Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το προπαγανδιστικό σποτ που κυκλοφόρησε από χθες η κυβέρνηση. Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει με ένα ερώτημα:
Σε ποιους απευθύνονται; Και
Ποιος τους πιστεύει;
-       Λένε ότι «στους 20 μήνες που πέρασαν, έγιναν όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα».
Η αλήθεια είναι ότι στους 20 μήνες που πέρασαν χάθηκαν όσα κερδήθηκαν χρόνια ολόκληρα.
-       Λένε ότι «χτίζουν την Ελλάδα που θέλουμε».
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε.
Το λένε όλοι οι Έλληνες.
Το λένε οι πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες.
Αμφισβητούν τις πολιτικές τους ακόμα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Συγκρούονται μεταξύ τους ακόμα και οι υπουργοί που συγκροτούν την κυβέρνηση.
-       Μιλούν για «μια χώρα που κινείται με ορμή προς τα εμπρός».
Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν κινείται προς τα εμπρός.
Τα πάντα είναι σήμερα χειρότερα απ’ ό,τι πριν 20 μήνες.
Η χώρα βουλιάζει στην ύφεση.
Η αγορά πάγωσε.
Ο πληθωρισμός καλπάζει.
Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί.
Το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί.
Τα μεγάλα έργα εγκαταλείπονται.
-       Μιλούν για «μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ασφαλή, πιο όμορφη».
Που τα βλέπουν όλα αυτά;
Στην κοινωνική κατάθλιψη;
Στις δεκάδες χιλιάδες λουκέτα;
Στις περικοπές συντάξεων και μισθών;
Στις συνεχιζόμενες φοροληστρικές επιδρομές;
Στην ανεργία που εκτοξεύτηκε στα ύψη;
Στις απολύσεις εργαζόμενων;
Στη μετανάστευση των νέων παιδιών;
Στην έξαρση της εγκληματικότητας;
Στην ανασφάλεια που νιώθουν καθημερινά οι πολίτες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, είχαμε μία πρωτόγνωρη προσέλευση κόσμου στις πλατείες όλης της χώρας και ιδιαίτερα στο Σύνταγμα. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000 αγανακτισμένων πολιτών. Θέλω να μου πείτε εσείς, πρώτον το σχόλιό σας πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών, πως μπορεί να εκφραστεί; Και, με δεδομένο ότι όλοι αυτοί προτάσσουν την αντιμνημονιακή πολιτική, αν θεωρείτε στη Νέα Δημοκρατία πως όλοι αυτοί είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι του κόμματός σας.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα ήταν ανοησία και αυθάδεια να πει κάποιος ότι θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες.
Οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς, δεν γίνονται με κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν.
Είναι ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες. Και όποιος προσπαθήσει να τις καπελώσει, απλά θα αποδείξει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ότι δεν κατάλαβε τι συμβαίνει.
Αυτό, πάντως, που μπορώ να σας πω είναι ότι όλοι γνωρίζουν γιατί διαδηλώνουν καθημερινά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Είναι γιατί έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Γιατί κλείνουν τα μαγαζιά τους.
Γιατί δεν αντέχουν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεών τους.
Γιατί δεν αντέχουν άλλους φόρους.
Γιατί βλέπουν πως, με αυτές τις πολιτικές, δεν έχουν μέλλον τα παιδιά τους.
Είναι γιατί νοιώθουν να απειλείται, να γκρεμίζεται η αξιοπρέπειά τους.
Και, βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά οφείλονται στη λάθος οικονομική πολιτική, στα σκληρά, τα επαχθή μέτρα του Μνημονίου.
Όπως γνωρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν «ναι» και ποιοι ψήφισαν «όχι» στο Μνημόνιο.
Ξέρουν και ποιοι μετέτρεψαν ένα πρόβλημα ελλείμματος σε κρίση εμπιστοσύνης και τελικά σε κρίση δανεισμού, με αποτέλεσμα να έρθουν αυτά τα σκληρά μέτρα.
Ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα με τα οποία οι ίδιοι επιχειρούν να εκβιάσουν, σήμερα, τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι μπορεί να εκφραστεί αυτό το κίνημα μέσα από την αλλαγή μείγματος από την πολιτική τη δική σας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι η δήλωσή μου είναι ξεκάθαρη και απαντά και στην ερώτησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή την προώθηση της νέας συμφωνίας με την Τρόικα, η οποία προφανώς αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο Μνημόνιο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσει η Νέα Δημοκρατία ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει όταν θα έρθει στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Αντώνης Σαμαράς το έχει ξεκαθαρίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση, εδώ και τρεις – τέσσερις μήνες, μας μιλάει για τα μέτρα, για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Φτάσαμε σε μια νέα συμφωνία ή τουλάχιστον στην πρόθεση μιας νέας συμφωνίας με την Τρόικα που περιλαμβάνει νέες δραστικές περικοπές στους μισθούς, κυρίως με τη μείωση του αφορολογήτου. Έχουμε στην ουσία περικοπές φορολογικές. Έχουμε και απολύσεις στο Δημόσιο, που φαίνεται πως είναι όρος της Τρόικας και των Βρυξελλών. Απέναντι σε όλα αυτά τα νέα μέτρα τα οποία είναι υπό προώθηση - και αφήνω το μεσοπρόθεσμο ως μεσοπρόθεσμο, γιατί δεν ξέρουμε και τι είναι αυτό το μεσοπρόθεσμο - η Νέα Δημοκρατία ποια στάση θα κρατήσε; Υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης ή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν έχουμε πει ότι δεν ζητούν συναίνεση, ζητούν συνυπογραφή. Συνυπογραφή στο λάθος, συνυπογραφή στη συνέχιση ενός λάθους που βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση.
Δεύτερον, εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση: Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό.
Τρίτον, όσον αφορά τα μέτρα, έχουμε τοποθετηθεί. Σε ανακοίνωση που εκδώσαμε την Παρασκευή, αναφέρουμε ότι επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η συνταγή που ήδη εφαρμόζεται έχει αποτύχει και ότι εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο. Έτσι, όμως, δεν αναζωογονείται η οικονομία, αλλά μπαίνει πιο βαθειά στην ύφεση. Αναζωογόνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και έχουμε αναπτύξει στο «Ζάππειο 2». Σε κάθε περίπτωση – όπως έχουμε, ήδη, πει - περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν κάποιος βουλευτής της Ν.Δ. ψηφίσει επί της αρχής -γιατί απ΄ ό,τι καταλαβαίνω ο κ. Σαμαράς δεν θα ψηφίσει επί της αρχής - θα διαγραφεί;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όταν θα έρθει η ώρα της απόφασης για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, το κόμμα θα τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει ένας βουλευτής να ξέρει τι ρίσκο παίρνει ανάλογα με τη στάση; Γιατί πρέπει να το πείτε μετά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το λέμε μετά. Πριν θα το πούμε. Όταν έρθει το θέμα αυτό - επαναλαμβάνω- το κόμμα θα τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη διαδικασία έχει γίνει γνωστό, ότι το μεσοπρόθεσμο θα έρθει με τη μορφή ενός άρθρου και θα ψηφιστεί σε μια μέρα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω ότι σ’ αυτό το θέμα υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω ως προς τη Νέα Δημοκρατία: Επειδή τα χρονικά περιθώρια ξεπερνάνε τη θητεία της συγκεκριμένης κυβέρνησης και πιάνει την επόμενη πιθανόν, όποια και αν είναι αυτή, η Νέα Δημοκρατία δεν θα αντιδράσει, να ζητήσει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ή μια άλλη διαδικασία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλες αυτές οι ερωτήσεις στηρίζονται σε υποθετικά σενάρια. Θα περιμένουμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και πάνω σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν ισχύει η δήλωση του Α. Σαμαρά, που είχε κάνει πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Είχε πει, τότε, στα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, ότι σε κρίσιμες στιγμές, σε στιγμές που θυμίζουν μάχες και πόλεμο, όποιος δώσει τη δυνατότητα στον αντίπαλο να εκμεταλλευτεί αυτά που θα πει, αυτά που θα δηλώσει, αυτός που θα δώσει όπλα στον αντίπαλο, αναλαμβάνει και την ευθύνη απέναντι στην παράταξη και τη χώρα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλες οι δηλώσεις του Προέδρου ισχύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί κάποιος στη Βουλή να πάει κόντρα σε αυτό που είναι επίσημη γραμμή του κόμματος…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επειδή, με ρωτήσατε προηγουμένως για το θέμα κομματικής πειθαρχίας, σχετικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την οικονομία, είπα: όταν θα έρθει στη Βουλή και ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες, η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί πάνω στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός ο κ. Χατζηγάκης ζητά τη σύγκληση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο. Και, δεν σημαίνει αυτό ότι θα το καταψηφίσει ή θα το υπερψηφίσει ο ίδιος, απλώς θέλει να υπάρξει μια ενημέρωση και μια συζήτηση επ’ αυτού. Θέλω ένα σχόλιο γι’ αυτό. Και επιπλέον τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι, αν δεν ψηφιστεί τελικά το μεσοπρόθεσμο, η χώρα πηγαίνει για χρεοκοπία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά στο θέμα του κ. Χατζηγάκη δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας – για εκείνους που ισχυρίζονται ότι, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η χώρα πηγαίνει για χρεοκοπία – ερωτώ: Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και θα φταίει η ΝΔ για αυτό; Δεν θα φταίνε εκείνοι που οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο αδιέξοδο;  
Και πόσες φορές ακόμα θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα;
Μπορεί να λένε «ψηφίστε το αυτό, σας αρέσει - δεν σας αρέσει, ωφελεί – δεν ωφελεί τον τόπο, δουλεύει – δεν δουλεύει, γιατί αλλιώς θα έλθει χρεοκοπία;»
Τι νόημα έχει τότε να τίθεται κάτι σε ψηφοφορία;
Τι νόημα έχει να ψηφίζουν οι βουλευτές;
Τι νόημα έχει η ίδια η Βουλή, όταν η κυβέρνηση δεν ζητά τη γνώμη των βουλευτών, αλλά μόνο την ψήφο τους, ακόμα και με το στανιό, για να νομιμοποιήσουν κάτι που έχει αποφασιστεί ερήμην τους;
Είναι ή δεν είναι εκβιασμός;
Κάτι ακόμα:
Το ίδιο ερώτημα αποτελεί ομολογία, ότι δεν μπορούν να πείσουν και προσπαθούν να εξαναγκάσουν.
Το ίδιο ερώτημα δεν βοηθά την Οικονομία.
Το ίδιο ερώτημα απαξιώνει πλήρως τη Δημοκρατία.
Είναι εκβιαστικό δίλημμα.
Και είναι ψεύτικο δίλημμα γιατί δεν λέει καν την αλήθεια:
Η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία, αν συνεχιστεί ο ίδιος λάθος δρόμος, η ίδια λάθος συνταγή.
Θυμίζω ότι πέρσι, μας έλεγαν ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Τώρα που οι στόχοι δεν πιάστηκαν, τώρα που η πολιτική εκείνη απέτυχε, τώρα που αποδεικνύεται ότι είναι λάθος η συνταγή, μας λένε ότι η συνέχισή της είναι –και πάλι- μονόδρομος. Και επικαλούνται το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα. Την απειλή χρεοκοπίας και τον ισχυρισμό ότι τα κάνουν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
-       Κάποιος δεν πρέπει να τους πει ότι βάζουν τη χώρα σε αδιέξοδο;
-       Κάποιος δεν πρέπει να υποδείξει άλλο δρόμο, αφού ο δρόμος που ακολουθείται ως τώρα δεν βγαίνει;
-       Κι αν δεν τα πει αυτά η Αντιπολίτευση ποιος θα τα πει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα έχουμε 6 Ιουνίου, την Πέμπτη φέρνει το μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Τι τους εμποδίζει; Γιατί, δηλαδή, τίθεται το θέμα για τη Ν.Δ. και όχι για το ΠΑΣΟΚ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μιλάω για τη Ν.Δ., μιλάω γενικά γιατί είστε πολιτικός και ο πολιτικός δεν απευθύνεται, ούτε λογοδοτεί στο κόμμα του. Απευθύνεται και λογοδοτεί στον ελληνικό λαό. Εγώ, λοιπόν, ρωτάω τον πολιτικό: Εάν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, η χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες χρεοκοπίας; Ναι ή όχι;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέση μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για να βγει η χώρα από την ύφεση. Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και αντιμετώπιση της ύφεσης με τις συγκεκριμένες προτάσεις του Ζαππείου ΙΙ, που οδηγούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε θέλω να το πείτε και εδώ για να γραφτεί  και στα πρακτικά της Ν.Δ. και στην ενημέρωση που μας δίνετε. Μιλήσατε το πρωί για το ταξίδι του κ. Σαμαρά σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Απαντήσατε ότι ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει στις Βρυξέλλες να ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τις θέσεις της Ν.Δ. και όχι για να δώσει δέσμευση ότι η Ν.Δ. - ανεξάρτητα αν το καταψηφίσει - αν έρθει στην κυβέρνηση θα το εφαρμόσει.   

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απάντησα σε μια ερώτηση που τέθηκε με βάση έναν τίτλο που υπάρχει σήμερα στα “ΝΕΑ” και δεν ισχύει. Απάντησα με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για μας. Στόχος μας βασικός είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το λέτε πάρα πολύ καιρό ως κόμμα, για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Οι κρούσεις που έχετε κάνει σε κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματικούς έχουν αποδώσει; Γιατί νομίζω ότι εδώ και ένα χρόνο που εφαρμόζεται το μνημόνιο, μιλάτε για την επαναδιαπραγμάτευσή του. Ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με τους ευρωπαίους. Έχετε δει εσείς θετική ανταπόκριση από τους ευρωπαίους; Γιατί το κλίμα που μεταφέρεται από έγκριτους συναδέλφους από τις Βρυξέλλες είναι ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, από τον Γιούνκερ, μέχρι δεν ξέρω και εγώ τον κ. Ρομπάι είναι κάθετα αρνητικοί στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πέραν των σχολίων τα οποία μου λέτε και τα οποία ακούω και εγώ, υπάρχει μια πραγματικότητα. Υπάρχει η πραγματικότητα της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία επαναδιαπραγματεύθηκε ένα μνημόνιο το οποίο είχε ήδη υπογραφεί, σας θυμίζω. Και με βάση αυτή την επαναδιαπραγμάτευση, οι Ιρλανδοί κατόρθωσαν να κερδίσουν καταρχήν ένα βασικό πράγμα –που, για μας, είναι μέσα στις προστάσεις μας στο Ζάππειο ΙΙ και μάλιστα είναι ο βασικός άξονας του Ζαππείου ΙΙ- όσον αφορά το θέμα των φορολογικών συντελεστών. Οι Ιρλανδοί λοιπόν:
Πρώτον, πέτυχαν και κράτησαν το φορολογικό συντελεστή στο 12,5%, που για αυτούς είναι  η κινητήριος δύναμη για ανάπτυξη. Εμείς ζητάμε φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις 15%. Δεν ζητάμε το 12,5% που κράτησαν οι Ιρλανδοί. Η ίδια η τρόικα με την οποία συζητάμε και εμείς, δέχθηκε στην Ιρλανδία το 12,5%.
Δεύτερον, μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
Τρίτον, αύξησαν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 1 ευρώ.
Τέταρτον, στην Πορτογαλία, σας θυμίζω, δέχθηκαν να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, κάτω από τα 1500 ευρώ. Στις δικές μας προτάσεις είναι στα 700 ευρώ. Και λάβετε υπόψη σας ότι στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός είναι πολύ μικρότερος από το δικό μας, είναι 485 ευρώ.
