Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Αύριο η συνάντηση των αρχηγών για τις αποφάσεις- Σήμερα, νέα μέτρα 1, 3 δισ. ευρώ!

Το απόγευμα η τελευταία πράξη του δράματος με πρωθυπουργό- αρχηγούς, με υπογραφή σε μνημόνιο σημείων
Νέες περικοπές 1,3 δισ. στα έξοδα λειτουργίας του κράτους για φέτος, απαιτεί η τρόικα, εν αναμονή της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Η σύσκεψη αυτή, όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη, καθώς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου διαπραγματεύεται εκ νέου με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου
Σε κλίμα που διαρκώς επιδεινώνεται, τόσο από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και από τον ξεσηκωμό στον οποίο καλούν τους εργαζόμενους κόμματα και συνδικάτα, η τρόικα συνεχίζει απτόητη τις  διαπραγματεύσεις βάζοντας στο τραπέζι νέες απαιτήσεις.
Νέα μείωση δαπανών 1, 3 δισ.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρουσία του αναπλ. υπουργού Οικονομικών  Φ. Σαχινίδη, απαιτήθηκαν προκειμένου να κλείσει η  τρύπα» από τις απώλειες εισφορών Ταμείων και των εσόδων λόγω ύφεσης, πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ.
Η νέα μείωση των δαπανών του κράτους θα είναι επιπρόσθετη του 1,1 δισ. ευρώ περικοπών που αποφασίστηκαν την Κυριακή για την υγεία και το φάρμακο, των 400 εκατ. ευρώ από την  Εθνική Άμυνα με μείωση κυρίως εξοπλισμών και  440 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιχορηγήσεων  προς τους ΟΤΑ.
Οι αρχηγοί θα συνυπογράψουν συμφωνία σημείων
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της συμφωνίας επιδόθηκε στα χέρια των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι καλούνται  να αποστείλουν πριν από τη σύσκεψη τις τελικές τους προτάσεις. Ήδη όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά την πεντάωρη χθεσινή σύσκεψη με τους αρχηγούς, έχει υπάρξει συμφωνία ήδη σε τέσσερα κεντρικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

Εφόσον υπάρξει σήμερα κατάληξη στη συμφωνία, τότε ο πρωθυπουργός θα συντάξει ένα επιγραμματικό Μνημόνιο, το οποίο θα υπογραφεί και από τους τρεις αρχηγούς, προκειμένου να το παρουσιάσει στο Eurogroup της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Έκλεισε και το PSI
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες έχει σχεδόν κλείσει η διαπραγμάτευση για την συμφωνία σχετικά με το PSI , αλλά δεν πρόκειται να ανακοινωθεί τίποτε επισήμως, αν προηγουμένως δεν κλείσει η συμφωνία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιτόκιο έχει κλείσει στο 3,7%, παρά το γεγονός ότι Γερμανία και ΔΝΤ πίεσαν τις τελευταίες ώρες για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του.
 Οι  ανακοινώσεις να γίνουν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Eurogroup, ταυτοχρόνως για το PSI και το νέο πακέτο της δανεικαή σύμβασης, εφόσον βέβαια, υπάρξει συμφωνία.

eklogika.gr