Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σκηνές από μια παρέλαση: Χειρότερη η σιωπή από το γιουχάισμα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Για πρώτη ίσως φορά μια φωτογραφία δεν αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Αλλά και δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει κανείς τη θλίψη, την απογοήτευση, αυτό το κενό στο στομάχι που ένιωθε όποιος κυκλοφόρησε στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος την ώρα της παρέλασης.

Αραία αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα αυτοί που στάθηκαν στις άκρες των κεντρικών δρόμων. Ένα απόλυτο κενό μπροστά στον μοναχικό Άγνωστο Στρατιώτη. Ένα βουβό και άψυχο κτίριο πίσω του η Βουλή. Ένα κουφάρι η εξέδρα των επισήμων. Παντού πρόσωπα σκυθρωπά, περίλυπα, μετείχαν έλεγες σε πένθος και όχι σε εθνική γιορτή. Σε εθνικό πένθος. Ίσως για μια στιγμή να πετάρισε η ελπίδα βλέποντας τα νιάτα να παρελαύνουν.

«…κι’ έλεες πότε αχ πότε βγάνω το κεφάλι από τσ’ ερμιές;
Κι’ αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές»…

Ο Πανευρωστινιακός θέλει πάση θυσία νίκη στο Δερβένι κόντρα στον Αστέρα

Με πολλούς ενδιαφέροντες αγώνες συνεχίζεται , αύριο Σάββατο, το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας , κατά την 24η αγωνιστική του ημέρα. Στο Δερβένι θα γίνει το ντέρμπι της Δυτικής Κορινθίας ανάμεσα στον (τυπικά) γηπεδούχο Πανευρωστινιακό και στον ( τυπικά) φιλοξενούμενο Αστέρα Δερβενίου. Η ομάδα των Ροζενών θα προσπαθήσει να πάρει το «τρίποντο» από την ισχυρή συμπολίτισσα ομάδα του Δερβενίου για να ξεφύγει από την διακεκαυμένη ζώνη και να παραμείνει στην κατηγορία. Στο Ξυλόκαστρο θα γίνει η αναμέτρηση των Κυπελλούχων . Ο περυσινός κάτοχος του Κυπέλλου Κορινθίας , Ηρακλής Ξυλοκάστρου αγωνίζεται με την νυν Κυπελλούχο , και πρωτοπόρο Ελλάδα Βέλου . Στο Χιλιομόδι ο Ατρόμητος υποδέχεται τον Ολυμπιακό Λουτρακίου με στόχο την νίκη , ελπίζοντας σε αποτυχία της Ελλάδος Βέλου στο Ξυλόκαστρο , ώστε να περάσει , αυτός στο ρετιρέ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αγώνες των Αγίων Θεόδωρων με τον Αετό Κρυονερίου , του Πανσολυγειακού με τον Σαρωνικό Γαλατακίου, του Ισθμιακού με την Δάφνη Εξαμιλίων στο Συνοικισμό , του Α. Ο. Σπαθοβουνίου κοντρα στην Προοδευτική Περιγιαλίου , στο Σολομό και του Ηρακλή Λεχαίου με τον ΠΑΣ Κλένια στην Αρχαία Κόρινθο , με τις περισσότερες ομάδες να αναζητούν το «τρίποντο» για να αποφύγουν από τυχόν περιπέτειες.

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ
ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ – ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΚΙΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ - ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ – ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ
ΑΟ ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙΟΥ
ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ - ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ


Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Οι Νεμεάτικες ομάδες στη σέντρα το ΣάββατοΗ αυλαία της 22ης αγωνιστικής για τον δεύτερο όμιλο ανοίγει το Σάββατο με 2 παιχνίδια στις 16.00
ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΙΑΤΟΥ
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΩ ΔΙΜΙΝΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ
ενώ η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις υπόλοιπες αναμετρήσεις
ΑΡΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ - ΝΕΟΙ ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ
ΑΠΕΣΣΑΣ ΧΑΛΚΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
ΠΓΣ Η ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΟ ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ '06 - ΑΟ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ
ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟ
που όλες θα ξεκινήσουν στις 16.00 εκτός από το παιχνίδι της Κορίνθου '06 με την Λυκοποριά στο γήπεδο της Αρχαίας Κορίνθου που θα ξεκινήσει στις 13.00

