Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Χρήστος Σταϊκούρας...Η 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 4η Επικαιροποίηση του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής.
Αναδεικνύει τις εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές της ηγεσίας της Κυβέρνησης.
Επιβεβαιώνει ότι η “θεραπευτική αγωγή” είναι λανθασμένη.
Περιλαμβάνει νέα, περισσότερα, οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Συγκεκριμένα:
  • Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
  • Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.
  • Η ύφεση εκτιμάται ακόμη πιο βαθιά, στο 3,75% για το 2011 (από 3,5% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3% στο αρχικό μνημόνιο).
  • Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Η πρόβλεψη για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ για το 2011, χωρίς την λήψη και άλλων μέτρων αναθεωρείται σε επίπεδα άνω του 10%. Όσο και το 2010. Πρόκειται για πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, για το απόλυτο ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής.
Η πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας αυτής της πολιτικής είναι το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Πλαίσιο, το οποίο, όχι μόνο καθυστέρησε στην προετοιμασία του όπως παραδέχεται και η Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σήμερα, το ζητούμενο είναι, εγχώριες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, συντεταγμένα και αποφασιστικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της οικονομίας, σταθεροί στους στόχους αλλά προσανατολισμένοι στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας».