Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ρωγμές σε σπίτια από το σεισμό των 5 ριχτερ της Ναυπάκτου - Αισθητός στο Δερβένι

Με νεώτερη ανακοίνωσή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 17.35 στη Ναύπακτο είναι της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,7 όπως αρχικά είχε ανακοινώσει. Από τη σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ρωγμές  σε σπίτια στη πόλη της Ναυπάκτου, του Ρίου και του Ακταίου στην Αχαΐα. Το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στα σπίτια δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί αυτή την ώρα, καθώς απαιτείται η αυτοψία ειδικών. Επίσης, στην Πυροσβεστική αναφέρθηκε μία πτώση τοίχου σε δρόμο της άνω πόλης της Πάτρας, ενώ  στη πόλη της Ναυπάκτου, τριόροφη οικία εμφάνισε σοβαρές ρωγμές στον φέροντα σκελετό. Στην πολυκατοικία αυτή υπάρχουν 14 διαμερίσματα και διαμένουν 40 άτομα.
Η παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας από την Σικελία όπου βρίσκεται ήταν άμεση αφού προέτρεψε τους ενοίκους με έξοδα του δήμου να διαμείνουν τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες σε ξενοδοχεία της πόλης, ενώ αύριο αρμόδιο κλιμάκιο θα εξετάσει το κτίριο.Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός τόσο στην Πάτρα, όσο και στο Ρίο, την Ναύπακτο, όπου επικράτησε μικρή αναστάτωση, καθώς κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και αναφέρουν, πως ο σεισμός είχε διάρκεια περίπου 50 δευτερόλεπτα και ήταν ο πιο ισχυρός απο όσους έχουν συμβεί τις τελευταίτες ημέρες.
Στην περιοχή της Ναυπάκτου, απο τη δόνηση "ευαισθητοποιήθηκαν" συναγερμοί αυτοκινήτων και κτιρίων, Επίσης ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο , όπως εδώ στο Δερβένι , στον Πύργο και στη περιοχή της Ζαχάρως  Ηλείας εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους (5 χλμ) . Σε δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Άκης Τσελέντης επισημαίνει ότι ο σεισμός προέρχεται από ένα γνωστό ρήγμα κοντά στη Ναύπακτο, ενώ θα παρακολουθεί το φαινόμενο για τις επόμενες 24 ώρες και εκτιμά ότι θα υπάρξει μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία, με σεισμούς της τάξης των 3 - 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τέλος σε δηλώσεις του o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι ο σεισμός αυτός αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου. Ηταν της τάξης των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το γεγονός δεν εμπνέει ανησυχία καθώς ο καθηγητής θεωρεί ότι τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 5 Ρίχτερ. Πάντως, δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, κάτω πάντως από 5 Ρίχτερ.