A' ΟΜΙΛΟΣ
Επίσης στο πρώτο όμιλο τα παιχνίδια της 22ης αγωνιστικής
ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΤΕΝΕΑΤΗΣ ΑΘΙΚΙΩΝ
ΑΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ
ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ ΚΟΡΦΟΥ - ΑΟΦ ΠΑΟΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΝΕΟΙ - ΚΥΨΕΛΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
θα διεξαχθούν τη Κυριακή 27/3 στις 16.00.ενώ τέλος επίσης α. α.
ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ 3 – 0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 0 – 3

Τα "κόκκινα" σημεία της επικινδυνότητας στο Εθνικό οδικό δικτυο της Πελοποννήσου

Τουλάχιστον 3 σημεία, στο εθνικό οδικό δίκτυο , στην Πελοπόννησο , χαρακτηρίζονται ως "υψηλού κινδύνου", βάσει του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων εντός του 2010.Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εξής σημεία:
* Εθνική Οδός Αθηνών – Πατρών (από το 188ο χιλιόμετρο – 205ο χιλιόμετρο, από τη περιοχή Λαμπίρι έως το Ρίο)
* Εθνική Οδός Πύργου – Κυπαρισσίας (στο 57ο χιλιόμετρο, περιοχή Ζαχάρω – Καλόνερο)
* Εθνική Οδός Τρίπολης – Καλαμάτας (από το 152ο – 157ο χιλιόμετρο, περιοχή Τσακώνα)

Συνδιοργάνωση του Συνεδρίου της Π.Ε.Ν.Ε.Α από τους Εθελοντες αιμοδότες Ξυλοκάστρου

Ακόμα μία φορά εμπιστεύτηκε η Π.Ο.Σ.Ε.Α. το Σύλλογο μας, για την συνδιοργάνωση ενός Συνεδρίου, το οποίο αφορά τους Νέους Εθελοντές Αιμοδότες.
Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.Ν.Ε.Α. συμμετείχαν νέοι και νέες απ’ όλη τη χώρα. Νέοι που ξεχωρίζουν για τις γνώσεις τους, τον Εθελοντισμό τους και το μεράκι τους να κάνουν τη χώρα μας ΑΥΤΑΡΚΗ από Εθελοντικά Προσφερόμενο ΑΙΜΑ, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς κανενός είδους ανταποδοτικότητα. Συνεργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από επιστημονικούς συμβούλους της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και ευαισθητοποιημένους στον Εθελοντισμό ανθρώπους των Μ.Μ.Ε.
Πρόσκοποι και Νέοι της Π.Ε.Ν.Ε.Α. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έστειλαν το μήνυμα πως μέσα από συνεργασίες αναδεικνύονται οι ΑΞΙΕΣ που μπορούν να μας κάνουν υπερήφανους για τη χώρα μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές, τους χορηγούς, την οργανωτική επιτροπή. Επίσης ευχαριστούμε τους Σύνεδρους, τα Μ.Μ.Ε. και όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βοήθησαν στην εξαιρετική επιτυχία του Συνεδρίου.
Είμαστε βέβαιοι πως στο Ξυλόκαστρο έγινε μια νέα αρχή. Η νέα Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Ν.Ε.Α., στην οποία ευχόμαστε καλή δύναμη, καλείται να αποδείξει σε όλους μας πως αξίζει τον κόπο να την εμπιστευόμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ και κυρίως η ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
Σας ευχαριστούμε

