηνία για το PSI και τη συμφωνία συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας, μέσω του Μνημονίου ΙΙ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει απόψε το βράδυ συνάντηση… θρίλερ με τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, και αφορά προφανώς τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση, όπως προέκυψαν μετά τη συνέχιση των ζυμώσεων για το PSI, τις απαιτήσεις της τρόικας, και τις θέσεις από τις οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, για να δεχθούν το «κούρεμά» τους.
Σημειώνεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώνει νωρίτερα σήμερα αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν «τρομοκράτησε» τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη της ενεργοποίησης ρήτρας υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων.

statesmen.gr