Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Debate ανάμεσα σε Βενιζέλο και… Παπανδρέου

Η προθυμία του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά περισσότερα του ενός, και μάλιστα θεματικά debates, προκειμένου να αναδειχθούν οι διαφορές των προγραμμάτων των δυο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας ενόψει των πρόωρων εκλογών, ανοίγει την όρεξη για μια υπερβατική πρόταση. Η θετική αποδοχή της οποίας θα αποδείκνυε με πράξεις και όχι λόγια, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κομίζει νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου, και ιδιαίτερα στο… αραχνιασμένο ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση είναι η εξής: Να ξεκινήσει ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα debates, όχι με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά με τον… προκάτοχό του στην ηγεσία του Κινήματος. Με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και εκεί, ενώπιον μιας ελληνικής κοινωνίας η οποία διψά για απαντήσεις, να τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα.
Γιατί δεν δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ την πρόταση Καραμανλή για συναίνεση, τον Φεβρουάριο του 2009… Γιατί στις εκλογές του Οκτωβρίου μας έλεγαν ότι «λεφτά υπάρχουν»… Γιατί αμέσως μετά τις εκλογές δεν πήραν τα αναγκαία για την οικονομία μέτρα… Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έλεγε ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα»… Γιατί απέρριψε τις εναλλακτικές προτάσεις χρηματοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα… Γιατί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για «Τιτανικό», εκτοξεύοντας τα spreads… Γιατί δεχτήκαμε αδιαμαρτύρητα το Μνημόνιο, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης…
Γιατί δέχτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών… Γιατί όλοι μιλούν για συμφωνία μεταξύ τους, περί βελούδινης διαδοχής… Γιατί δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο ΙΙ… Γιατί παρουσιάστηκε το PSI ως επιτυχία, ενώ ξεκλείδωσε τα CDS της χρεοκοπίας… Γιατί από τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αποκλείστηκαν αντίπαλες υποψηφιότητες… Γιατί κανείς δεν καταλαβαίνει πως ταιριάζει η εξαγγελία για ένα «νέο ΠΑΣΟΚ» με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.
Τα πολλά «γιατί» που προηγήθηκαν, θα μπορούσαν να συνθέσουν το πολιτικό πινγκ-πονγκ ενός debate, που θα έγραφε Ιστορία από πλευράς τηλεθέασης. Δεν πρόκειται ωστόσο να το δούμε ποτέ. Γιατί αν γινόταν πράξη, και ετίθεντο τα παραπάνω ερωτήματα, στο τέλος ΠΑΣΟΚ δεν θα ψήφιζαν ούτε οι ίδιοι. Ο πρώην και ο νυν Πρόεδρός του.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr