Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Χρήστος Σταϊκούρας:«Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, όλο και πιο έντονα, με τα αδιέξοδα της πολιτικής της και με τις αδυναμίες στη λειτουργία της. Αδιέξοδα που οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα, ακόμη και για την εφετινή χρονιά. Νέα μέτρα εξαιτίας αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.».

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων το 2011:

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, όλο και πιο έντονα, με τα αδιέξοδα της πολιτικής της και με τις αδυναμίες στη λειτουργία της. Αδιέξοδα που οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα, ακόμη και για την εφετινή χρονιά. Νέα μέτρα εξαιτίας αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, τόσο για το 2010 όσο και για το 2011. Συγκεκριμένα, το “Μνημόνιο” προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Ο εφετινός Προϋπολογισμός, λίγους μήνες αργότερα, το αναθεωρούσε στο 9,4% του ΑΕΠ. Και σήμερα αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί αρκετά υψηλότερα από το 10% του ΑΕΠ.  
Παρά τη λήψη μέτρων εκτός “Μνημόνιο”, την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου “εσωτερικού χρέους”, ύψους 5,4 δισ. ευρώ μόνο για το 2010 (ο πρώην Υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα υπερβαίνει το 13% του ΑΕΠ).
Έτσι, ενώ το “Μνημόνιο” προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο Προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η “Τρόικα”, σήμερα, αναζητά νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 2 μήνες του έτους.
Συνεπώς, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 16,1 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της νέας υστέρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010.
Οφείλει συνεπώς η Κυβέρνηση να απαλλαγεί από το σύνδρομο κατοχής της μοναδικής αλήθειας και να αλλάξει την αδιέξοδη οικονομική της πολιτική».