Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Οι « Δυτικοί Κορινθιακοί Ορίζοντες» σας εύχονται

Κάθε γιορτή, μια αφορμή να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε και μας ξέχασαν, με μια ευχή τυπική που δηλώνει παρουσία, με μια ευχή προσωπική που αναδεικνύει το συναίσθημα μας, με μια ευχή για όλους .
Οι « Δυτικοί Κορινθιακοί Ορίζοντες» από το Δερβένι σας εύχονται

 Καλή Ανάσταση!


  σε όλους έσας που μας διαβάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου σε

Ελλάδα 72.928
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 5.351
Γαλλία 380
Ιράν 351
Καναδάς 345
Γερμανία 233
Κύπρος 223
Ηνωμένο Βασίλειο 221
Κροατία 127
Ιταλία 127
Αυστραλία 15
Ισπανία 14
Αλβανία 11
Δανία 10
Νιγηρία 6
Ρωσία 6
Βουλγαρία 2

Ελβετία
1
κ.λ.π.
      

Η Περιφορά του Επιταφίου σε διάφορες πόλεις

Κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα, με τους πιστούς να παρακολουθούν το πρωί την τέλεση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου Ιησού στους ναούς της χώρας και το βράδυ την περιφορά ανθοστόλιστων Επιταφίων με τις υποβλητικές μελωδίες των εγκωμίων του "Άξιον Εστί" και του "Αι Γενεαί Πάσαι", να εκφράζουν τον πόνο και την οδύνη για τη θυσία του Θεανθρώπου.


Ημέρα θρησκευτικού πένθους και περισυλλογής

Σε κατανυκτικό κλίμα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το πρωί, σε όλη τη χώρα, χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν στις εκκλησίες, σε κλίμα κατάνυξης, την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού.
Με ευλάβεια προσκύνησαν τον Επιτάφιο και συμμετείχαν νοερά στη κορύφωση του Θείου Δράματος.
Στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, εψάλη η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο εσπερινός της Αποκαθήλωσης και έγινε λιτάνευση χρυσοκέντητης σινδόνης με παράσταση της αποκαθήλωσης. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος.
Πιστή αναπαράσταση της αποκαθήλωσης στη Μονή Πεντέλης στην Αττική. Το νεκρό σώμα του Ιησού κατεβαίνει από το Σταυρό του μαρτυρίου, τυλίγεται με τη λευκή σινδόνη και ενταφιάζεται σε παρακείμενη ειδικά διαμορφωμένη σπηλιά. Η είσοδός της σφραγίζεται με λίθο.
Στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν αυτές τις άγιες ημέρες για έξοδο από την κρίση.
Η Κόρινθος έζησε μοναδικές στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, όταν οι επιτάφιοι των 6 Ιερών  Ναών της πόλης, Απ. Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μετ. Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής καί Ζωοδόχου Πηγής συναντήθηκαν στην πλατεία περιβολάκια. Χιλιάδες κόσμος συνόδεψε τους 6 επιταφίους στο κέντρο της Κορινθιακής πρωτεύουσας με ψαλμωδίες της χορωδίας.Τον επιτάφιο του Ι. Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου ,με συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου Κορινθίων , συνόδευε ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ. Διονύσιος επικεφαλής μίας μεγάλης πομπής στην οποία συμμετείχαν, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Αλέκος Πνευματικός, ο Κώστας Κόλλιας,η Κατερίνα Φαρμάκη και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης...!
Δείτε την  Συνάντιση των επιταφίων Κορίνθου



καθώς και τους πλημμυρισμένους δρόμους σε Ναύπακτο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.




newsbeast.gr -  ΝΕΤ

Η ιστορία και τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι

Την Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.

Το Πάσχα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

 
Στα Γιάννενα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και όπως κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή, θα παρακολουθήσει την Ακολουθία και την Περιφορά του Επιταφίου από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Την Κυριακή, το μεσημέρι, ο κ. Παπούλιας θα πάει στην Κέρκυρα και θα γιορτάσει το Πάσχα στον Ναυτικό Σταθμό του νησιού.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα στην Ύδρα, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς τη Μεγάλη Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πύλο και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, στο Ναύπλιο.
Στην Αθήνα θα παραμείνει η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα μεταβεί στην Αταλάντη, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Καβάλα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου του Σωτήρη Μαυρονάσιου για την « Μπάρτσα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Κορίνθου, Σωτήρης Μαυρoνάσιος, ο οποίος μίλησε εφ' όλης της ύλης για την πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα αλλά και το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.
Παρακολουθήστε το video με όλη την συνέντευξη

Άδικη ήττα του Καμαρίου από τον Παννεμεατικό . ‘Εχασε και η Λυκοποριά στον Ασπρόκαμπο.

