Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η ομιλία του Βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ. Άγγελου Μανωλάκη στην Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2011



Στην ομιλία του ο κ. Μανωλάκης ανάφερε τα εξής:
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το πιο σημαντικό για τη χώρα νομοσχέδιο, όχι μόνο της χρονιάς, όχι μόνο της τετραετίας, αλλά της Μεταπολίτευσης. Μιλάμε για έναν Προϋπολογισμό εν μέσω εθνικής κρίσης, και μάλιστα μετά από δανειακή σύμβαση των 110 δισ. που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας μας, με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του λαού μας..

Με τον Προϋπολογισμό του 2010 καταφέραμε να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα κατά έξι μονάδες στο Α.Ε.Π., δηλαδή κατά 14 δισ. ευρώ, πρωτόγνωρο νούμερο παγκοσμίως, όσο δηλαδή το αύξησε, δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία στον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησής της, ενώ αντίθετα είχε προβλέψει μείωση κατά έξι μονάδες.
Με τον Προϋπολογισμό του 2010 πήραμε κυρίως οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, πολλές φορές πράγματι επώδυνα για το μισθωτό και το χαμηλοσυνταξιούχο.
Με τον Προϋπολογισμό όμως του 2011 κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε Δ.Ε.Κ.Ο., Υγεία, «κλειστά» επαγγέλματα και άλλα. Κάνουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία της πατρίδας μας, ώστε να μην φθάσει πάλι ποτέ στη σημερινή κατάσταση.
Χτίζουμε τη νέα, σύγχρονη Ελλάδα, πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, τη διαπλοκή. Γιατί το πρόβλημα της χώρας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κυρίως πολιτικό. Είναι αξιακό. Πρέπει πριν απ’ όλα να αλλάξουμε το συντηρητικό, το συγκεντρωτικό και εν πολλοίς διεφθαρμένο κράτος. Γι’ αυτό φέραμε τον «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση, μάλιστα μέσα σε μόλις ένα χρόνο, για να στηρίξουμε την αποκέντρωση.
Επαναφέραμε παντού το ΑΣΕΠ, για να εμπεδώσουμε την αξιοκρατία. Κτυπάμε το πελατειακό κράτος, κτυπάμε την πελατειακή νοοτροπία που μας διέπει παντού.
Κάναμε τόσα πολλά μέσα σ’ ένα χρόνο. Να μιλήσω για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και τόσα άλλα; Θα κάνουμε όμως ακόμη πιο πολλά τον επόμενο χρόνο. Πρέπει εμείς, η δική μας γενιά να θυσιαστεί ξεχρεώνοντας τη χώρα, για να μην χρεοκοπήσει η νέα γενιά, τα παιδιά μας.
Κερδίσαμε το πρώτο ημίχρονο το 2010. Θα κερδίσουμε και το δεύτερο ημίχρονο το 2011. Ή θα γράψουμε Ιστορία ή η Ιστορία θα μας διαγράψει, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας. Πρέπει όμως, εκτός από τα μέτρα προσαρμογής και τις διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη -το μεγάλο ζητούμενο-, που δεν θα στηρίζεται όμως στον καταναλωτισμό με δανεικά, αλλά στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στην καινοτομία, στην «πράσινη» ανάπτυξη.
Πρέπει μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κύριε Υπουργέ, που φέτος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή, να προχωρήσουν άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς μεγάλοι οδικοί άξονες, όπως αυτός της Κορίνθου-Πατρών, που δυστυχώς είναι η μεγαλύτερη καρμανιόλα της χώρας.
Επίσης πρέπει να προχωρήσουν έργα υποδομής που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως αυτό του Φράγματος του Ασωπού στην Κορινθία, που επιτέλους θα ξεδιψάσει πολλές καλλιέργειες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.
Να ενισχυθούν οι εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, σταφίδα και άλλα, που είναι παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.
Το 2011, παρά τις δυσκολίες που έχει στην αρχή, όπως την ύφεση, την ανεργία, την έλλειψη ρευστότητας, θα μας οδηγήσει προς το δεύτερο εξάμηνο σε σημάδια ανάκαμψης και έτσι από το 2012 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και τη δυνατότητα να ξεχρεωνόμαστε σιγά-σιγά, να στεκόμαστε στα δικά μας πόδια ως χώρα και να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.
Σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια σωτηρίας της πατρίδας μας πρέπει και θα βοηθήσει η Ευρώπη, γιατί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι και ευρωπαϊκό. Ο μηχανισμός στήριξης πρέπει να γίνει πιο εύρωστος, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει περισσότερα κεφάλαια. Και κυρίως πρέπει να λειτουργήσει το ευρωομόλογο, ώστε να δοθεί μια ανάσα, μια σιγουριά στις αδύναμες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η αξιόλογη σχετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού μας. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. είναι θετικό και αναγκαίο να γίνει, αλλά χρειάζεται από το 2013 και μετά, δηλαδή το 2014 και 2015 όπου θα κληθούμε να πληρώσουμε μεγάλο μέρος του χρέους μας των 300 δισ., να έχουμε την «ασπίδα» του ευρωομόλογου, δηλαδή την ενδεχόμενη φθηνή δανειοδότηση μέσω αυτού. Πρέπει με άλλα λόγια η ευρωζώνη, η ΟΝΕ να μην μείνει μόνο «ΝΕ», δηλαδή Νομισματική Ένωση, αλλά «ΟΝΕ», δηλαδή Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Κι αυτό συνεπάγεται την οικονομική και πολιτική ενότητα της Ευρώπης.
Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι επίσης αναδιανεμητικός. Βάζει μια μεγάλη «κόκκινη γραμμή» στη μείωση του εισοδήματος των μισθοσυντήρητων και χαμηλοσυνταξιούχων και κτυπά τα «ρετιρέ», τους μεσάζοντες, τους φοροφυγάδες και την εν γένει παρασιτική οικονομία, που χρόνια τώρα απομυζούσε το κράτος και τώρα μάλιστα αντιδρά λυσσαλέα.
Το καθήκον σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, να τη σώσουμε από τη φτώχεια και τις ανισότητες, από το πισωγύρισμα και την υπανάπτυξη.
Η οργή που πράγματι υπάρχει στον κόσμο πρέπει να γίνει δημιουργική οργή. Η υπέρβαση σήμερα δεν είναι ο λαϊκισμός, δεν είναι ο φασισμός ή ο ισοπεδωτισμός, ότι, για παράδειγμα, φταίνε και οι τριακόσιοι της Βουλής ή «να καεί, να καεί η Βουλή». Αυτοί ήταν στόχοι του Χίτλερ.
Δεν είναι επίσης ούτε ο άνανδρος ξυλοδαρμός ενός μετριοπαθούς πολιτικού.
Υπέρβαση και στόχος μας πρέπει να είναι η συλλογική δουλειά, με συναίνεση, με συνεννόηση, για να ανατρέψουμε αυτή τη σημερινή μίζερη κατάσταση και να βάλουμε τα θεμέλια μιας σύγχρονης Ελλάδας, όπου θα ζουν τα παιδιά μας με ευημερία, με δικαιοσύνη και υπερηφάνεια".