Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Έτσι βρεθήκαμε στη δίνη του νέου Ψυχρού Πολέμου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τον κ. Καμμένο, προσπαθεί και στην περίπτωση της ανάμιξης του ΝΑΤΟ να εμφανίσει τη συμφωνία ως δική της επιτυχία. Ότι δηλαδή βρήκε το κλειδί για να λύσει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Καμμένος από τις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Ήταν η ημέρα που συμφωνήθηκε η αποστολή νατοϊκών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.
Μόλις τρεις μέρες νωρίτερα, στις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία Μέρκελ και Νταβούτογλου συναντήθηκαν και συμφώνησαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στον ορίζοντα στην Ελλάδα. 

Η Αθήνα γνώριζε μόνο όσα είχαν επισήμως ανακοινωθεί, καθώς η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής», είχε πει η καγκελάριος.
Ωστόσο, εκείνη την ημέρα (8 Φεβρουαρίου), ο κ. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου, «ενημέρωνε» για τις επαφές που είχε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Άμστερνταμ, τις προηγούμενες ημέρες.
Και είχε αναπτύξει την «ελληνική πρόταση», όπως την είχε παρουσιάσει στους ομολόγους του: «Εμείς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να βοηθήσουν, μπορούμε να βοηθήσουμε στην άμεση ενημέρωση της Frontex για τον απόπλου από τα παράλια της Μικράς Ασίας των πλοίων με μετανάστες και πρόσφυγες. Δηλαδή, μπορούμε να τους ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Σμύρνης, στο τάδε σημείο, με θερμικές κάμερες και με ραντάρ, ξεκινάει ένα φουσκωτό το οποίο μέσα έχει 20 ανθρώπους.
Αυτό λοιπόν που ζήτησα από τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι από τη στιγμή που θα υπάρχει μία συμφωνία, να περάσει η δύναμη της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δηλαδή, να ειδοποιείται η Frontex - σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή - και να σταματάμε τα πλοία με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα παράλια, πριν ξεκινήσουν. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η λύση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί. Από τη στιγμή που η Τουρκία δέχεται να συνεργαστεί - και θα πάρει και ένα μεγάλο ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση - με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού στον εντοπισμό των πλοίων που προσπαθούν να περάσουν και την εμπλοκή της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής, που θα τα σταματούν στα παράλια της Μικράς Ασίας, θα σταματήσουν οι μεγάλες ροές προς τη χώρα μας και παράλληλα θα σταματήσει και αυτό το τραγικό φαινόμενο των νεκρών στο Αιγαίο.
Η πρόταση η οποία κάναμε ακούστηκε με πάρα πολύ ενδιαφέρον από τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αυτή τη στιγμή. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και αύριο που μεταβαίνω στο ΝΑΤΟ. Θα ενημερώσω τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, για αυτή την άποψη, η οποία μπορεί να στηριχθεί και βεβαίως, θα προσπαθήσουμε μέσα στη λογική της ευρύτερης συνεργασίας, αντί να ακούγονται διάφορες ιδέες, που δεν μπαίνουν καν στο τραπέζι, εννοώ περί κοινών περιπολιών, να περάσουν οι δυνάμεις της Frontex στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί». 
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι δυο μέρες νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλντενμπεργκ είχε ενημερώσει τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τις παραβιάσεις που γίνονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ΝΑΤΟ θα υπάρχουν κάποια AWACS στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να καταγράφουν τέτοια φαινόμενα.
Επί του θέματος, ο κ. Καμμένος ενημέρωσε πως τους είπε «ότι καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση, διότι πιθανώς τα AWACS να βοηθήσουν και την Τουρκία να αντιληφθεί ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κάνει υπερπτήσεις πάνω από ευρωπαϊκή γη, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες». 
