Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η 1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Μέρα Τρίτης Ηλικίας


Η Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και η Αν. Γραμματέας Δρ. Τέτα Διαμαντόπουλου,  με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Τρίτης Ηλικίας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, με στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
 Καθώς η οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται την πείρα, τη στράτευση και τον πλούτο ιδεών όλων των γενεών για να επιτύχουν τους στόχους τους, στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα  και σημαντικότερο ρόλο, με την ενεργή  συμμετοχή τους στην κοινή ζωή της οικογένειας, τη μετάδοση των εμπειριών και των γνώσεών τους, τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους (φύλαξη εγγονιών, οικονομική ενίσχυση κ.ά.).
Η Νέα Δημοκρατία και η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα διατήρησης  όλων των προγραμμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας,  ενώ στηρίζουν κάθε ενέργεια, που βοηθά στην αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, αναφαίρετο δικαίωμα της Τρίτης Ηλικίας.
Στη σημερινή συγκυρία, με την περικοπή των συντάξεων, των επιδομάτων και της ανάλγητης φορολογικής επίθεσης, ακόμη και στους χαμηλοσυνταξιούχους, αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες για ενίσχυση των προγραμμάτων ανοιχτών δομών περίθαλψης, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", των υπηρεσιών που παρέχουν οι “Λέσχες Φιλίας ως αντίδοτα στη μοναξιά  αλλά και των πολιτικών για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Η Τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων».