Το σοκ που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση έκθεσης του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος κινείται εκτός ελέγχου, δεν φαίνεται να συνετίζει τους έχοντες την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας.
Παρά τις άκρως ανησυχητικές διαπιστώσεις, δια των οποίων ενημερώνονται οι βουλευτές ότι η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες για άλλη μια φορά με σειρά δευτερευόντων θεμάτων που, σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές, έπρεπε «να προχωρούν μόνα τους».
Πολύ περισσότερο που η νεοσυσταθείσα αυτή υπηρεσία παρακολούθησης της πορείας του προϋπολογισμού, δηλώνει ξεκάθαρα πως το εκτός ελέγχου χρέος αντισταθμίζει τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνει το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.
Υποστηρίζει δηλαδή η επιτροπή ότι ακόμη και αυτές οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου (που περιλάμβαναν και τον όρο των εγγυήσεων) είναι δώρον άδωρον όταν το δημόσιο χρέος της χώρας ακολουθεί μια ξέφρενη και ανεξέλεγκτη πορεία.
Η επικίνδυνη αυτή τροπή, σε συνδυασμό με την αδιαμφισβήτητη πρόβλεψη ότι η ύφεση θα βαθύνει έτι περαιτέρω και η αύξηση του ΦΠΑ θα απονεκρώσει την αγορά και θα εκτοξεύσει την ανεργία, το υπουργικό συμβούλιο για άλλη μια φορά ασχολήθηκε με την… αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την … διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας δια δημοψηφισμάτων, την… αντιμετώπιση τις βίας στα γήπεδα και το ντόπινγκ, αλλά και… ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις και άλλα σχετικά θέματα και την ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας.
Και όχι μόνο αυτό: Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της «κοντόφθαλμη, πολύ περιστασιακή και συγκυριακή» πολιτική και χαρακτηρίζοντας αποπροσανατολιστική την συζήτηση περί συγκυβέρνησης (που όμως στην επιφάνεια έφεραν κυβερνητικά στελέχη).
Κατά τα λοιπά, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για τις επετειακές εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου και την Εθνική Συνδιάσκεψη του Σαββάτου, ενώ, αν και οι συνθήκες είναι έκτακτες, ο πρωθυπουργός πρότεινε χθες στο υπουργικό συμβούλιο… περισσότερη διαβούλευση.
Με αυτόν τον τρόπο – αν και λέγεται πως ιδιαιτέρως χρησιμοποιήθηκαν σκληρότερα μηνύματα – προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Παπανδρέου τις δημόσιες κόντρες των υπουργών, που συνεχίζουν να ξιφουλκούν οι μεν εναντίον των δε, με επεισόδιο διαρκείας αυτό μεταξύ των υπουργών κ.κ. Ρέππα και Ραγκούση για το θέμα των ταξί.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να διεξαχθεί μια άτυπη συζήτηση μεταξύ των υπουργών, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και του κόμματος, «για να δούμε και από την εμπειρία που είχαμε δυο χρόνια τώρα, πώς θα λειτουργήσουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, με όλα τα θετικά που πετύχαμε, αλλά και για να βελτιωθούμε περαιτέρω». Και πρόσθεσε:
«Άρα, λοιπόν, με τους ΚΤΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με το κόμμα, με την κοινωνία, μέσα από το διαδίκτυο, πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς το διάλογο και τη διαβούλευση».
Το γεγονός ότι το χρέος ακολουθεί μια ξέφρενη και εκτός ελέγχου πορεία, όμως, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί ναν αντιμετωπιστεί με διάλογο, διαβούλευση και δημοψηφίσματα…
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