Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Τι πληρώνουμε σήμερα

Κώστας Κόλλιας (VIDEO)

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΜΜΕ

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό την Πέμπτη εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου.

Σαν σήμερα πριν 39 χρόνια στο Γουέμπλεϊ

ΑΓΙΑΞΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2 - 0



ΒΙΝΤΕΟ

Η αγωνιστική περίοδος 1970 - 1971 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του ΠΑΟ, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου (μεσούσης της δικτατορίας ), έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στον διάβα του, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα εμπόδια της

Σώθηκαν Δόξα Δράμας και Θρασύβουλος

Η Δόξα Δράμας και ο Θρασύβουλος εξασφάλισαν και μαθηματικά την παραμονή τους στη Β’ Εθνική, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των play out.
Οι «Μαυραετοί» επικράτησαν εύκολα με 2-0 του Ιωνικού, οι «πράσινοι» πολύ δύσκολα με 3-2 της Ρόδου και αμφότεροι απέκτησαν διαφορά έξι βαθμών από την ομάδα που υποβιβάζεται.

Πυρκαγιές υπό έλεγχο στα Εξαμίλια και στα Ισθμια

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο νομό μας. Η πρώτη πυρκαγιά, στη Κυρά Βρύση στα Ισθμια, εκδηλώθηκε στις 12:08 και βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Η φωτιά καίει χορτολιβαδική και δασική έκταση και δίνουν μάχη για την πλήρη κατάσβεσή της ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Κόρινθο, το Κιάτο, το Ναύπλιο και το Άργος. Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13:20 στα Εξαμίλια, έκαψε γεωργική έκταση και έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.Στις προσπάθειες κατάσβεσης των δύο πυρκαγιών συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη τύπου "καναντέρ", που έκαναν ρίψεις νερού.

Γνωρίστε τον τόπο μας (το Χελυδόρεο - Μεντουργιάνικα)


Τα Μεντουργιάνικα ή Μεντουριάνικα είναι ένα χωριό του νομού Κορινθίας. Ανήκει στο δήμο Ευρωστίνης και αποτελεί την έδρα του δημοτικου διαμερίσματος Χελυδορέου. Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Δερβένι. Είναι πεδινός οικισμός, χτισμένος μέσα σε χαράδρα κατά γειτονιές και κατα μήκος του Ζαχολίτικου (Δερβένιος) ποταμού. Αριθμεί 249 κατοίκους.Τα

Γνωρίστε τον τόπο μας (το Σαραντάπηχο)



Το Σαραντάπηχο είναι ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.260 μέτρων στις πλαγιές της Κυλλήνης και αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό της Πελοποννήσου και έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας Το Σαραντάπηχο ανήκει στον δήμο Ευρωστίνας και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 21 κάτοικοι.

Γνωρίστε τον τόπο μας (ο Πύργος)

Ο Πύργος Κορινθίας αναφέρεται σαν οικισμός ή μαχαλάς της Ζάχολης. Έχει υψόμετρο 600 μέτρα και απέχει 8 χιλιόμετρα νότια του Δερβενίου, 6 χιλιόμετρα από την Λυγιά και 60 χιλιόμετρα ΒΔ της Κορίνθου. Ως Κοινότητα προήλθε το 1912 απο τον τ. Δήμο Ευρωστίνης με οικισμούς τον Πύργο (έδρα της Κοινότητας), τα Καραβιάνικα και τα Καλλιτεριάνικα . Κατά την απογραφή του 1851 οί κάτοικοι ήταν 430, το 1886 564, το 1961 ο Πύργος είχε 677 ψυχές, το 1971 αριθμούσε 622 άτομα , το 1981 612 , το 1991 529. Το 1997 με το νόμο "Καποδίστρια" η κοινότητά Πύργου μετονομάσθει σε "Δημοτικό Διαμέρισμα Πύργου" και εντάχθηκε στο Δήμο Ευρωστίνης. Κατα την τελευταία απογραφή (2001) ο Πύργος είχε 586 κάτοικους. Ο οικισμός οφείλει το όνομά του από τον υπάρχοντα από την Ενετοκρατία πύργο του Κορδή που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Γνωρίστε τον τόπο μας (τα Κάτω Πιτσά)

