Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Nα είναι λίγο πιο προσεκτικοί


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκος, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ που αφορούν την εξοικονόμηση δαπανών κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2011, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα που ποτέ δεν εφαρμόζονται ή θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα πολιτικών που έχουν δυσανάλογα βαριές επιπτώσεις στην κοινωνία, δεν μας εκπλήσσει πλέον.
Θα περιμέναμε, ωστόσο, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι λίγο πιο προσεκτικοί, γιατί η αρμοδιότητά τους άπτεται  του αγαθού της δημόσιας ασφάλειας.

Και είναι, μεν, ευχάριστο να μπορούν να ανακοινώνουν την εξοικονόμηση δαπανών, όπως έκαναν χθες, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., θα ήταν όμως χρήσιμο να εξηγούσαν στους Έλληνες πολίτες από πού προήλθαν αυτά τα 28,2 εκατ. ευρώ που «εξοικονομήθηκαν» από τη μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού των δαπανών της ΕΛ.ΑΣ.

Γιατί η ανακοίνωση δεν παρέχει κανένα στοιχείο από ποιους κωδικούς του προϋπολογισμού της ΕΛ.ΑΣ. εξοικονομήθηκε το παραπάνω ποσό, δεν αναφέρει αναλυτικά ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στη μισθοδοσία του προσωπικού, στις λειτουργικές δαπάνες της Αστυνομίας, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στην αγορά εξοπλισμού για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και, κυρίως, στη συντήρηση των οχημάτων της, καθώς και τα συγκεκριμένα ποσά κάθε κατηγορίας δαπανών.
Στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο εξορθολογισμός όλων των δημόσιων δαπανών, και αυτών που αφορούν τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, είναι προφανώς το ζητούμενο. Για να εξυπηρετηθεί, όμως, αποτελεσματικά ο στόχος αυτός, πρέπει να είναι γνωστές αναλυτικά οι πηγές δαπανών από τις οποίες γίνεται εξοικονόμηση και, φυσικά, τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών να μην αντιμετωπίζονται ως «στεγνά» λογιστικά στοιχεία στα «κιτάπια» του Μνημονίου…».