«Ο Γέρος του Μοριά» συγκίνησε την Καλαμάτα

Μία παράσταση που συγκίνησε και προβλημάτισε, με τίτλο «Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά», απόλαυσαν οι θεατές που βρέθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.
Η παράσταση περιελάμβανε ερμηνείες επί των ιστορικών και επιστημονικώς τεκμηριωμένων κειμένων, βασισμένων στη «Διήγηση συμβάντων της ελληνικής φυλής» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον Γεώργιο Τερτσέτη.
Τα κείμενα επιμελήθηκαν ο Αλέκος Κολλιόπουλος και ο Γιώργος Σπηλιώτης, σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη, ενώ συμμετείχε η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΤΑΞΙΜ».
Παράλληλα, έλαβαν μέρος ερασιτεχνικοί θεατρικοί και χορευτικοί σύλλογοι, με την καθοδήγηση του τομέα Θεάτρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας.

thebest

Στο Σικάγο το ιστορικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας

Το ιστορικό λάβαρο της Αγίας Λαύρας του 1821 μεταφέρεται στο Σικάγο, για να παρουσιαστεί στις 26 Μαρτίου σε εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος Καλαβρυτινών Σικάγου «Αγία Λαύρα». Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της 190ης επετείου της 25ης Μαρτίου και τα 85χρονα του ιστορικού συλλόγου.

Το ιερό λάβαρο της ελληνικής επανάστασης θα μεταφέρει στις ΗΠΑ ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Α. Λαζουράς.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο κυβερνήτης του Σικάγου Πατ Κουίν (Pat Quinn) οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόι Τζέσε Γουάιτ (Jesse White) και Τζούντι Μπάαρ Τοπίνκα (Judy Baar Topinka), ο δήμαρχος του Άντισον του Ιλινόι Λάρυ Χάρτγουιγκ (Larry Hartwig) η Επίτροπος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας για την Αποκατάσταση των Υδάτων της Μείζονος περιοχής του Σικάγο, Μαριάννα Σπυροπούλου, πλήθος φιλελλήνων και προσωπικοτήτων της Αμερικανικής και Ελληνοαμερικανικής κοινωνίας.

Η πρωτοβουλία για τη μεταφορά του ιστορικού κειμηλίου ανήκει στον πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννη Μπίρμπα και στον πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης, Δημήτρη Μητρόπουλο, μία προσπάθεια που είχε την αμέριστη στήριξη του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, Συντονιστή ΣΑΕ, Περιφέρεια ΗΠΑ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Καλάβρυτα.

«Είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση όλων μας, καθώς πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Ελληνισμού της περιοχής στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας», επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπυρόπουλος. Και συνεχίζει: «Το ιερό λάβαρο της Επανάστασης του ΄21 και παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Συγχαίρω τους διοργανωτές και ευχαριστώ τον δήμαρχο των Καλαβρύτων για τη συνεργασία του, που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση πολλών φιλελλήνων στις ΗΠΑ. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μας δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψει το ιερό λάβαρο και σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στόχος του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγου, «Αγία Λαύρα», είναι η διατήρηση και προβολή της ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς. Από την ίδρυσή του ο Σύλλογος αναπτύσσει έντονη φιλανθρωπική δράση και στηρίζει την ελληνική εκπαίδευση, με την παροχή υποτροφιών σε φοιτητές Καλαβρυτινής καταγωγής.

thebest

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου 30/3/2011


Προς τους κ.κ.
Δήμαρχο
Δημοτικούς Συμβούλους
Προέδρους Tοπικών Κοινοτήτων
Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων
Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων Νέων

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, που θα πραγματοποιηθεί τη ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Νεότητας Ξυλοκάστρου, για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, στα παρακάτω θέματα :

