Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ και στη συνδρομητική έρευνα της Metron Analysis


Σε συνέχεια όλων των ερευνών της πρόσφατης περιόδου, και η συνδρομητική έρευνα της εταιρείας Metron Analysis με μεγάλο δείγμα 2.211 ατόμων και χρήση κάλπης στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου (Ελεύθερος Τύπος, 21/7) καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου με διαφορά 4,4 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, όπως και στην παράσταση νίκης με διαφορά 17,2 μονάδων. Καταγράφεται παράλληλα προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά, τόσο στην ερώτηση του καταλληλότερου πρωθυπουργού, όσο και στην κρίσιμη ερώτηση της εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου που δημοσιεύεται, το ποσοστό που αναλογεί στη ΝΔ φτάνει σήμερα στο 30% από 29,3% στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον φετινό Μάρτιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,6% από 33,6% στην προηγούμενη έρευνα. Στα υπόλοιπα κόμματα, το ποσοστό του ΚΚΕ καταγράφεται στο 11%, του ΛΑΟΣ  στο 9,2% του ΣΥΡΙΖΑ στο 8,5% και των Οικολόγων-Πράσινων στο 4,2%, ενώ από τα νέα κόμματα που έχουν σχηματιστεί, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 3,9% εκτιμάται ότι υπερβαίνει το όριο του 3% ώστε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, σε αντίθεση με τη Δημοκρατική Συμμαχία (2,8%) και τη Δημοκρατική Αριστερά (2,5%) που δεν ξεπερνούν το όριο.
Σημαντικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ και στην παράσταση νίκης με 37,6% έναντι 20,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ καταγράφοντας διαφορά κατά 17,2%, ενώ στη προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου το ΠΑΣΟΚ είχε προβάδισμα 19 μονάδων (ΝΔ:  21,6% - ΠΑΣΟΚ: 40,6%). Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού με 18,1% έναντι 16,3% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου, όπως και στο ερώτημα της εμπιστοσύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας όπου η επιλογή «ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά» συγκεντρώνει 19,8% έναντι 17,1% που συγκεντρώνει η επιλογή «ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου». Σημειώνεται, ότι στην έρευνα του Μαρτίου και στις δύο αυτές ερωτήσεις υπήρχε προβάδισμα σχεδόν 6 μονάδων του Γ. Παπανδρέου (καταλληλότερος πρωθυπουργός: Α. Σαμαράς 17,1% - Γ. Παπανδρέου 22,9% / εμπιστοσύνη για τη διακυβέρνηση: ΝΔ με Α. Σαμαρά 18,8% - ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου 24,5%).           

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ​ΡΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ​Σ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. No 57