Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Σώζεται ο Δίολκος, το μεγάλο τεχνικό έργο της αρχαιότητας

Σώζεται το μεγάλο και σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας

Ήταν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο της αρχαιότητας, του οποίου όμως η καταστροφή στη σύγχρονη εποχή υπήρξε ταχύτατη. Ελπίδες ωστόσο για τη σωτηρία του Διόλου που κατασκευάστηκε τον 6ο π. Χ. αιώνα στον Ισθμό της Κορίνθου γεννά τώρα η πρόταση της εταιρείας «Α. Ε. Εγνατία οδός» για την προστασία της όδευσης του έργου, η οποία συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο Δίολκος, που υπήρξε η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την μεταφορά πλοίων και εμπορευμάτων από το Σαρωνικό προς τον Κορινθιακό Κόλπο και αντιστρόφως και κατασκευάσθηκε για την αποφυγή του επικίνδυνου περίπλου της Πελοποννήσου πιθανότατα επί Περίανδρου. Αρχιζε από την παραλία του Σχοινούντα και έφθανε ως το δυτικό πέρας του σημερινού καναλιού, μεταξύ Νέας Κορίνθου και Λουτρακίου με συνολικό μήκος περί τα οκτώ χιλιόμετρα. Σήμερα όμως είναι γνωστή η πορεία του μόνο για 1100 περίπου μέτρα στο δυτικό άκρο της σημερινής Διώρυγας τόσο στην πλευρά της Πελοποννήσου όσο και στην πλευρά της Στερεάς, αν και σε πολλά σημεία η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει καταβυθίσει το έργο. Η πρώτη αναφορά πάντως για την ύπαρξή του έγινε το 1883.
Ο Δίολκος ήταν στην ουσία ένας λιθόστρωτος δρόμος με αυλακιές, πάνω στις οποίες κυλούσαν τροχοφόρα, τα οποία μετέφεραν τα πλοία. Στις αρχαίες πηγές μάλιστα αναφέρεται ότι ο Δίολκος χρησιμοποιούνταν και σε περιόδους πολέμου για τη γρήγορη διακίνηση των πολεμικών πλοίων, τα οποία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μεταφέρονταν πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες («των ολκών των νέων», λέει ο Θουκυδίδης), που κατασκευάζονταν γρήγορα κάθε φορά που παρουσιαζόταν ανάγκη.
Τώρα για την προστασία του μνημείου, όπως αποφάνθηκε το ΚΑΣ θα πρέπει να ανελκυθούν τα βυθισμένα αρχιτεκτονικά μέλη και να συντηρηθούν, ενώ θα γίνουν εργασίες «ανάταξης» της στεριάς για να συγκρατηθεί στη θέση του και να αναδειχθεί για τους επισκέπτες.

Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

http://erroso.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html#ixzz1RcSct8jS

Το Νότιο Σουδάν, το νεότερο κράτος στον κόσμο.

Και επίσημα ανεξάρτητο το Νότιο Σουδάν
Την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νότιου Σουδάν, ανακοίνωσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ιγκα. Πρόκειται για το νεότερο κράτος στον κόσμο.

Ο Νότος, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί, χωρίζεται οριστικά από τον μουσουλμανικό Βορρά μετά δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιο της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.

Στόχος των αγανακτισμένων βουλευτές της Αχαιας

φωτό από dete.gr

φωτό από dete.gr

Aφίσες βουλευτών της Αχαΐας με τη λέξη "καταζητείται" και το βεβαρημένο χαρακτηρισμό "δoσίλογος" κυκλοφόρησαν στους δρόμους του Νομού.

Οι βουλευτές Αχαίας -πλην του βουλευτή του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς- έγιναν με αυτόν τον τρόπο στόχος της οργής των Αγανακτισμένων πολιτών.

Οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Σπηλιόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Μαρία Κυριακοπούλου) όσο και οι βουλευτές της ΝΔ (Νίκος Νικολόπουλος - Μιχάλης Μπεκίρης) και του ΛΑΟΣ (Αλέκος Χρυσανθακόπουλος) "κατηγορούνται" σύμφωνα με το dete.gr γιατί οι μεν τέσσερις πρώτοι ψήφισαν το "μεσοπρόθεσμο" και οι άλλοι τον εφαρμΟι βουλευτές αντέδρασαν καταδικάζοντας την ενέργεια, ενώ ο Νίκος Νικολόπουλος πήγε επί τόπου την ώρα που το... συνεργείο αφισοκολλούσε. Διαπίστωσε πως... δεν ήταν αναγνωρίσιμος, αφού προφανώς τα μέλη του συνεργείου δεν ήταν από την περιοχή.

Πάντως και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης καταδίκασε την ενέργεια θεωρώντας πως αγγίζει τα όρια του φασισμού.
newsit.gr/

Αρχαία Κόρινθος... συνελήφθησαν για κλοπή, παράνομη διακίνηση καυσίμων και κατοχή όπλων

Στην Αρχαία Κόρινθο, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι, δύο Έλληνες 51 και 42 ετών κι ένας 33χρονος Ρουμάνος, για κλοπή, παράνομη διακίνηση καυσίμων και κατοχή όπλων .

Ο 51χρονος οδηγός βυτιοφόρου, αφού παρέλαβε από τα διυλιστήρια Αγίων Θεοδώρων καύσιμα για τα πρατήρια του 46χρονου εργοδότη του, έκανε στάση στο πρατήριο ιδιοκτησίας του 42χρονου.

Στη συνέχεια, παρουσία και του 33χρονου Ρουμάνου, αφαίρεσε από τις δεξαμενές του βυτιοφόρου 230 λίτρα υγρών καυσίμων, συνολικής αξίας 345 ευρώ, τα οποία με μεταλλικά δοχεία διοχέτευσε σε δεξαμενή του βενζινάδικου.

Σε έρευνα που έγινε στο πρατήριο του 42χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο Maverick διαμέτρου 12 cal, κι ένα αεροβόλο πιστόλι Gamo με γεμιστήρα, πέντε αμπούλες και 520 σφαιρίδια.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε οι συλληφθέντες τους τελευταίους δυόμισι μήνες καθημερινά και με τον ίδιο τρόπο, αφαιρούσαν από το βυτιοφόρο ποσότητες καυσίμων συνολικής αξίας άνω των 75.000 ευρώ και ο 42χρονος τα διέθετε για πώληση.

Στο πρατήριο του 42χρονου ενημερώθηκαν και πήγαν κλιμάκια του Τελωνείου και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν αργότερα στον εισαγγελέα Κορίνθου.

Π. Μπεγλίτης: Η ΕΒΟ του Αιγίου δεν πρόκειται να κλείσει

Το εργοστάσιο της ΕΒΟ στο Αίγιο δεν πρόκειται να κλείσει. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στη συνάντηση που είχε χθες στο Υπουργείο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τους τοπικούς φορείς.
Ο κ. Μπεγλίτης, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης του 66% της μονάδας με το υπόλοιπο 33% να παραμένει στο κράτος. Το γεγονός αυτό σημαίνει διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας ζήτησε από τους εργαζόμενους να δεχθούν τις νέες συμβάσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι έφυγαν εν μέρει ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στο ζήτημα της μετατροπής των εργασιακών τους σχέσεων. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη Γενική τους Συνέλευση, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Στην ΕΕ δεν μπορούν να πάρουν καμιά απόφαση - Σε σημείο μηδέν πάλι η Ελλάδα, αμπελοφιλοσοφίες στην Ευρώπη

Σοφία Βούλτεψη


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται σύμφωνα με τις δυσμενέστερες των προβλέψεων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατόρθωσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και σύντομα θα παραδεχθούν πως διέπραξαν ένα εγκληματικό λάθος.