Κατάρτιση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου, έτους 2011.
Έγκριση παραχώρησης ιδιοκτησιών 1ου Δημοτικού και 1ου Γυμνασίου Ξυλοκάστρου στον ΟΣΚ.
Αίτημα Δήμου για τροποποίηση απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΧΔΙΚ.
Έγκριση και παραλαβή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Λιμάνι Μαύρων Λιθαριών στο Σ.Δ. Δερβενίου του Δήμου Ευρωστίνης.
Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας .
Ορισμός μέλους επιτροπής σταυλισμού ζώων.
Απόδοση εντάλματος προπληρωμής- απαλλαγή υπολόγου.
Αίτημα υπαλλήλου STAGE ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΖΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

"Κόκκινο πανί" οι πολιτικοί στις παρελάσεις - Ηχηρές αποδοκιμασίες από τους πολίτες- "Κλέφτες! Κλέφτες!", φώναζαν στην παρέλαση στο Σύνταγμα !

-Aθήνα, Θεσσαλονίκη, Πετρούπολη και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας οι πολιτικοί αλλά και οι πολιτικές τους έγιναν κόκκινο πανί για όσους συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 25η Μαρτίου.

Ειδικά στην Αθήνα, πολίτες εξαγριώθηκαν μόλις είδαν πολιτικούς από όλα τα κόμματα να κάνουν δηλώσεις για το νόημα της ημέρας. "Κλέφτες! Κλέφτες!" αλλά και "Αίσχος!", οι λέξεις που βγήκαν από τα στόματα εκατοντάδων πολιτών.

Το κλίμα πλέον έχει αλλάξει. Οι εορτασμοί των εθνικών επετείων έχουν μετατραπεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αποδικιμασίας κατά των πολιτικών. Και αυτό είναι εμφανές από τις ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από πολιτικά πρόσωπα για να τους προφυλάξουν από την οργή των πολιτών. Μπορεί στο παρελθόν να είχαμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά ήταν μεμονωμένες. Τώρα οι εκδηλώσεις αυτές έχουν γίνει κύμα το οποίο δύσκολα ανακόπτεται.
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε ομαλά, με εξαίρεση μικροένταση που σημειώθηκε στο Σύνταγμα ανάμεσα σε μέλη της "Χρυσής Αυγής" και αλλοδαπών μικροπωλητών.
Οι χρυσαυγίτες, που τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο, κυνήγησαν αλλοδαπούς, οι οποίοι προσπάθούσαν να πουλήσουν σημαίες. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους στην οδό Βασιλέως Γεωργίου μπροστά από την Μεγάλη Βρετανία αλλά εκείνοι προσπάθησαν να σπάσουν εκ νέου τον κλοιό. Μετά την επίθεση πέταξαν φυλλάδια τα οποία αναγράφουν: 1821 «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Επίσης πολλοί από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος αποδοκίμασε τους πολιτικούς που παρακολύθησαν την παρέλαση, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κλέφτες», «Κοπρίτες», «Προδότες», «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και άλλα πολλά συνθήματα, την ώρα που οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να επιβάλλουν την τάξη και να μην αφήσουν κανένα να σπάσει τον κλοιό ώστε να κατευθυνθεί προς το μέρος των πολιτικών.
Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ήταν και το κόκκινο πανί για τους συγκεντρωμένους, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης,ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθήνων Ιερώνυμος και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γ. Καραϊσκάκης: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας”

Ήταν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης του 1821. Τσάκιζε τους αντιπάλους του τόσο στις μάχες όσο όμως και με την γλώσσα που τους μιλούσε.


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε… 
Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις
Διαβάστε τις επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη στο OnAlert.gr
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ: Τσάκιζε και με τη γλώσσα του τους Τούρκους!
Ο Γέωργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε…
Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις με πιο γνωστή αυτή:

«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “ από ημάς” συνθήκην με “ έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτ...!» - Άμα ζήσω, θα τους γα.... Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον π.....!
Σε μια επιστολή του ο Γεώργιος Καραισκακης γράφει αυτά που ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο Β.Παπακωνσταντίνου έκαναν τραγούδι.
Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη επιστολή:

«Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Ο Καραϊσκάκης απάντησε με άλλη επιστολή:

