Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ. ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤ​ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ ΤΟΜΕΑΡΧΗ κ Ν ΛΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο Αναπληρωτής  Υπεύθυνος βουλευτής Τρικάλων, κ. Νίκος Λέγκας, σχετικά με τα απογοητευτικά αποτελέσματα του Επενδυτικού Νόμου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Tα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πορεία του Επενδυτικού Νόμου, μετά την υποβολή αιτήσεων για το πρώτο εξάμηνο της ισχύος του, δυστυχώς είναι τελείως αναντίστοιχα με τις υψηλές προσδοκίες που η ίδια είχε προηγουμένως καλλιεργήσει. Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε σχετικά ερωτήματά μας στη Βουλή, με αφορμή τη λήξη της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων από τους υποψήφιους επενδυτές, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν λιγότερο και από ελάχιστο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, μόνο 142 επενδυτικά σχέδια, που αντιστοιχούν σε ενισχύσεις της τάξεως των 94 εκατομμυρίων ευρώ για φοροαπαλλαγές και 97 εκατομμυρίων για επιχορηγήσεις. Υπάρχουν δε περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλία,  όπου οι αιτήσεις μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, καθώς επίσης και περιφερειακές ενότητες στις οποίες δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση. Αυτά, ενώ κατά την εξαγγελία της έναρξης του επενδυτικού Νόμου, η κυβέρνηση, εν χορδαίς και οργάνοις, έκανε λόγο για  προϋπολογισμό  5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2011. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, το ποσό για το συγκεκριμένο εξάμηνο θα είναι 12 φορές μικρότερο από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης!

Κανένας δεν μπορεί να επιχαίρει για αυτό το ναυάγιο. Η εξέλιξη, όμως, αυτή είναι σήμα κινδύνου για  την κυβερνητική πολιτική και την πορεία της χώρας. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη δομή του επενδυτικού νόμου, που κι εμείς επί της αρχής στηρίξαμε, αλλά με την απογοητευτική εικόνα που έχει δημιουργηθεί τόσο διεθνώς, όσο και στο εσωτερικό για την ελληνική οικονομία. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ένα συνολικό πλέγμα μέτρων που θα προκαλέσουν αυτό που η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως αναπτυξιακό σοκ. Η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο και χρειάζεται δράση τώρα!»