Άρα, λοιπόν, βλέπετε ότι στην πράξη -μιλάω με γεγονότα- η τρόικα δέχθηκε, μετά από επαναδιαπραγμάτευση, συγκεκριμένα πράγματα πολλά από τα οποία είναι βασικοί άξονες των προτάσεών μας στο Ζάππειο ΙΙ. Άρα εάν πας σε επαναδιαπραγμάτευση, εάν πιστέψεις και δεν πας με μισή καρδιά, όπως σας έχω ξαναπεί, αν πας να διαπραγματευτείς και το πιστεύεις αυτό, η πράξη αποδεικνύει –κι έχουμε τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας- ότι μπορείς να πετύχεις.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ζητηθεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ. -όπως λένε οι πληροφορίες από τους συνάδελφους στην Ευρώπη- να δεσμευθεί ότι στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση θα υλοποιήσει το μεσοπρόθεσμο και ότι δεν γίνεται επαναδιαπραγμάτευση, θα το δεχθεί αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ.; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για μας, το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης είναι βασικός άξονας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος της Πορτογαλίας δήλωσε σαφώς ότι θα κάνει τα πάντα για να τιμήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές του.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ:  Μιλάτε για τα χρήματα που έχουν πάρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μνημόνιο προφανώς όχι για τα χρήματα και τις δεσμεύσεις απέναντι δανειστές του. Στα οποία δεν περιλαμβάνονται μόνο αυτά τα χρήματα είναι και το πακέτο που συνοδεύει το δάνειο. Δηλαδή η διαφορά θα είναι να υπάρξει κεντροδεξιά εφαρμογή του Μνημονίου;   

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα κεντροδεξιάς εφαρμογής του Μνημονίου. Σας θυμίζω το παράδειγμα που ανέφερε στην ομιλία του στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του κόμματος, για το τι είχε γράψει, τι είχε πει ο καθηγητής κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης: Ότι υπέγραψαν με κλειστά τα μάτια. Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, δεν υπήρξε κανένα αίτημα από μέρους μας. Αυτό έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Η λάθος συνταγή δεν βγαίνει και το βλέπουμε καθημερινά. Το βλέπουμε στην ύφεση, στα ποσοστά της ανεργίας, στην ανάπτυξη, στον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει κανένα νούμερο που να έχουν πέσει μέσα. Στη διαπίστωση ότι αυτή η συνταγή δεν βγαίνει, στην άποψη, δηλαδή, που επί μήνες φωνάζει η Ν.Δ., προσχωρούν, εντός και εκτός συνόρων, παρά πολλοί πρώην υποστηρικτές του Μνημονίου και της πολιτικής του. Για μας, λοιπόν, βασικό είναι -για αυτό και το τονίζω- το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Και ανέφερα, σε σχετική ερώτηση, ότι είναι κάτι που έχει δεχθεί η τρόικα αλλού. Σας ανέφερα παραδείγματα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, μείωση εργοδοτικών εισφορών, όχι οριζόντιες περικοπές. Όλα αυτά ισχύουν εκεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποτε, δηλαδή, αυτό που  μας λέτε είναι στην πράξη το εξής: Αυτό το πράγμα δεν βγαίνει, το μνημόνιο δεν βγαίνει, η πολιτική δεν βγαίνει κτλ. Παρόλα αυτά εσείς λέτε στην κυβέρνηση να κυβερνήσει και να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, παρόλο ότι εσείς διαφωνείτε . Δεν την εμποδίζετε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω πει το εξής: Ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται δημόσια ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, λόγω της έλλειψης συναίνεσης. Τους απαντούμε ότι, πίσω από την «έλλειψη συναίνεσης» προσπαθούν να κρύψουν την αναποτελεσματικότητά τους και την ανικανότητά τους να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Γιατί, που τους έχουμε εμποδίσει εμείς να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα; Άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουν. Στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, τόσους μήνες, τι τους έχει εμποδίσει; Είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει. Άρα η Ν.Δ. που τους εμποδίζει; Πίσω από την «έλλειψη συναίνεσης» κρύβουν την αδυναμία, την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητά τους. Αυτό έχουμε πει.
Από εκεί και πέρα λέμε:
Πρώτον: δεν υπάρχει θέμα συναίνεσης στο λάθος. Για αυτό και έχουμε πει ότι οι προτάσεις μας στο Ζάππειο πρέπει να εφαρμοστούν, όχι με το «σύστημα κουρελού», πάρτε δυο μέτρα από εδώ, βάλτε τα με άλλα δυο μέτρα από κει για να φτιάξουμε ένα πράγμα, κάτι τέτοιο δεν δίνει λύσεις. Πρέπει να υπάρξουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, για συγκεκριμένους λόγους, για να πέσουν χρήματα στην αγορά και να έρθει ανάπτυξη.
