Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Αγανακτισμένοι στο Κιάτο γιατί δεν πάει άλλο


Mετά την χθεσινή 3η συγκέντρωση «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης»,στην Πλατεία Αγίου Βλασίου,στο Ξυλόκαστρο το ραντεβού από τη συνέλευση ορίστηκε για την Τετάρτη στις 11 το πρωί, ημέρα γενικής απεργίας, ενώ στο Κιάτο στις 9 το βράδυ επίσης της ίδιασ ημέρας, οι «αγανακτισμένοι» του Κιάτου, διοργανώνουν συγκέντρωση το βράδυ με ομιλητή τον Οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη. Να είμαστε και αυτή τη φορά όλοι εκεί πιο πολλοί και πιο δυνατοί γιατί ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Π. Μπεγλίτης : Aξιοποίηση προσώπων και από τη Ν.Δ.

 Την ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου επισήμανε ο αν. υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στη ΝΕΤ. Μάλιστα, μίλησε και για την συμβολή προσώπων ακόμα κι από το χώρο της ΝΔ σε επιμέρους δράσεις.
Η κυβέρνηση -είπε χαρακτηριστικά -θα δεχόταν με χαρά την συμβολή των τεχνοκρατών που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε κρίσιμους τομείς.Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας είναι μόνο ένα παράδειγμα όπου θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ακόμη και με το κόμμα της Αξιωματικής.



newsbeast.gr

Λεφτά τέλος! Άμεσο ταμειακό πρόβλημα για το Δημόσιο - Πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

- Σούπερ-αισιόδοξη η πρόβλεψη του Γ.Παπακωσταντίνου πως θα ξεμείνουμε στις 15 Ιουλίου
- Κρίσιμη η αυριανή δημοπρασία για τις πληρωμές του Δημοσίου
- Θεωρείται σίγουρο ταμειακό κενό μερικών ημερών
- Οι αγορές ποντάρουν στη χρεοκοπία μας - Στο θεό και πάλι spreads cds


Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 5ης δόσης και ο μονίμως εκτροχιασμένος προυπολογισμός ''έφεραν'' πιο κοντά από ποτέ την πινακίδα ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ.
 
Η κατάσταση είναι τόσο οριακή που αποδεικνύεται υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη του Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι το κράτος θα ξεμείνει από λεφτά έως τις 15 Ιουλίου.
 
Σύμφωνα μάλιστα με το Reporter, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμα και αν όα εξελιχθούν ευνοικά, θαυπαρξει ταμειακό κενό τις πρώτες 2 εβδομάδες του Ιουλίου, όταν δηλαδή θα μπουν στα ''αραχνιασμένα'' ταμεία του δημοσίου τα χρήματα της 5ης δόσης του δανείου.
 
Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις και το πότε θα καταβληθούνε.Σύμφωνα με το Βήμα ο Γ.Παπακωσταντίνου, για να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή τη στάση πληρωμών, ανακοίνωσε την δημοπρασία έντοκων γραμματίων της Τρίτης, ψάχνοντας να βρει ένα ''μαξιλάρι'' 1,25 δισεκατομυρίων ευρώ.Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη δημοπρασία εντόκων γραμματίων.
 
Το Βήμα εκτιμά πως για το ίδιο θέμα συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, για να καταρτίσουν δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο ρευστότητας.

Και επειδή οι αγορές ''μυρίζονται'' αίμα, δηλαδή χρεοκοπία, εκτίναξαν τα Spread του 10ετούς ομολόγου στις 1436,5 μονάδες βάσης και τα Cds στις 1.544

Διαβάστε επίσης : 2.000 ευρώ χάνει ζευγάρι χαμηλόμισθων, 2.740 ευρώ οι συνταξιούχοι
 
newsit.gr

Λουκέτο στη χώρα την Τετάρτη - Απεργούν οι πάντες

- Στις 07:00 το πρωί έξω από την Βουλή και οι Αγανακτισμένοι
- Κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα
- Προβλήματα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
- Διαβάστε αναλυτικά ποιοι απεργούν.


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση να προγραμματίζεται στις 11:00 στο πεδίο του Άρεως. Στις 10:00 η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.
 
Από την απεργία αναμένεται να κατεβάσουν ρολά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενώ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στις αποκρατικοποιήσεις.
 
Απεργούν επίσης οι υπάλληλοι των τραπεζών.
 
Στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 15 Ιουνίου θα συμμετάσχουν μικρομεσαίοι και έμποροι, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα θα μείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 15:00.
 
Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του προαστιακού ενώ τα πλοία θα είναι όλο το 24ωρο δεμένα λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
 
Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν με 24ωρη απεργία και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.
 