Την ώρα που στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία επίσημη ενημέρωση όχι μόνο του λαού, αλλά ούτε και του κοινοβουλίου για την πορεία των συζητήσεων που δρομολογήθηκαν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου, σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος, από τις Βρυξέλλες έρχονται τα μαύρα μαντάτα.

Χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Eurogroup, μετέδωσε ότι οι συζητήσεις όχι μόνο έχουν σκαλώσει, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο μηδέν!

Ολυμπιακοί ρυθμοί και κόκκινες γραμμές

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Τα θαύματα δεν κρατούν πολύ, ούτε επαναλαμβάνονται. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά.

Όλοι, εκτός από την κυβέρνηση. Έτσι, κάθε φορά που γίνεται ένα καινούργιο ξεκίνημα, που παλιώνει με απίστευτη ταχύτητα, ακούμε το ίδιο τροπάρι:

Θα γίνουν όλα με… ολυμπιακούς ρυθμούς. Εδώ που τα λέμε, μας κόστισαν κάτι παραπάνω οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά θα έχουμε κάτι να θυμόμαστε καθώς περνούν τα χρόνια: Τους… ολυμπιακούς ρυθμούς!

Το θαύμα ήταν, βέβαια, στιγμιαίο. Και έκτοτε η περί ολυμπιακών ρυθμών επίκληση, χρησιμεύει μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς, καθώς επιστρέφουν όλοι στους γνωστούς ρυθμούς της χελώνας – η οποία πάντως, για να μην την αδικούμε, φθάνει στον προορισμό της.

Βουλευτές που τώρα επιτίθενται στον Πιλάβιο και στον Φάκο πριν δύο μήνες τους προστάτευαν…

Όλα τα αθλητικά sites αναφέρονται σήμερα στην «σφοδρή επίθεση» που έγινε στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο και στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Ανδρέα Φάκο στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Κανένας όμως δεν θυμάται τι έγινε μόλις πριν 2 μήνες (στις 12 Μαΐου) στην συνεδρίαση της ίδια Επιτροπής όταν ήταν καλεσμένος ο κ. Πιλάβιος για το θέμα των αποφάσεων των οργάνων της ΕΠΟ για τα πιστοποιητικά συμμετοχής των ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα της Super League, που οδήγησε στον υποβιβασμό του Ηρακλή.

Όταν τότε ο εισηγητής του τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης έβαλε τα θέματα που συζητήθηκαν εχθές κατηγορήθηκε από άλλους βουλευτές ότι … είναι εκτός θέματος… με αποτέλεσμα αυτά να μην απαντηθούν ποτέ από τον κ. Πιλάβιο, καθώς παραπέμφθηκαν σε μια επόμενη συνεδρίαση που δεν έγινε ποτέ.


