Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Στο σκαμνί 15 άτομα για το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα. - Ποιοι παραπέμπονται για την υπόθεση που ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία

Την παραπομπή 15 προσώπων σε δίκη για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ, που αγόρασαν ασφαλιστικά ταμεία, αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Αντώνη Λιόγα. Ο εισαγγελέας είχε διενεργήσει το 2007 προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της αγοραπωλησίας ομολόγων, που φέρεται να ζημίωσε ασφαλιστικά ταμεία.
Βάσει του βουλεύματος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται σε δίκη, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις», οι εκπρόσωποι της JP Morgan, οι τότε υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ και ΤΕΑΠΟΚΑ και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης, που αντιμετωπίζει πλημμεληματικού βαθμού κατηγορία.
Όπως έκρινε το Συμβούλιο Εφετών, παραπέμπονται σε δίκη οι Γιώργος Αποστολίδης, Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής, Γεώργιος Παπαμαρκάκης επικεφαλής της North Asset Management, Αγάπιος Σημαιοφορίδης (προέδρου του ΤΕΑΔΥ), Παναγιώτα Καραδήμα διευθύντριας του ΤΕΑΔΥ, Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γεράσιμος Κονιδάρης (προέδρου και αντιπροέδρου του ΤΕΑΥΦΕ), , Κων/νος Χρηστίδης, προέδρου του ΤΕΑΠΟΚΑ, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης από την JP MORGAN, Νίκος Μπούγας από την τράπεζα Hypo Vereins, Ευγένιος Παπαδόπουλος πρώην γ.γ. του υπουργείου Απασχόλησης,, Δημήτρης και Άγγελος Λιάτης υπαλλήλων της Ακρόπολης .
Οι κατηγορίες για τις οποίες ανά περίπτωση καλούνται να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν στα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, άμεσης συνέργειας σε απάτη, απιστίας στην υπηρεσία, ηθικής αυτουργίας στην απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εγκληματικής οργάνωσης -βαρύνει τους 11 από τους 15 κατηγορούμενους- υπόθαλψης εγκληματία, που έχει καταχραστεί το Δημόσιο, φοροδιαφυγής και άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.
Για την υπόθεση παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι οι υπεύθυνοι της «Ακρόπολις», Γιώργος Αποστολίδης, Θόδωρος και Σοφοκλής Πρινιωτάκης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος «οι κατηγορούμενοι γνωρίζοντας ότι διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και πως το Δημόσιο θα προέβαινε για την κάλυψη των αναγκών τους σε έκδοση δομημένων ομολόγων, αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους να διαπράξουν απάτη σε βάρος των ταμείων».
Στον κ. Παπαμαρκάκη καταλογίζεται ότι «για την επίτευξη αυτών των σκοπών σχεδίασε το ομόλογο των 280 εκ.». Για τον κ. Παπαδόπουλο αποφασίσθηκε η παραπομπή για υπόθαλψη εγκληματία διότι «δεν κατήγγειλε τους υπευθύνους του ΤΕΑΔΥ για την διάπραξη της απιστίας...». Η παραπομπή αποφασίσθηκε την παραμονή της λήξης του 18μήνου προφυλάκισης των υπευθύνων της Ακρόπολις στον Κορυδαλλό.
ΑΠΕ