 
Αύριο αναμένεται και η απόφαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας για να μπορέσουν οι απεργοί να κατέβουν στις πορείες που θα γίνουν στο Κέντρο.
 
Την ίδια μέρα στις 07:00 το πρωί οι Αγανακτισμένοι δίνουν νέο ραντεβού έξω από την Βουλή. Η συγκέντρωση θα γίνει το πρωί για να ενωθούν οι απεργοί μαζί με τους Αγανακτισμένους σε ένα μεγάλο κάλεσμα κατά των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αύριο η κηδεία του Πέτρου Θωμά, γιου του γνωστού Αχαιού πολιτικού Γιώργου Θωμά

Αύριο Τρίτη 14 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου θα γίνει η κηδεία του 25χρονου φοιτητή Πέτρου - Μάριου Θωμά, που βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ νεκρός στην Άκολη.
Ο άτυχος νέος, που ήταν γιός του Αχαιού πολιτικού Γιώργου Θωμά, αντιμετώπιζε χρόνιο καρδιακό πρόβλημα. Για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Πέτρου Θωμά έχει διαταχθεί ιστολογική και τοξικολογική εξέταση. Η οικογένεια του Γ. Θωμά ευχαριστεί όλους όσους τους συμπαραστέκονται στο βαρύτατο πένθος τους.

aigialeianews.gr

Όγκος - παλμός και ψήφισμα στη λαϊκή συνέλευση της πλατείας Ξυλοκάστρου

Με τη συγκέντρωση και μηχανοκίνη  πορεία που ξεκίνησε με αφετηρία την κεντρική πλατεία του Δερβενίου και κατάληξη το Ξυλόκαστρο, για άλλη μία φορά η πλατεία Ξυλοκάστρου ζωντάνεψε και μίλησε. Η χθεσινή συγκέντρωση, ωριμότερη από τις προηγούμενες, κορυφώθηκε με τη λαϊκή συνέλευση που έγινε, στην οποία συναποφασίστηκε ένα ψήφισμα κάτω από το οποίο θα μαζευτούν υπογραφές τις επόμενες μέρες. 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ...

Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Ξυλοκάστρου την Κυριακή 12/6/2011, κατέληξε στο ακόλουθο κείμενο, όπου τις επόμενες μέρες θα μοιραστεί για υπογραφές πολιτών και στη συνέχεια θα σταλεί στους βουλευτές του Ν. Κορινθίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  ΤΟΥ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Παναγιώτη  Μπεγλίτη
Κατερίνα  Φαρμάκη
Άγγελο  Μανωλάκη
Κώστα  Κόλλια                                                         Ξυλόκαστρο  12-6-2011

Κύριοι βουλευτές.
Έχετε εκλεγεί με την ψήφο του Κορινθιακού λαού για να μας εκπροσωπήσετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι για τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πολιτών και την τήρηση του Συντάγματος.
Σας θυμίζουμε ότι κατά το σύνταγμά μας : "Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία."
Η λαϊκή κυριαρχία όμως καταλύεται όταν δεν υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία, όταν τα παράνομα και εν κρυπτώ δάνεια που συνάπτει η Ελληνική κυβέρνηση, στόχο έχουν την ικανοποίηση των πιστωτών μας, την υποταγή μας στην διεθνή κερδοσκοπία και όχι την πραγματική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Επί πλέον η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση, χωρίς αυτή να έλθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ισοδυναμεί στην ουσία με κατάργηση αυτού του ίδιου του συντάγματος.
Έτσι οδηγούμαστε σ’ έναν οικονομικό εφιάλτη, από το ένα μνημόνιο στο άλλο και καταλαβαίνουμε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από επαναλαμβανόμενους δανεισμούς με δυσχερέστερους και βαρύτερους κάθε φορά όρους. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι στόχος αυτής της πορείας είναι εκτός των άλλων και η εκποίηση του Δημόσιου πλούτου της Χώρας μας, όπως αποκαλύπτουν τα πρώτα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων.
Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Καλούμε και εσάς, που μας εκπροσωπείτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να πείτε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο ΟΧΙ, στην πολιτική επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σας καλούμε να μη συνδέσετε το όνομά σας με την επιχειρούμενη εκποίηση του μέλλοντος, του δικού μας και των παιδιών μας. Εάν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε το ΟΧΙ, να παραιτηθείτε από τη θέση στην οποία σας στείλαμε. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν μας εκπροσωπείτε και διαφωνούμε ρητά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γραφτούν τα ονόματά σας στην Ιστορία, είτε ως Λεωνίδας, είτε ως Εφιάλτης.
Τέλος, επικαλούμεθα το ακροτελεύτιο άρθρο 120 του συντάγματος που ορίζει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και σας λέμε ότι θα είμαστε έξω στους δρόμους και στις πλατείες και θα μας βρείτε απέναντί σας, εάν ψηφίσετε θετικά αυτό το κατάπτυστο κείμενο.

