Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σημαντικό προβάδισμα ΝΔ και στην έρευνα της GPO


Το εντυπωσιακά αυξανόμενο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου βεβαιώνεται και από τη νέα έρευνα της εταιρείας GPO (MEGA, 26/9) η οποία κατέγραψε υπεροχή της ΝΔ κατά 6,8% στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 22,3% - ΠΑΣΟΚ: 15,5%) όταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από τρεις μήνες (Ιούνιος 2011) το προβάδισμα ΝΔ είχε μετρηθεί στο 0,9% (ΝΔ: 21% - ΠΑΣΟΚ: 20,1%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι μόνο και τα τρία επόμενα από τα σημερινά πέντε κόμματα της Βουλής υπερβαίνουν το πλαφόν εισόδου (ΚΚΕ 9,8%, ΣΥΡΙΖΑ 4,8%, ΛΑΟΣ 7,9%) με όλα τα υπόλοιπα να μετρούνται κάτω από το 3% (Δημοκρατική Αριστερά 2,7%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,6%).

Αντίστοιχη απεικόνιση προβαδίσματος της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά προκύπτει και στα ερωτήματα της πολιτικής που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, με την πολιτική της ΝΔ να επιλέγεται κατά 6,3% περισσότερο (ΝΔ: 24,4% - ΠΑΣΟΚ: 18,1%), αλλά και του καταλληλότερου πρωθυπουργού όπου ο Αντώνης Σαμαράς υπερέχει κατά 6,4% (Α. Σαμαράς: 22,5% - Γ. Παπανδρέου: 16,1%).         

Όλα αυτά, σε ένα γενικότερο κλίμα πολύ μεγάλης ανασφάλειας των πολιτών, με το 54,8% να θεωρεί ότι, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, το 94,6% να θεωρεί ότι, σε κάθε περίπτωση, θα μειωθεί το εισόδημά του, αλλά και περισσότερο από 1 στους 2 εργαζόμενους να φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Μεγαλύτερη όμως και από την μεγάλη κοινωνική ανασφάλεια που καταγράφεται είναι η κατακραυγή που σημειώνεται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με το 71,8% να απαντά ότι, πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, το 71,3% να θεωρεί ότι θα είναι αναποτελεσματικά τα νέα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, ενώ το καθολικό 92,2% χαρακτηρίζει τα νέα  μέτρα άδικα.

Πολιτικό Παρατηρητήριο ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.