Το χωριό Κάτω Πιτσά είναι κτισμένο κατά μήκος της παραλίας του Κορινθιακού Κόλπου. Βρίσκεται 12 χιλιόμετρα Ανατολικά του Δερβενίου και 43 χιλιόμετρα Δυτικά της Κορίνθου. Το Κάτω Πιτσά μάζί με τον οικισμό Άνω Πιτσά αποτελούν το Δημοτικό Διαμέρισμα Πιτσών που σήμερα ανήκει στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Η Κοινότητα Πιτσά προήλθε το 1912 από τον τ. Δήμο Ευρωστίνης. Την αποτελούσαν το ορεινό χωριό Πιτσά (Απάνω Πιτσά), κτισμένο στη Δυτική πλευρά του Πιτσαδέικου Αη Λιά ύψ. 1114 μ. ,και τον παραθαλάσσιο οικισμό (13 χιλιόμετρα ΒΑ) Πιτσαδέικα ή Κάτω Πιτσά.Το 1851 με την απογραφή που έγινε στο Άνω Πιτσά ευρέθησαν 102 κατοικίες και 417 κάτοικοι. Το 1886 κάτοικοι 216 Τό 1915 η έδρα της Κοινότητας μεταφέρθηκε από το Άνω Πίτσα στο Κάτω Πιτσά. Το 1920 οι κάτοικοι ήταν 837 ψυχές. Το 1971 στο Κάτω Πιτσά έμεναν 783 άτομα και στο Άνω 4. Το 1981, οι πληθυσμοί ήταν 780 και 5 αντιστοίχως. Το 1991 συνολικά οι κάτοικοι ήσαν 880 και το 2001 μειώθηκαν στα 729 άτομά.

Γνωρίστε τον τόπο μας (Ζάχολή - Εβροστίνα)

Η Ευρωστίνα (Ζάχολη) υπήρξε η πρωτεύουσα του παλαίου Δήμου Ευρωστίνης και ήταν η «μητρόπολη» της Δυτικής Κορινθίας. Η Ζάχολη προϋπήρχε του έτους 1500. Έχει υψόμετρο 700 μέτρα και απέχει 14 χλμ. από το Δερβένι και 70 χλμ. από την Κόρινθο. Η γεωργική παραγωγή της είναι πλούσια. Παράγει κεράσια, μήλα, λωτούς, δαμάσκηνα, αχλάδια, ιδιαίτερα νόστιμες ντομάτες και τέλος τα φημισμένα και βραβευμένα «Ζαχολίτικα φασόλια». Η Ζάχολη έχει μεγάλη προσφορά στον αγώνα του έθνους κατά την Επανάσταση του 1821. Ανέδειξε δύο σπουδαίους οπλαρχηγούς, τον Παναγιωτάκη Γεραρή και τον Χρήστο Ζίνη ή Ζαχολίτη. Η Κοινότητα Κουνιάνικων, συστήθηκε με Β.

Γνωρίστε τον τόπο μας ( Δερβένι - Μαυρα Λιθάρια - Πεταλού)


Το Δερβένι είναι παράλια πόλη του νομού Κορινθίας με 1514 κατοίκους, στα σύνορα με την Αχαΐα. Είναι η έδρα του Δήμου Ευρωστίνης. Βρίσκεται 56 χιλιόμετρα δυτικά της Κορίνθου και 75 χιλιόμετρα ανατολικά των Πατρών, ενώ απέχει 141 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αποτελεί το επίνειο για τα μεσόγεια και ορεινά χωριά της Ευρωστίνης και του Φενεού.
Το όνομά του το πήρε από τη στενότητα της θέσεως ανάμεσα στο βουνό και την θάλασσα. Η λέξη (derven= στενό πέρασμα) είναι τούρκικη, αλλά έχει πολιτογραφηθεί και προσαρμοστεί στο τυπικό της νεοελληνικής. Το Δερβένι ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από Ζαχολίτες που ασχολούνταν με το εμπόριο σταφίδας. Στην εμπορική ακμή του Δερβενίου στα χρόνια του μεσοπολέμου (1923 - 1940), εκατοντάδες εργάτες δούλευαν στα

Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

                                      Οικισμοί και πληθυσμός

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης έχει (πραγματικό) πληθυσμό 21.155 κατοίκους. Ο νέος δήμος με έδρα το Ξυλόκαστρο , που προήλθε , με το Νόμο «Καλλικράτη» μετά από την συγχώνευση του Δήμου Ευρωστίνης ( έδρα το Δερβένι ) και του Δήμου Ξυλοκάστρου ( έδρα το Ξυλόκαστρο) περιλαμβάνει 36 Δημοτικά διαμερίσματα και 57 οικισμούς ως κάτωθι :

Η «Αρμονική Ανάπτυξη» διευκρινίζει



Απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΠΡΩΙΝΗ" της Κορίνθου ότι «ανανεώνεται και αλλάζει όνομα η «Αρμονική Ανάπτυξη» Ξυλοκάστρου , ο επικεφαλής του αυτοδιοίκητου σχήματος Ανδρέας Ζάρρος, διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

«…Δεν έχουμε πρόθεση να αλλάξουμε όνομα ή να ανανεωθούμε. Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο, είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός καινούριου αυτοδιοικητικού σχήματος και η «Αρμονική Ανάπτυξη» ».