Δεύτερον: να υπάρξουν μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Παράδειγμα οι προτάσεις που καταθέσαμε για το θέμα της οικοδομής.
Τρίτον: να υπάρξει βέβαια και περιορισμός της σπατάλης στον κρατικό τομέα. Και βέβαια όλα αυτά να ενισχυθούν με τις αποκρατικοποιήσεις, για να μπορέσει να ενισχυθεί το ταμείο. Με συγκεκριμένες προτάσεις πάλι.
Στον ΟΠΑΠ λέμε «όχι».
Στο θέμα της ΔΕΗ υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη πρόταση. Και σας λέω, ξανά, αυτό που είπα στην αρχή: Δεν ζητούν συναίνεση. Συνυπογραφή στο λάθος, ζητούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναίνεση στο λάθος δεν δίνετε, αλλά παρόλα αυτά λέτε «συνεχίστε να κυβερνάτε εσείς».

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών έχουμε τοποθετηθεί. Τώρα, κάποιος με ρώτησε για τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτηση ξένων επιτρόπων στα υπουργεία και έχω δει και μια κυβερνητική ανακοίνωση, δεν είναι του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Καταρχήν εγώ άκουσα υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να σχολιάζουν το θέμα των ξένων επιτρόπων στα υπουργεία. Σας θυμίζω, ότι ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, είπε το Σάββατο στο “MEGA”, ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί έναν μπάστακα έξω από το γραφείο του, που θα του λέει τι να υπογράφει και τι όχι». Σας θυμίζω, επίσης, ότι είναι ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος  Γερουλάνος, που είπε, χθες στη “ΝΕΤ”, ότι κανένας υπουργός δεν θα δεχθεί επίτροπο στο υπουργείο του.
Και η απορία μου είναι: Μήπως τελικά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στα στελέχη της για το θέμα αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφερθήκατε και πριν για το μεσοπρόθεσμο, ότι ουσιαστικά είναι εκβιασμός και προς τους βουλευτές, αλλά και προς την κοινωνία, δεν θεωρείτε ότι η κυβερνητική ανακοίνωση, αυτό που έγινε χθες προς τα Μέσα, είναι ένας έμμεσος εκβιασμός να τη στηρίξουν; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να επαναλάβω –γιατί το θεωρώ σημαντικό- ότι άκουσα για ξένους επιτρόπους σε σχόλια υπουργών. Άκουσα τον κ. Σκανδαλίδη να λέει «δεν θα δεχτώ μπάστακα έξω από το υπουργείο μου» και τον κ. Γερουλάνο να λέει ότι «εγώ δεν νομίζω ότι κανένας υπουργός θα δεχθεί επίτροπο στο υπουργείο του». Άρα, λοιπόν, οι παραινέσεις αυτές της χθεσινής κυβερνητικής ανακοίνωσης, καταρχήν θα έπρεπε να απευθύνονται στα στελέχη της κυβέρνησης. Οι τοποθετήσεις αυτές των υπουργών, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων βουλευτών ή στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα των ξένων επιτρόπων -δεν είναι μόνο οι δύο που σας ανέφερα- δείχνουν την εικόνα της κυβέρνησης. Δείχνουν το σκορποχώρι που σας έχω πει τόσο καιρό. Δείχνουν ότι δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό.      

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μια απειλή της κυβέρνησης προς τα Μέσα Ενημέρωσης, όταν λέει ότι αν χρεοκοπήσουμε, θα χρεοκοπήσετε και εσείς; 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επικαλεστήκατε την Ιρλανδία και τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Το Σάββατο, αν θυμάμαι καλά, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου, είπαν ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα.    

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα πρόγραμμα από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Βλέπουμε, όμως, ότι η πολιτική του μνημονίου που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα. Και όχι μόνο δεν έχει αποδώσει καρπούς, αλλά αντίθετα, όπως σας είπα, σε όλα έχει πέσει έξω. Δεν υπάρχει ένας δείκτης στον οποίο να έχουν πέσει μέσα. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η πολιτική που προτείναμε εκτιμάται ότι μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα θα αποδώσει καρπούς. Επαναλαμβάνω: Κανένα μέτρο όταν το εφαρμόσεις δεν σου αποδίδει από την πρώτη μέρα.
