Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πόρτα «εξόδου» στον Γ. Παπανδρέου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της ΜRB . Το 58,3% των ψηφοφόρων του δεν τον θέλουν για αρχηγό

Κυβερνήσεις συνεργασίας ζητά το 68% σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται  σήμερα  στη Realnews και καταγράφει  διαφορά 10 σχεδόν μονάδων υπέρ της ΝΔ  έναντι του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μήνυμα «εξόδου» του Γ. Παπανδρέου από την προεδρία του κυβερνώντος  κόμματος.
Στη δημοσκόπηση της MRB για την Realnews, το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν για πρόεδρο του κόμματος τον Γ. Παπανδρέου και αντιπροτείνουν Ευάγ. Βενιζέλο ή Ανδρ. Λοβέρδο. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει  21% αλλά καταγράφει πτώση κατά 1,9% από την προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε από το 18,1 % στο 11, 9% !

Επίσης σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται  στο «Βήμα της Κυριακής», αναφέρει ότι το 78% ήταν «θετικό ή μάλλον θετικό» το βήμα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ το 20% εμφανίζεται «αρνητικό ή μάλλον αρνητικό».
Ασφαλές αισθάνεται το 78,6% του δείγματος, πως με τη νέα κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, ενώ μόλις το 9,8% νιώθει το αντίθετο.
Το 63,4% των πολιτών θεωρεί τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας ως την σωστότερη λύση σε σχέση με την επιλογή της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 34,4%.
Στην πρόθεση ψήφου η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 24,1%, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων, διαμορφώνονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ: 11,9%, Νέα Δημοκρατία: 21,8%, ΚΚΕ: 9,5%, ΛΑΟΣ: 6,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 7,6%.

Επίσης σύμφωνα με το Βαρόμετρο της    Public Issue  για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή» της Κυριακής, θετική γνώμη έχει το 55% για τον  Λουκά Παπαδήμο και μόλις το 18%, αρνητική,  Μάλιστα  7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 6 στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη για τον κ. Παπαδήμο, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο και στο ερώτημα για τη γνώμη των πολιτών στο πρόσωπο του προέδρου της βουλής   Φίλιππου Πετσάλνικου,  για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.
Το 60% των πολιτών πιστεύει ότι ο δικομματισμός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,  δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 9 μονάδες, ενώ για πρώτη φορά προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ. Τα κόμματα λαμβάνουν: ΝΔ με ποσοστό 28,5%,   ΠΑΣΟΚ με 19,5%,  ΣΥΡΙΖΑ με 12%,  ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5%,  Οικολόγοι 3,5% , Δημοκρατική Συμμαχία  2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%. Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%. Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών. Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, το 15% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και το 77% εκτιμά πως πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση. Πριν την παραίτηση Παπανδρέου τα πράγματα πήγαιναν στη σωστή κατεύθυνση για το 8% και στη λάθος για το 86%.

Τέλος σύμφωνα με  τη δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος της Κυριακής», την πρώτη που διενεργήθηκε μετά την εκλογή Παπαδήμου στην κυβέρνηση, το 79,1% έχει θετικές γνώμες για το νέο πρωθυπουργό,. Ως προς τη στάση που κράτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το θέμα της ανάδειξης πρωθυπουργού και το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, θετικά κρίνεται σε ποσοστό 20% ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, σε ποσοστό 14,1% ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και μόλις 12,8% είναι οι θετικές κρίσεις για τον τέως πρωθυπουργό , Γ. Παπανδρέου.