Σ. Μαυρονάσιος: «Θέλω να παραμείνω στην Κόρινθο»

Την πρόθεση του να παραμείνει, υπό προϋποθέσεις στην προεδρία της Κορίνθου, εκδήλωσε ο Σωτήρης Μαυρονάσιος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο του ο Σωτήρης Μαυρονάσιος είπε: Θέλω να παραμείνω στην Κόρινθο, εφόσον αναδειχθεί στιβαρή διοίκηση και εύρωστη οικονομικά. Παράλληλα ο ισχυρός άνδρας της ομάδα του Ισθμού έκανε τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα πριν από έξι μήνες περίπου. Η διοίκηση Μαυρονάσιου μείωσε το μπατζετ από 1.100.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ λύνοντας 16 συμβόλαια ποδοσφαιριστών που ήταν υπέρογκα.

Πέντε γαλάζιες σημαίες στη Δυτική Κορινθία

«Πρωταθλήτρια» Πελοποννήσου η Κορινθία στη “Γαλάζια Σημαία”

Πέντε γαλάζιες σημαίες πήραν 4 παραλίες και μία μαρίνα στη Δυτική Κορινθίας. Οι ακτές που πήραν την γαλάζια σημαία για το φετινό καλοκαίρι είναι του Μελισσίου ,της Συκιάς , του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο ,της Μαρίνας Ξυλοκάστρου , των Αριστοναυτών στο Ξυλόκαστρο και του Καμαρίου.
Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 40 χώρες απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε

Η μεγάλη πορεία του ΗΡΑΚΛΗ

Η μεγάλη πορεία που πραγματοποίησαν απόψε οι φίλαθλοι του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη
Video
http://www.youtube.com/watch?v=1UfNSs8ppsg&feature=player_embedded

Να τα χιλιάσεις καλέ μας άνθρωπε!

Πριν δύο ημέρες έγινε 84 ετών και είχε γενέθλια. Είναι από τα πλέον σεβαστά πρόσωπα στην χώρα. Και πολύ διακριτικός ο Θανάσης Βέγγος. Τι να του ευχηθούμε; Να τα χιλιάσει.

Ι. Κώττης : Ενωμένοι για το καλό της παράταξης

Με αξιοπρέπεια δέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών της ΝΟΔΕ ο κ. Ι. Κώττης. Δεν παραπονέθηκε αντίθετα δήλωσε ότι το ποσοστό που πήρε τη στιγμή που κατέβαινε για πρώτη φορά υποψήφιος ήταν πολύ καλό. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι από εδώ και κάτω όλοι να προχωρήσουν ενωμένοι για το καλό της παράταξης! Εξάλλου στις δηλώσεις που έκαναν οι κκ. Μήλλιος και Κώττης έδειξαν ότι έχουν σκοπό να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση!

Στην εποχή του Καλλικράτη : Δήμος Σικυωνίων!!!!


Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Από το ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Οι Φενεάτες γνωρίζουν τους Στυμφάλιους και τους κατοίκους του Κιάτου. Κάποτε η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών γινόταν με τα ζώα. Τώρα που έχουμε δρόμους και αυτοκίνητα, ανταμώνουμε πάλι για να ψωνίσουμε απ’ το Κιάτο, να μας φέρουν τα προϊόντα τους, και να τους πάμε τα δικά μας.

Θέλει να «μετακομίσει» η Ζάκυνθος

Aίτημα στην Eνωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β'-Γ' Εθνικής κατέθεσε η Ζάκυνθος και ζητά να συμμετάσχει στο Βόρειο όμιλο της Γ' Εθνικής στη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι νησιώτες, που φέτος έπαιξαν στο νότο, θέλουν να επιστρέψουν στην κατάσταση που ίσχυε πρόπερσι. Μεταξύ άλλων, τονίζουν πως οι μετακινήσεις της ομάδας θα είναι λιγότερο κουραστικές αλλά και περισσότερο οικονομικές.