Τη σύσταση του Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας στην Πελοπόννησο, με πόρους ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 8 Μαΐου 2012. «Το ταμείο αυτό θα λειτουργήσει πιλοτικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Φεβρουαρίου με το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, και στόχο θα έχει τη διάσωση και αναζωογόνηση της υγιούς επιχειρηματικότητας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να είναι μια αυτάρκης Περιφέρεια βάσει του σχεδίου δράσης της κατακτώντας βήμα – βήμα το στόχο της αυτάρκειας σε όλα τα θεμελιώδη ζητήματα για την Περιφέρειά μας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι προεκλογικά το Υπουργείο προδημοσίευσε το πρόγραμμά του και σε άμεση συνάφεια με την εκλογική διαδικασία και παρά το γεγονός ότι δεν είχε να προτείνει λύσεις. Το 2011 με βάση την προκήρυξη του Αναπτυξιακού Νόμου αξιολογήθηκαν μόνο 10 επενδυτικά σχέδια, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έχουν αξιολογηθεί μόνο 5, οδηγώντας σε αδιέξοδο τον επιχειρηματικό κόσμο.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του ΕΤΕΑΝ μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι το 2008 προετοιμάστηκε και εγκρίθηκε το 2010, και μέχρι σήμερα δεν έχει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης από τα 450 εκατομμύρια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μια κρίσιμη περίοδο τεράστιας ύφεσης όπως η σημερινή. Το ίδιο συμβαίνει, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, και με το πρόγραμμα Jeremy, ύψους 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και με αυτό της Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.
«Η κεντρική κυβέρνηση έχει επιδείξει πλήρη ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα στην περίοδο αυτή της μεγάλης ύφεσης να ανακουφίσει οικονομικά τη χώρα και ιδίως το ζωτικό χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με το δικό μας πρόγραμμα ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος για το σύνολο της χώρας. Έχουμε καλύτερη γνώση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα μόχλευση των πόρων και του ιδιωτικού τομέα διπλασιάζοντας ουσιαστικά τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ».
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διοχετεύσει τα χρήματα αυτά μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού της πρωτίστως στους τομείς της μεταποίησης και τυποποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στις τουριστικές επιχειρήσεις και στις εμπορικές επιχειρήσεις, ιδίως αυτών με εξαγωγικό προσανατολισμό. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων, μειώνοντας παράλληλα το ύψος των εγγυήσεων και επιδοτώντας και επενδυτικά σχέδια. Όπως για τα δημόσια έργα είπαμε ότι δεν τα κάνουμε για τους εργολάβους, έτσι και το ταμείο αυτό δεν θα το αξιοποιήσουμε για τα μελετητικά γραφεία, αλλά για τους ίδιους τους επιχειρηματίες».
Οκ. Τατούλης ανακοίνωσε επίσης την έγκριση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ από το αρμόδιο Υπουργείο. «Θα έχει ως άξονα και σημείο αναφοράς το παλαιό χωριό και την παλαιά κοινότητα και στόχο την άμβλυνση ανισοτήτων στην Πελοπόννησο. Την επόμενη βδομάδα θα συγκληθεί η επιτροπή του προγράμματος για την εξειδίκευσή του».
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημαντικών έργων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από πολιτική συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Οικονομικών για υλοποίηση απαραίτητων υποδομών και την ανάπτυξη του τόπου. «Ήδη μάλιστα έχει γίνει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο, σε εναρμόνιση με τους στόχους του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την αναπτυξιακή μας πορεία», πρόσθεσε ο κ. Τατούλης.
Αναφερόμενος στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο υλοποιείται ένα τόσο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, με την ευθύνη της περιφέρειας και όχι του Υπουργείου. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί σήμερα ολοκληρώνονται έργα που ξεκίνησα ως Υφυπουργός Πολιτισμού και γιατί έχουμε εξαντλήσει όλα τα έργα και τα έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ, όπως το Μουσείο της Σπάρτης. Αξιολογούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ως εργαλείο ανάπτυξης και δεν παρεμβαίνουμε αόριστα».