ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η υπόθεση της «Siemens» είναι ένα «πράσινο» σκάνδαλο.
Και όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για να το επαναφέρει στην επικαιρότητα, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες από τα σκληρά και άδικα οικονομικά μέτρα μιας πολιτικής αδιέξοδης, που διαλύει την οικονομία και την κοινωνία.
Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, τη θέση μας που είναι ξεκάθαρη: Η υπόθεση «Siemens» είναι ένα «πράσινο» σκάνδαλο, για το οποίο ζητούμε πλήρη διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών, εκεί που πραγματικά βρίσκονται.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, να μοιράσει σε άλλους αποκλειστικά τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και να πετύχει έναν ανήθικο πολιτικό συμψηφισμό.
Και κάτι ακόμη: Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να συμβάλει, ώστε να πάψει η απαξίωση του πολιτικού κόσμου ένα έχει να κάνει. Να δεχθεί και να βάλει σε άμεση εφαρμογή την πρόταση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων όσοι διετέλεσαν, από το 1974 έως σήμερα, υπουργοί, υφυπουργοί ή αρχηγοί κομμάτων.
Γιατί στο μεγάλο αυτό θέμα, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα;
· Ένα θέμα ακόμα που έχω θέσει και χθες και προχθές με βάση τις αποκαλύψεις που έκαναν οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελευθεροτυπία».
Δια στόματος του Υπουργού Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, η Κυβέρνηση επέλεξε να κρυφτεί και να μην απαντήσει επί της ουσίας, για το θέμα της μείωσης της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα, αλλά και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων μαζί με την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.
Αρκέστηκε να επαναλάβει το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Νόμου, που ψηφίστηκε πριν από μια εβδομάδα από τη Βουλή και στο οποίο υπάρχει απλώς η πρόβλεψη για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών του ΟΓΑ και άλλων συνταξιοδοτικών ταμείων, χωρίς όμως, να διευκρινίζεται εάν επηρεάζει τις συντάξεις, καθώς και η αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Ο κ. Κουτρουμάνης «ξέχασε», πριν δώσει την απάντησή του, να διαβάσει την τελευταία σελίδα 165, του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που προβλέπει ρητώς τη μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, που σήμερα ανέρχεται στα 360 ευρώ το μήνα. Επίσης, προβλέπει και τη μείωση και των κατώτατων συντάξεων των υπόλοιπων ταμείων, μαζί με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων δικαιούχων με βάση τη θέση της μόνιμης κατοικίας.
Σας υπενθυμίζω ότι από τη Δευτέρα, έχουμε καλέσει τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τη σαφή αναφορά σε απολύσεις, μετά την ολοκλήρωση ενός έτους εφεδρείας, που συμπεριλαμβάνεται στη σελίδα 114 του επικαιροποιημένου Μνημονίου, αλλά που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και από τον εφαρμοστικό νόμο.
Επί της ουσίας η Κυβέρνηση εξακολουθεί να «πετά την μπάλα στην εξέδρα» και να υπεκφεύγει. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή, αλλά και στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί στοχοποιείτε τον κ. Βενιζέλο.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν τον στοχοποιούμε. Είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός και του ασκούμε κριτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κουτρουμάνης, αυτή τη δήλωση που λέτε, που την έκανε;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έκανε δήλωση χθες για το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ γιατί στο ραδιόφωνο σήμερα στη ΝΕΤ είπε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των 360 ευρώ.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στο θέμα αυτό ο κ. Κουτρουμάνης απλώς μας διάβασε τι λέει το μεσοπρόθεσμο. Και το μεσοπρόθεσμο αναφέρεται σε μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει τι αφορά, τι σημαίνει αυτή η μείωση συνταξιοδοτικών δαπανών. Μπορεί να είναι τα λειτουργικά κόστη των Ταμείων. Μπορεί, όμως, να είναι και η μείωση των συντάξεων. Και επισημαίνουμε στον κ. Κουτρουμάνη ότι ξέχασε να μας απαντήσει για όσα αναφέρονται στην τελευταία σελίδα, τη σελίδα 165 του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Γι’ αυτό δεν είπε λέξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς πάντως διευκρινιστικά ρωτήσαμε για τη σύνταξη 360 ευρώ και μας λέει δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξαναλέω λοιπόν: Θεωρούμε ότι αυτή η απάντηση, δεν δίνει διευκρινήσεις. Γιατί; Γιατί αναφέρεται στο μεσοπρόθεσμο και δεν απαντά στο ερώτημα γιατί στην σελίδα 165 του επικαιροποιημένου Μνημονίου κάτι εντελώς διαφορετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η θέση που εξέφρασε ο σύμβουλος του Προέδρου, ο κ. Λαζαρίδης, για τη βία είναι και θέση της Νέας Δημοκρατίας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια αιτία κι αν έχει, όποια πρόφαση κι αν επικαλείται, σε όποιον και όπου κι αν εκδηλώνεται.