Μερικά παραδείγματα πως κάποιες από τις προτάσεις μας θα φέρουν σε σύντομο χρόνο αποτελέσματα: για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών: Να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, αλλά και να αυξηθούν οι θέσεις αυτές. Επιπλέον, με το δεδομένο ότι, όταν μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές, αυτόματα αυξάνεται το προς κατανάλωση εισόδημα, θα υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά και θα αυξηθούν τα έσοδα για το κράτος. Σας λέω μερικά απλά παραδείγματα. Για τα θέματα των αριθμών θα ήθελα να μην επεκταθούμε. Έχω παρακαλέσει τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή όλη αυτή τη συζήτηση, να έρθει να σας κάνει αύριο μια παρουσίαση, με οικονομικά στοιχεία και να απαντήσει στις απορίες σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αυριανή ενημέρωση θα θέλαμε για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, το πακέτο που έχει κλειδώσει. 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επειδή αυτό το θεωρώ κομβικό, αλλά και λόγω επικαιρότητας -δηλαδή και σε σχέση με το βίντεο της κυβέρνησης για τον 1 χρόνο μνημονίου, το οποίο δόθηκε και τα οικονομικά στοιχεία που δίνονται και με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει- θα έχετε μια τεκμηριωμένη ενημέρωση με συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία.
    
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από τη Ν.Δ. για το εργασιακό και ασφαλιστικό και έχει δώσει ήδη αυτό, έχει κάνει ανακοίνωση το υπουργείο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα σας ενημερώσουμε για όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σ’ αυτό η επισήμανση του συναδέλφου ισχύει δημοσιογραφικά δεν υπάρχει καμία αναφορά στα εργασιακά ζητήματα. Πλην της ανεργίας που πιάνει…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας θυμίζω, για παράδειγμα, το θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Πολύ συγκεκριμένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχει να κάνει με το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σε όλα θα τοποθετηθούμε. Ούτως ή άλλως, σας έχουμε πει ότι το Ζάππειο II δεν είναι το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είναι εφτά βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εφτά βήματα για να μπορέσει η οικονομία να αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση. Να υπάρξει επανεκκίνηση για να μπορέσει να βγει από το τέλμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ανακοίνωση για το μεσοπρόθεσμο, χαρακτηρίζετε μάλλον εκβιαστικό το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση. Ή ψηφίζετε μεσοπρόθεσμο ή πάμε σε χρεοκοπία. Παρακάτω όμως λέτε ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν συνεχιστεί αυτός ο δρόμος. Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με τη λανθασμένη πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι αυτό λέτε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν συνεχιστεί ο ίδιος λάθος δρόμος η ίδια λάθος συνταγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνουμε το ίδιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφής η δήλωση που σας έκανα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκβιαστικό δίλημμα από τη Ν.Δ. στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα εκβιαστικό δίλημμα από τη Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε θα μου επιτρέψετε, μισό λεπτό; Λέτε ότι η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Είναι κατανοητό;
 
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ένα λεπτό, να το εξηγήσουμε αυτό. Εμείς βλέπουμε μια πολιτική που εφαρμόζεται. Βλέπουμε εδώ και ένα χρόνο να εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη πολιτική. Με αυτή την πολιτική η χώρα, αντί να κάνει βήματα εξόδου από την κρίση, βουλιάζει όλο και πιο πολύ στο τέλμα. Αυτό το βλέπουμε όλοι. Το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση «ή ψηφίζετε το μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», στην ουσία είναι ένας εκβιασμός. Τον ίδιο εκβιασμό τον ζήσαμε με το μνημόνιο πριν από 1 χρόνο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε. Έχετε βάλει στη μέση τους βουλευτές.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν  έχουμε βάλει κανέναν στη μέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο ένας λέει εκβιαστικό δίλημμα από τη μια πλευρά και ο άλλος λέει εκβιαστικό δίλημμα από την άλλη πλευρά.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα άλλο σχόλιο.