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζ.. μου τον ίδιον
κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω
»।
ο Καραϊσκάκης στην πρόταση συμφιλίωσης που του στέλνει στα 1824 με επιστολή ο οπλαρχηγός της Ρούμελης Ν. Στορνάρης: «Γενναιότατε αδελφέ καπετάν Νικόλα, ...είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια [τουρκικά όργανα του ιππικού] ο πούτζ.. μου, έχει και τρουμπέτες [ελληνικά όργανα]. Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ...». Η ανταπάντηση ήρθε στο ίδιο κλίμα: «Επειδή έχεις και τουμπλέκια και τρουμπέτες βάστα, λοιπόν, διότι ο πούτζ.. μας και με τουμπλέκια και με τρουμπέτες θέλει σε κυνηγήσει...».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ



 
onalert.gr

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η προσφορά της Ελλάδας στη δημοκρατία και την ελευθερία αριθμεί χιλιάδες χρόνια και επισημάνεται ότι χώρες και λαοί σ' ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί απ’ την ελληνική δημοκρατία στην κατάρτιση των δικών τους συνταγμάτων και νομικών συστημάτων.
Αυτό αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε ανακοίνωσή της επ' ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Η κ. Κλίντον, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ευρώπη, την Νότια Ασία και τη Βόρεια Αφρική» και τονίζει ότι «οι ΗΠΑ είναι περήφανες να έχουν την Ελλάδα σύμμαχο στην προάσπιση των δημοκρατικών αρχών στον κόσμο».
Επίσης, αναφέρεται στην προσφορά της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας στις τέχνες, τον αθλητισμό, την πολιτική και τον επιχειρηματικό τομέα.
Σε παρόμοια διακήρυξη προέβη χθες, Πέμπτη, και ο Λευκός Οίκος ο οποίος κηρύσσει την 25η Μαρτίου «Εθνική Μέρα προς τιμήν της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας».

NAFTEMPORIKI.GR

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ 21

Η επανάσταση του 21 στο Μοριά ( Αφιέρωμα)



1821 Η πορεία προς τη μεγάλη στιγμή ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Οι λαβωματιές του '21 ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, που ήταν η περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό και ένας σπινθήρας έλειπε για την έκρηξη.
Στο δεκαήμερο μεταξύ 14-25 Μαρτίου δόθηκε το έναυσμα της επανάστασης σε διαφορετικά σημεία στο Μοριά. Στις 14 Μαρτίου 1821 καταφθάνει στη Ζάχολη , από το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Κούτου , ο ηγούμενος Γερμανός ,όπου μετά από πανηγηρική δοξολογία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως με τα σύμβολα της Φιλiκής Εταιρείας και μαζί με τους Ζαχολίτες οπλαρχηγούς Παναγιωτάκη Γεραρή και Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη εκδιώκουν από την Ζάχολη τις τούρκικες οικογένειες. Στό Φενεό ο Αναγνώστης Κορδής και ο Χρήστος Ζαχολίτης, μετά από συμπλοκή σκότωσαν τούρκους γυφτοχαράτζηδες και ύστερα με ένοπλους Ζαχολίτες ενίσχησαν τη μικρή δύναμη του Φιλικού Νικόλα Σολιώτη που μαζί με τους Ζαχολίτες επιτέθηκε σε Οθωμανούς φοροεισπράκτορες (χαρατζήδες) στο χωριό Πόρτα των Καλαβρύτων. Παράλληλα ο Παναγιωτάκης Γεραρής με 60 Ζαχολίτες ξεκίνησε γιά να λάβει μέρος στην πολιορκία της Ακροκορίνθου που άρχισε στις 24 Μαρτίου. Στις 20 Μαρτίου ο Σολιώτης με τους Πετμεζαίους χτύπησαν τους Οθωμανούς στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων, όπου κλείστηκαν οι ντόπιοι μουσουλμάνοι και ξεκίνησαν την πολιορκία τους πιάνοντας τον πασά των Καλαβρύτων Αρναούτογλου .