Η θέση μας αυτή διατυπώνεται, εδώ και καιρό, σταθερά, με τρόπο καθαρό και κρυστάλλινο, σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή.
Το ίδιο έκανε και ο κ. Λαζαρίδης. Επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, καταδίκασε κάθε φαινόμενο βίας.
Οι προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεών του είναι εκ του πονηρού για μικροκομματική εκμετάλλευση, που μόνο κακό κάνουν στην ανάγκη για ομόθυμη αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, την πρόταση του Πρωθυπουργού για συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει λύσεις για τα θέματα βίας,
κατά πολιτικών προσώπων, θέλουμε να πούμε δύο πράγματα:
Το πρώτο: Πρέπει να διευκρινίσει η Κυβέρνηση προς τα πού σκέφτεται να κατευθύνει αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία, δηλαδή για τη συγκρότηση Επιτροπής κατά της βίας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις πέραν των όσων προβλέπει το Δίκαιο της χώρας μας σήμερα.
Το δεύτερο: Δεν είναι δυνατόν για όποιο πρόβλημα προκύπτει, η Κυβέρνηση να βρίσκει την εύκολη λύση των διακομματικών Επιτροπών. Με αυτή τη λογική, σε λίγο δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζει και να αποφασίζει η Βουλή και μάλιστα, για θέματα που, κατεξοχήν, ανήκουν στην αρμοδιότητά της.
Και κάτι ακόμα για το θέμα της βίας: Ο κ. Παπουτσής, στη Βουλή, είχε δηλώσει ότι «η βία γεννά βία», όταν αναφέρθηκε στις απειλές κατά του ίδιου και της οικογένειάς του, τις οποίες ο αρμόδιος Τομεάρχης κ. Θ. Νάκος, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, καταδίκασε κατηγορηματικά.
Σκέφτηκε, άραγε, ο κ. Παπουτσής τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δήλωσή του όταν αναφερόμενος στο τι θα συμβεί αν αντιδράσουν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ στις επιθέσεις κατά στελεχών του κόμματός του, είπε χαρακτηριστικά: Τι θα γίνει αν εμείς ζητήσουμε από τους ψηφοφόρους μας να επιβεβαιώσουν την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μας;
Συνιστούμε, αυτές τις ώρες, πάνω από όλα, ψυχραιμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλετε να συζητηθεί η πολιτική βία που ασκεί η κυβέρνηση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θεωρούμε ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται στη Βουλή και να τοποθετούνται όλα τα κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, άλλο ρώτησα. Δε θέλετε να συζητηθεί έστω σε ειδική επιτροπή, η πολιτική και αστυνομική βία που ασκεί η κυβέρνηση εναντίον του Ελληνικού λαού;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στη Βουλή μπορούν να συζητούνται όλα τα θέματα και ο καθένας να εκφράζει την άποψή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τα θετικά σχόλια του κ. Σαμαρά είπε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα επί ενάμιση χρόνο έχει επενδύσει και αρθρογραφήσει συγκεκριμένα υπέρ της χρεοκοπίας και καλό θα ήταν, δεν ξέρω αν είναι καλό ένα τέτοιο δημοσίευμα για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μια τέτοια εφημερίδα. Και μάλιστα σας κάλεσε, μάλλον σας ρωτάει αν ενστερνίζεστε και εσείς τέτοιες απόψεις …..
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, φρόντιζε να κάνει αναπαραγωγή δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου που στρέφονταν εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά, αφού πρώτα, βέβαια, η ίδια είχε φροντίσει να τα διοχετεύσει.
Τώρα που το κλίμα έχει αρχίσει και αντιστρέφεται, και το ένα μετά το άλλο τα ξένα Μέσα αναγνωρίζουν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, η Κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει τα Μέσα αυτά, λέγοντας ότι “επιχειρηματολογούν υπέρ της πτώχευσης της χώρας”.
Όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για κινήσεις πανικού.
Και κάτι ακόμα. Όταν ο κ. Μόσιαλος μιλά για όσους “επιχειρηματολογούν υπέρ της πτώχευσης της χώρας”, αναφέρεται και σε γνωστούς ξένους οικονομολόγους και επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι τακτικοί συνομιλητές του κ. Παπανδρέου και οι οποίοι, επανειλημμένως, έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις ή πιθανώς και να έχουν συμφέροντα από τη χρεοκοπία της χώρας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να μας κάνετε και ένα σχόλιο για την τοποθέτηση του κ. Βουλγαράκη.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.