Στο Ξυλόκαστρο σε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, με αρκετή δύναμη και πολλές φορές σκληρά μαρκαρίσματα, ο Παννεμεατικός, επικράτησε με 0-2 του Πανκαμαριακού, ο οποίος σίγουρα άξιζε κάτι παραπάνω.Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά και είχαν ένα καλό σουτ του Πουλακίδα στο 13’, όπου και μπλόκαρε ο Ζαφείρης.
Στο 23’ ο Παννεμεατικός, έμεινε με 10 παίκτες, λόγω αποβολής με 2η κίτρινη κάρτα του Τζίνη, για σκληρό μαρκάρισμα (η πρώτη για διαμαρτυρία) και από εκεί και μετά, μάλλον… έγειρε το γήπεδο προς την εστία των φιλοξενούμενων.
Στο 35’ ο Πανκαμαριακός, έχασε την ευκαιρία του αγώνα, όταν μετά από λάθος του Ζαφείρη, ο Αλογογιάννης σούταρε, αλλά πρόλαβε πάνω στη γραμμή με κεφαλιά ο Σγούρος και έσωσε την ομάδα του.
Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι έδωσαν γήπεδο και προσπαθούσαν να παίξουν με αντεπιθέσεις, αλλά δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν μια καλή φάση.
Έτσι φτάσαμε στο 63’, όπου ο Πουλακίδας δέχθηκε 2η κίτρινη και αποβλήθηκε (και οι 2 για διαμαρτυρία) και πριν προλάβουν να καταλάβουν οι γηπεδούχοι τι έχει συμβεί, ο Σεφεράι εκμεταλλεύτηκε την όμορφη πάσα με το κεφάλι του Δουλκέρογλου και από κοντά πέτυχε το 0-1.
Κάπου εκεί οι παίκτες του Πανκαμαριακού, άρχισαν να… μένουν από δυνάμεις, αλλά δεν παράτησαν σε καμία περίπτωση το ματς. Είχαν κάποιες καλές προσπάθειες με τους Παπαργυρίου και Κουμούση, αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ.
Κάτι που έκανε ο Παννεμεατικός, όταν στο 85’ ο Δουλκέρογλου κινήθηκε μέσα στην περιοχή και με όμορφο δεξί πλασέ, νίκησε τον Κόνδη.
Στις καθυστερήσεις του αγώνα, ο Σιτές με κεφαλιά, θα μπορούσε να κάνει το 0-3, αλλά ο Κόνδης απογειώθηκε και έκανε την επέμβαση του αγώνα.
ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ: Κόνδης, Αλογογιάννης, Σκούρας, Γεωργίου, Κουρούμαλης, Τσιούτσιος, Τσάκας (75’ Παπαργυρίου), Κλουτσινιώτης (46’ Καφαντάρης), Σιώζος, Πουλακίδας, Σιετής Ν. (53’ Κουμούσης)
ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ: Ζαφείρης, Τσιάκος, Φρούσιος, Σγούρος, Κονγκίνης, Τζίνης, Μπίζιος, Κόλλιας (36’ λ.τρ. Τσιωτάκης), Σεφεράι, Σιτές, Δουλκέρογλου

Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, στο πρώτο ημίχρονο, ο Ασπρόκαμπος κατάφερε να γυρίσει το ματς και να επιβληθεί με 3-1 της Λυκοποριάς η οποία είχε προηγηθεί με τον Κατσούλη. Στην επανάληψη οι Ασπροκαμπίτες ανέλαβαν την πρωτοβουλία του αγώνα και έφεραν το ματς στα ίσια με σουτ του Κ. Μπελίτση, έξω από την περιοχή και στο τέλος πέτυχαν την ανατροπή στο σκορ με τέρματα των .Βαρδουνιώτη με φάουλ, και Φιλόπουλου με πλασέ, παρά την προσπάθεια του Ντρέτσα,
ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ: Μπέζας, Μπελίτσης Γ., Νιάγκος, Παππάς, Μπελίτσης Κ., Χουσελάς, Μακρής (46’ Φιλόπουλος), Βαρδουνιώτης, Κωστούρος, Λέντερης, Μπίζιος
ΛΥΚΟΠΟΡΙΑ: Ντρέτσα, Λύρας (65’ Κανακάρης), Παπαμετζελόπουλος (70’ Μαργαζης), Δουρής, Σιάπικας, Σιετής Θ., Κάσσιος, Κασκαράς, Νικολακόπουλος, Σιετής Δ., Κατσούλης (80’ Κατσούλης)

Τέλος, Στην Στιμάγκα οι Νέοι Στιμάγκας ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση που είχε διακοπή την Κυριακή στο ημίχρονο νικώντας με 4 - 1 τον αδιάφορο βαθμολογικά ΑΠΕΣΣΑ Χαλκίου.