Ο κ. Εμινίδης δράττοντας τότε την ευκαιρία της παρουσίας του Πιλάβιου τον ρώτησε στην αρχή εάν σκοπεύει να εναρμονίσει τον κανονισμό της ΕΠΟ με αυτόν της UEFA, για να υπάρχουν ανάλογες τιμωρίες στις ομάδες με αυτές που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκούς αγώνες που δημιουργούνται επεισόδια, και στη συνέχεια πήγε να ρωτήσει με αφορμή την υπόθεση με τις κασέτες που ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας αποφάσισε να παραγράψει, γιατί καταγγέλθηκε έξι μήνες μετά και ο κανονισμός προβλέπει παραγραφή πειθαρχικού παραπτώματος ένα μήνα μετά από τη διάπραξη του, τι θα γίνει με τους 41 ύποπτους αγώνες που ερευνώνται και αν θα ύπαρξη και εκεί παραγραφή.
Το γεγονός αυτό όμως προκάλεσε την έκρηξη συναδέλφων του βουλευτών που δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει καν την ερώτηση του και βεβαίως ούτε να πάρει απάντηση…Ιδιαίτερα ο παλιός ποδοσφαιριστής κ.Ανατολάκης (βουλευτής ΛΑΟΣ , παλιός παίκτης του Ολυμπιακού) ενοχλήθηκε σφόδρα.
Να σημειώσουμε ότι και οι κ.κ Ιωαννίδης κ Ψαριανός ,βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν υπέρ του να τεθούν τα θέματα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Εμινίδης επανήλθε και κατηγόρησε τον κ. Πιλάβιο, που στην προηγούμενη συνεδρίαση τους κουνούσε ένα χαρτί της UEFA για να προστατευτεί από το αυτοδιοίκητο αλλά για το θέμα της εναρμόνισης του κανονισμού της ΕΠΟ με αυτόν της UEFA δεν είπε κουβέντα, και συνέχισε κατηγορώντας τόσο τον κ. Πιλάβιο όσο και τον κ. Φάκο για τις δηλώσεις τους για παρεμβάσεις πολιτικών χωρίς όμως να λένε το όνομα.
Συγκεκριμένα είπε: “Δεν μπορεί ο κ. Πιλάβιος να λέει ότι κάποιος Βουλευτής, του είπε για κάποιο πέναλτι ή ακόμη και ο αθλητικός δικαστής, να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις - έτσι τις λαμβάνω εγώ - για πολιτικά πρόσωπα και Βουλευτές, όπου τον έπαιρναν τηλέφωνο και του έλεγαν διαφορά. Τί έκανε ως αθλητικός δικαστής, λοιπόν; Ποιός είναι ο ρόλος του; Πώς, όταν βγαίνει και κάνει τέτοιες δηλώσεις, περιμένουμε να αποδοθεί η δικαιοσύνη; Μήπως κάποιοι πάνε για ακόμη μια φορά, να βάλουν μπροστά τους Βουλευτές και το ελληνικό κοινοβούλιο, για να μην γίνει αυτό που πρέπει; Αυτό είναι ένα ερώτημα, που θέλει απάντηση και δεν θέλω να το προχωρήσω.”
Αυτή τη φορά δεν τον διέκοψε κανένας. Έχει ενδιαφέρον όμως να δούμε τι έγινε στις 12 Μαΐου 2010 στην ίδια Επιτροπή, όπως καταγράφηκε στα πρακτικά,:



ΣΑΒΒΑΣ ΕΜΙΝΙΔΗΣ: Και μια και έχουμε την ευκαιρία και σας έχουμε εδώ, κύριε Πιλάβιε, στην Επιτροπή της Βουλής, στο άνδρο της Δημοκρατίας, δύο ερωτήματα, τα οποία βέβαια ξεφεύγουν από το σημερινό θέμα, αλλά είναι επί της ουσίας. Φέτος είχαμε μια σειρά από αγώνες που έγιναν επεισόδια στα οποία οι ποινές των ομάδων μετά την έφεση ήταν πολύ μικρές. Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν και φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα του τελικού. Δυστυχώς μπήκαν, με την τηλεόραση, σε όλα τα σπίτια. Είδαμε ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν αυτή τη φορά, επιτέλους, ήταν αυστηρές και περιέργως δεν μειώθηκαν ούτε με τις εφέσεις. Θα έπρεπε λοιπόν επιτέλους να σταματήσουμε το παιχνίδι που γίνεται επιτροπή εφέσεων. Οι αρχικές ποινές να παραμένουν και να δώσετε και το παράδειγμα να αυξάνονται σε όσους πηγαίνουν στις εφέσεις, οι ποινές. Να λειτουργήσεις επιτέλους σωστά το πειθαρχικό δίκαιο, που δεν υπάρχει. Θα το πω και μετά.

