Απάντηση στην ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του ΙΚΑ Κιάτου απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το πρώτο και βασικό σχόλιο που έχω να κάνω επάνω στην απάντηση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Τοπικού Υποκαταστήματος Κιάτου είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται, ούτε όμως και διαψεύδεται. Το μακροσκελές έγγραφο που έλαβα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει δημιουργηθεί ένας Γόρδιος δεσμός. Διότι στο αρχικό πλάνο των περικοπών στις υπηρεσίες και την οργανωτική δομή του ΙΚΑ, ήρθε να προστεθεί και το εγχείρημα του ΕΟΠΠΥ.
Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την περιστολή των δαπανών, προχώρησε στην απόσχιση των κλάδων υγείας από όλα σχεδόν τα ταμεία και τη συνένωσή τους στον ΕΟΠΠΥ. Με το νέο μάλιστα νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο, ο ΕΟΠΠΥ αναλαμβάνει και άλλες αρμοδιότητες, χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνται από τον νέο ενιαίο φορέα, πλην όμως οι γιατροί δεν επαρκούν και ο προϋπολογισμός που διατίθεται για τον ΕΟΠΠΥ είναι στο 60% που δίνεται σήμερα μόνο για το ΙΚΑ. Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα ανάμεσα στις εισφορές και τις ανάγκες θα είναι 3-4 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Το Υπουργείο στην απάντησή του διαβεβαιώνει ότι οι υπάρχουσες οργανωτικές δομές των υπηρεσιών υγείας που έχουν περιέλθει στον ΕΟΠΠΥ δεν επηρεάζονται από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις και αλλαγές στις δομές του ΙΚΑ. Πλην όμως το Υπουργείο δεν μας λέει τίποτα για την οργανωτική δομή που θα έχει ο ΕΟΠΠΥ. Για παράδειγμα στο Κιάτο έχουν παρουσιαστεί δύο αντιφατικά σενάρια: η μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στο Κέντρο Υγείας Κιάτου ή η κατάργηση του Κέντρου Υγείας.
Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα με άλλη ερώτηση, στο μεταξύ όμως, οι ασφαλισμένοι που εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ Κιάτου – και οι οποίοι είναι όχι μόνο πολυάριθμοι, αλλά προέρχονται από απομακρυσμένες, ορεινές περιοχές – δεν γνωρίζουν ούτε καν εάν και πώς θα εξυπηρετούνται ως προς τον κλάδο υγείας. Επιπλέον, σε άλλο σημείο του εγγράφου, το Υπουργείο αναφέρει ότι πλέον το ΙΚΑ καθίσταται μόνο φορέας ασφάλισης και απονομής συντάξεων, προσθέτοντας ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν ούτως ή άλλως μειωθεί. Όλα αυτά, φοβούμαι ότι προοιωνίζονται είτε την ολοκληρωτική κατάργηση ή την υποβάθμιση του ΙΚΑ Κιάτου.
Το Υπουργείο Εργασίας λέει ξεκάθαρα ότι οι λόγοι που επιβάλουν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ είναι η ανάγκη μείωσης του προσωπικού, των οργανικών μονάδων και του λειτουργικού κόστους. Εκείνο που δεν λέει είναι ότι οι ανάγκες δημιουργήθηκαν επειδή οι οφειλές του κράτους προς τα ταμεία είναι 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν λέει τίποτα για την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία. Δεν λέει ότι τα ταμεία ξοδεύουν 36 εκατομμύρια το χρόνο σε ενοίκια, όταν η ακίνητη περιουσία τους αποτιμάται σε 3,5 δισεκατομμύρια. Δεν λέει τίποτα για τους τόνους υλικών που σαπίζουν σε αποθήκες, την ίδια στιγμή που γίνονται νέες, υπερκοστολογημένες παραγγελίες δισεκατομμυρίων.
Ο στρουθοκαμηλισμός απέναντι στα πραγματικά και δυσεπίλυτα προβλήματα των ταμείων οδηγεί πάντα στην επιλογή των εύκολων, οριζόντιων περικοπών σε παροχές και υπηρεσίες. Το ΙΚΑ Κιάτου κινδυνεύει να πέσει θύμα αυτών των εύκολων λύσεων. Οφείλουμε να αντισταθούμε στις ισοπεδωτικές επιλογές και να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή διοικητική και διαχειριστική αποδοτικότητα, προκειμένου κάθε πολιτική να έχει όχι μόνο ως στόχο, αλλά και ως αποτέλεσμα, τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη.»