25η Αγωνιστική
ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ - ΑΠΕΣΣΑΣ                                        4 - 1
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΩ ΔΙΜΗΝΙΟΥ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ '06              3 - 1
ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ                             3 - 2
ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ                     0 - 2
ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ - ΑΟ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ                    3 - 1
ΑΡΑΤΟΣ - Π.Γ.Σ. ΚΟΡΙΝΘΟΣ                                           2 - 4
ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ       4 - 3


H βαθμολογία
( Σε 25 αγώνες)


92 - 13
62
71 - 25
62
48 - 30
39
60 - 53
39
38 - 30
38
45 - 43
38
55 - 53
36
42 - 39
32
28 - 54
29
36 - 55
27
40 - 59
26
31 - 66
25
25 - 55
23
26 - 62
18

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε με ξαναζεσταμένη σούπα απογραφής

Την ώρα που το μαγαζί πτωχεύει, δεν πατάει άνθρωπος μέσα, ο ιδιοκτήτης έχει μπει στον (διεθνή) Τειρεσία και δεν μπορεί να δανειστεί για να ανανεώσει το εμπόρευμα και οι πιστωτές έχουν μπει μέσα και βγάζουν στο σφυρί ό,τι έχει απομείνει, πρώην και νυν διαχειριστές καυγαδίζουν για το αν καλώς ή κακώς παρέλαβε ο ένας από τον άλλο καταγράφοντας τι παρέλαβε.

Μαλώνουν δηλαδή για το αυτονόητο – αυτό που κάνει οποιοσδήποτε όταν παραλαμβάνει από τον προηγούμενο επιχειρηματία ακόμη και ένα περίπτερο.

Έτσι, χθες, την ώρα που οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης έπαυαν πια να αποτελούν απλά σενάρια και έπαιρναν συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένες προτάσεις, (όπως αυτές διατυπώνονται πλέον στη λογική του «διαλέξτε και πάρτε, αλλά οπωσδήποτε κάτι απ’ όλα θα το πάρετε»), ξεκίνησε νέα εκστρατεία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Στη «Χουριέτ» ετοιμάζουν την επόμενη παγίδα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Φαντάζομαι – θέλω να ελπίζω – πως όλοι έχουν κατανοήσει τον αποπροσανατολισμό που επετεύχθη με όχημα το γνωστό δημοσίευμα της «Χουριέτ». Επί ημέρες η ελληνική κοινή γνώμη έλαβε μέρος σε ένα ακόμη παιχνίδι της τουρκικής προπαγάνδας, που  μετασχημάτισε σε συνέντευξη μια ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Τέτοιας υφής «εφημερεύοντα θέματα» είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε εξουσίας και δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουμε στην παγίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας. 

Είναι επιτέλους ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φορά που η Άγκυρα αποφασίζει να προπαγανδίσει κάτι που είτε ωραιοποιεί την εικόνα της έναντι της Δύσης, είτε θέλει να «τσιγκλήσει» τους γείτονες, το πράττει μέσω της «Χουριέτ». Έχει κερδίσει τα εύσημα της αποσταθεροποίησης από τον καιρό των Ιμίων, όταν, στις 27 Ιανουαρίου του 1996, δημοσιογράφοι της κατέφθασαν με ελικόπτερο στα Ίμια, κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική.

Τότε που έχασαν τη ζωή τους οι ήρωες Καραθανάσης, Γιαλοψός και Βλαχάκος, για να καταλήξουμε στο περίφημο «no ships, no troops, no flags» (ούτε πλοία, ούτε στρατιώτες, ούτε σημαίες). Και σε ένα βιβλίο του κ. Σημίτη…

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ( 21 - 4 - 1995)

Η ταφή του Χριστού

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα...
Η έντονη του επιθυμία να συμμετάσχει στο πάθος του Κυρίου, διαφαίνεται και από κάποιες απλές, ωστόσο χαρακτηριστικές του πράξεις, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Μ.Παρασκευη - Θειο Δράμα

ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ (VIDEO)

Αί γενεαί πάσαι
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου...

Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας,
εν τάφω σε κηδεύει.

Μυροφόροι ήλθον,
μύρα σοι, Χριστέ μου,
κομίζουσαι προφρόνως.

Ους έθρεψε το μάννα,
εκίνησαν την πτέρναν,
κατά του ευεργέτου.

Ω της παραφροσύνης
και της χριστοκτονίας
της των προφητοκτόνων!

Ιωσήφ κηδεύει, συν τω Νικοδήμω,
νεκροπρεπώς τον Κτίστην.

Ως άφρων υπηρέτης
προδέδωκεν ο μύστης
την άβυσσον σοφίας.

Ω γλυκύ μου έαρ,
γλυκύτατόν μου Τέκνον,
πού έδυ σου το κάλλος;

Πεπλάνηται ο πλάνος,
ο πλανηθείς λυτρούται
σοφία ση, Θεέ μου.

Φρίττουσιν οι νόες
την ξένην και φρικτήν σου
ταφήν του πάντων κτίστου.

Έρραναν τον τάφον
οι μυροφόροι μύρα
λίαν πρωί ελθούσαι.

Ειρήνην Εκκλησία,
λαώ σου σωτηρίαν
δώρησαι ση εγέρσει.

Αι γενεαί νυν πάσαι,
ύμνον τη ταφή σου
προσφέρουσι, Χριστέ μου.

Υιέ Θεού παντάναξ,
Θεέ μου πλαστουργέ μου,
πώς πάθος κατεδέξω;

Ω Τριάς Θεέ μου,
Πατήρ Υιός και Πνεύμα,
ελέησον τον κόσμον.

Ιδείν την του Υιού σου,
Ανάστασιν, Παρθένε,
αξίωσον σους δούλους.