Άρα λοιπόν, εδώ κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση. Σκοπεύετε να εναρμονίσετε τον Κανονισμό της ΕΠΟ με αυτόν της ΟΥΕΦΑ; Μιλήσατε προηγουμένως ότι η ΟΥΕΦΑ σας καθοδηγεί και μέσα από εκεί υπάρχει αυστηρό πλαίσιο αυτοδιοίκησης. Λοιπόν, 3 Ιουνίου έχετε συνέλευση, θα κάνετε εναρμόνιση του καταστατικού και του Κανονισμού του Πειθαρχικού Δικαίου με αυτόν της ΟΥΕΦΑ, που δεν το έχετε κάνει τόσα χρόνια; Και γιατί δεν το κάνατε; Ώστε να μη έχουμε στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες άλλες ποινές και στο ελληνικό πρωτάθλημα άλλες ποινές.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω και για την γνωστή υπόθεση με τις κασέτες. Μάθαμε ότι ο ποδοσφαιρικός Εισαγγελέας αποφάσισε να παραγράψει την υπόθεση γιατί καταγγέλθηκε 6 μήνες μετά … ένα λεπτό κύριε Ανατολάκη, εάν δεν θέλετε, ακούστε δεν πειράζει…

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ο κύριος Εμινίδης έχει επεκταθεί. Μπορεί ο καθένας μας να πει για εκατό και διακόσια πράγματα. Ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο πράγμα. Ο κύριος Ιωαννίδης που είναι από τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να πει πολλά, ο κύριος Ψαριανός, ο κύριος Κουράκης. Όλοι οι συνάδελφοι ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο θέμα.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Ανατολάκη, είναι γνωστό το θέμα της σημερινής συνάντησης …

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΝΝΙΔΗΣ: (εκτός μικροφώνου) Ναι, αλλά δεν μπορεί. Κατ’ αυτό τον τρόπο και οι δημοσιογράφοι θέτουν ένα σωρό θέματα.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε τους δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους και εμείς κάνουμε τη δουλειά μας….

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: (εκτός μικροφώνου) Η δουλειά μας, λοιπόν, είναι σήμερα να έχουμε τους εκπροσώπους της ΕΠΟ και να μιλήσουμε…

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η δουλειά μας είναι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα και παρακαλώ πολύ για λόγους οικονομίας χρόνου και δυνάμεων να παραμείνουμε σε αυτό και κυρίως αυτό. Κύριε Ανατολάκη, ο κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα στο λόγο του να πει ότι εκείνος θέλει. Και παρακαλώ πολύ να μην ξαναγίνει διακοπή.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Επί της διαδικασίας μια ερώτηση – πρόταση. Έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα σήμερα, να συζητήσουμε αυτό το θέμα και κανένα άλλο.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι και κανένα άλλο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θα έχουμε την ΕΠΟ εδώ αύριο να συζητήσουμε τα άλλα σοβαρότερα θέματα; Γιατί απόψε θα έχουμε δύο νεκρούς. Αν όχι απόψε σε δύο μήνες. Αν όχι σε δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο. Η ΕΠΟ, η ΕΠΑΕ και τα Υπουργεία θα λένε εμείς δεν έχουμε ευθύνη. Αυτά πότε θα τα συζητήσουμε; Με την ΕΠΟ; Αύριο; Τη Δευτέρα; Αλλά όμως χτες. Όχι του χρόνου. Και όχι άλλα παραμύθια.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Από ποιον;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Από τους φορείς. Από την ΕΠΟ, την ΕΠΑΕ και την πολιτεία. Όχι άλλα παραμύθια.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ (Πρόεδρος της ΕΠΟ): Τι σημαίνει αυτό; Δεν σας καταλαβαίνω. Μας καλέσατε και δεν ήρθατε;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Η ερώτηση είναι πότε θα έχουμε την ΕΠΟ να θέσουμε ερωτήσεις.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΠΙΛΑΒΙΟΣ (Πρόεδρος της ΕΠΟ): Όποτε θέλετε, είναι η απάντηση.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Ψαριανέ, σας παρακαλώ πολύ. Κύριε Πιλάβιε δεν έχετε τον λόγο. Θα πρέπει να ολοκληρώσει ο κύριος Εμινίδης. Πείτε κύριε Λιάνη, γιατί έχω απάντηση στον κύριο Ψαριανό και πρέπει να το κλείσουμε. Ερώτηση, αλλά κατά τη διάρκεια ομιλίας του κυρίου Εμινίδη.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Πότε θα θέσουμε τα άλλα θέματα. Τα πολύ σοβαρότερα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, επί της διαδικασίας. Θέλω να παρακαλέσω με πολύ ειλικρίνεια και από μέσα μου όλους τους συναδέλφους, επειδή αυτή η συζήτηση σήμερα γίνεται σε ένα πολύ βαρύ κλίμα στη χώρα, μα πάρα πολύ βαρύ. Και επειδή είναι επιβαρυμένο το κλίμα και από άλλα πολύ βαρύτερα που έγιναν πιο πριν και αυτός ο φαύλος κύκλος πολλαπλασιάζεται. Και έχει έρθει από το ποδόσφαιρο και από το ποδόσφαιρο φεύγει και ξαναγυρίζει, θα ήθελα να παρακαλέσω. Έχει δίκιο ο κύριος Ψαριανός να ζητήσει αυτό το πράγμα. Δεν είναι αντίθετη η ΕΠΟ. Να συνεχίσουμε σε ένα κλίμα ήπιο και κάνω και μια παράκληση. Εδώ πρόκειται για μιας ενημερωτικής διαδικασίας. Δεν πρόκειται για μιας ανακρίσεως. Δεν θέλω να είμαι ο υπερασπιστής της ΕΠΟ, αλλά είμαστε σε ένα κλίμα ενημερώσεως.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να κλείσουμε με τα διαδικαστικά; Σας παρακαλώ. Η ημέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Σήμερα θρηνούμε. Εδώ βρισκόμαστε για να μιλήσουμε για τις αδειοδοτήσεις της ΕΠΟ. Σοβαρό θέμα μεν, αλλά καταλαβαίνετε και σε τι κλίμα συζητάμε …