Ακόμη πιο διαφορετικά ήταν τα πράγματα στις 18 Μαΐου του 2015, όταν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών να κρύβονται τζιχαντιστές, διευκρινίζοντας ωστόσο πως το ΝΑΤΟ «εργάζεται στη ρίζα του προβλήματος, συνεργαζόμενο με τους εταίρους τόσο στη Μέση Ανατολή, όσο και στη Βόρεια Αφρική για να τους βοηθήσει να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αποκαταστήσουν μία σταθερότητα». 
Ωστόσο τότε δεν είχε απαντήσει στην ερώτηση εάν η Ατλαντική Συμμαχία σκοπεύει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα των διακινητών, οι οποίοι αποτελούν τον στόχο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, λέγοντας ότι η επιχείρηση αυτή ανήκει περισσότερο στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά της Ατλαντικής Συμμαχίας, «αφού πρόκειται για εγκληματικά δίκτυα, για έλεγχο συνόρων και για μετανάστευση». 
Επομένως, τον Μάιο δεν υπήρχε θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι και την ημέρα που στην Άγκυρα λαμβάνονταν οι σχετικές αποφάσεις η ανάμιξη της Συμμαχίας στην περιοχή περιοριζόταν και εντοπιζόταν στην παρουσία AWACS στον τουρκικό εναέριο χώρο, προκειμένου να παρακολουθείται η δραστηριότητα των ρωσικών αεροπλάνων που επιχειρούν στη Συρία. 
Στις 30 Ιουνίου, ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούσε τη χώρα εκτός προγράμματος (με τις γνωστές συνέπειες), ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μιλώντας σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, είχε αναφερθεί στην ανάγκη η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. 
Και είχε προσθέσει ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε, «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».
Και στις 13 Ιουλίου 2015, μετά τη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της, από τη Λιουμπλιάνα ο γραμματέας του ΝΑΤΟ την είχε χαιρετίσει: «Χαιρετίζω αυτή τη συμφωνία επειδή πιστεύω πως είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».
Και δήλωσε πεπεισμένος πως, παρά το δρακόντειο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο σχέδιο αρωγής, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να επενδύει στην άμυνα στο μέλλον».
«Η Ελλάδα είναι ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος, ο οποίος αφιέρωσε πάνω από το 2% του ΑΕΠ του στην άμυνα επί πολλά χρόνια και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα παραμείνει ένας ενεργά εμπλεκόμενος σύμμαχος», είχε προσθέσει. 
Στις 30 Νοεμβρίου 2015, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου, Νταβούτογλου και Στόλτενμπεργκ συναντήθηκαν στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, με τον πρώτο να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τη Ρωσία και τον δεύτερο να λέει ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης». 
Επομένως, το ΝΑΤΟ δεν είχε σκοπό να εμπλακεί και ούτε είχε ασχοληθεί με το θέμα.
Αυτό σημαίνει πως αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει εγκαίρως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν πίστευε πως οι μετανάστες πρώτα «λιάζονται» και μετά «εξαφανίζονται», δεν θα φθάναμε στο σημείο εγκατάστασης ολόκληρης πολεμικής μηχανής στην περιοχή. 
Διότι αυτόν τον καιρό διερχόμαστε μια ακόμη ψυχροπολεμική περίοδο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, η Ρωσία επιχειρεί στη Συρία, η Συρία συνορεύει με την Τουρκία και είναι λογικό η Συμμαχία να ρίχνει περισσότερο το βάρος της στην ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων. 
Και όλα τα άλλα (μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι κατά την κατόπιν εορτής, στις 9 Φεβρουαρίου, «ενημερωτική» επικοινωνία του με την κ. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας, όπως μας πληροφόρησαν, της κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα») είναι αέρας φρέσκος. 
Στην πραγματικότητα, βρεθήκαμε ξαφνικά και εμείς στη δίνη του νέου Ψυχρού Πολέμου.
Διότι όταν βρίσκεσαι στο δρόμο των βουβαλιών, ουδείς θα σε ακούσει όταν θα πεις «συγγνώμη με πατήσατε»! 

elzoni.gr