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ (εκτός μικροφώνου): Να προσδιορίσουμε και τη μέρα …

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Λοιπόν, εγώ μια απάντηση θα δώσω στον κύριο Ψαριανό …

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: (εκτός μικροφώνου) Θα ξανά θρηνήσουμε …

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής) : Θα υπενθυμίσω, λοιπόν, σε όλους σας ότι έχουμε στείλει έγγραφη επιστολή στον Υπουργό, ό οποίος έχει δεσμευτεί-και μάλιστα χθες μου έδωσε και ημερομηνία ότι μπορεί την μεθεπόμενη εβδομάδα-ακριβώς με αυτό το θέμα κύριε Ψαριανέ δηλαδή, τη βία στα γήπεδα και ότι άλλο γίνεται. Βεβαίως, εκεί μπορούμε να καλέσουμε και την ΕΠΟ στην Ολομέλεια της Επιτροπής Μορφωτικών και όχι μόνο στην Υποεπιτροπή Αθλητισμού και να έρθει και η ΕΠΟ, όπου θα είναι ο κύριος Μπιτσαξής, ο Υπουργός και εκεί μπορεί να τεθούν όλα τα θέματα.

Το λόγο έχει ο κύριος Εμινίδης.

ΣΑΒΒΑΣ ΕΜΙΝΙΔΗΣ : Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, προσωπικά δεν είμαι υπέρ των συμψηφισμών με την έννοια που λέγεται αφού τιμωρήθηκα εγώ να τιμωρηθεί και ο άλλος ή αφού δεν τιμώρησα τον άλλον με την ποινή που προβλέπει ο κανονισμός για το ίδιο αδίκημα να μην τιμωρηθώ και εγώ, δεν συμφωνώ. Πιστεύω, στην ισονομία, αλλά όχι και στην ατιμωρησία. Ζητώ εφαρμογή των νόμων. Ιση αντιμετώπιση, όμως, σε όλους και με πλήρη διαφάνεια.