Λαϊκή συνέλευση πλατείας Ξυλοκάστρου
 
 
Δόθηκε ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη 15/6/2011 στις 11 το πρωί, ημέρα γενικής απεργίας στη χώρα..

Του Αγίου Πνεύματος

Το άγιο πνεύμα ονομάζεται στην εκκλήσια και "πνεύμα της αλήθειας".

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος πάνω στους Αγίους Αποστόλους κατά την ιστορική εκείνη ημέρα, δέκα ημέρες μετά την ένδοξη Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, αποτελεί την αρχή μιας καινούργιας δημιουργίας του κόσμου.
Γιατί όπως τότε, στην αρχή της πρώτης δημιουργίας, το Πνεύμα του θεού έφερε τον κόσμο από το άμορφο χάος της αβύσσου στην ομορφιά της υλικής δημιουργίας και στο φως της ζωής, έτσι και τώρα «η βιαία πνοή» του ιδίου Αγίου Πνεύματος, αναπλάθει την παραμορφωμένη από την αμαρτία μάζα των εθνών και δημιουργεί τον νέο λαό του θεού, την Εκκλησία.

Πνευματικό σεισμό δημιούργησε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος την ημέρα εκείνη.

Ο απόστολος Πέτρος ήταν εκείνος που ανέλαβε να μιλήσει στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για να δει τι ήταν αυτό το υπερφυσικό φαινόμενο, που σαν βίαιος άνεμος κατέβηκε από τον ουρανό και γέμισε το σπίτι, όπου βρίσκονταν οι μαθητές.

¨Εμειναν κατάπληκτοι οι παρευρισκόμενοι, όταν ο καθένας από τους διαφορετικούς ανθρώπους που βρίσκονταν την ημέρα εκείνη στα Ιεροσόλυμα άκουγε τους Αποστόλους να μιλάνε τη δική του γλώσσα. Με απορία έλεγαν μεταξύ τους : «Μα αυτοί που μιλάνε δεν είναι Γαλιλαίοι; Πώς εμείς τους ακούμε να μιλάνε στη δική μας μητρική γλώσσα;» ‘Ησαν δε οι συγκεντρωμένοι, Πάρθοι, Μήδοι, Ελαμίτες, κάτοικοι της Μεσοποταμίας, της Ιουδαίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου, της Ασίας, της Φρυγίας, της Παμφυλίας, της Αιγύπτου, της Λιβύης, Ρωμαίοι εγκατεστημένοι στην Παλαιστίνη, Κρήτες και Άραβες.
Ολοι αυτοί έμειναν εκστατικοί και απορούσαν τι να σημαίνει άραγε το φαινόμενο αυτό. Άλλοι χλεύαζαν και άλλοι έλεγαν ότι «γλεύκους μεστωμένοι εἰσίν» δηλαδή  ότι οι Απόστολοι είναι μεθυσμένοι.

Στην ομιλία του ο Πέτρος, τους εξήγησε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι μεθυσμένοι μια τόσο πρωϊνή ώρα (9η πρωϊνή) και θύμισε στους Ιουδαίους την προφητεία του Ιωήλ, που έλεγε ότι μετά τον ερχομό του Μεσσία, ο Θεός θα μοιράσει τα χαρίσματα του Πνεύματος Του σε όλους τους Ανθρώπους ( Ιωήλ Β′ 28). Το κεντρικό όμως σημείο της ομιλίας του αποστόλου Πέτρου ήταν ο τονισμός του γεγονότος της Αναστάσεως του Χριστού. Είπε χαρακτηριστικά «τοῦτον τόν Ἰησοῦν (που εσείς σταυρώσατε), ἀνέστησε ὁ θεός, οὗ πάντες ἡμεῖς ἐσμέν μάρτυρες» (Πραξ. Β´ 32). Στη συνέχεια, τελείωσε την ομιλία του καλώντας όλους να μετανοήσουν και να βαπτιστούν στο όνομα του Χριστού, ώστε να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους και να λάβουν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Εκείνη την ημέρα πίστεψαν και βαπτίστηκαν τρεις χιλιάδες άνθρωποι.
newsit.gr

   ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

ΑΧΑΪΑ: Γιος πολιτικού ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός στην Ακολη Αιγίου

 
Γιος αχαιού πολιτικού, είναι ο άνδρας το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε αποσύνθεση χθες Σάββατο, το βράδυ, μέσα σε αυλάκι στην περιοχή της Άκολης Αιγιάλειας από έναν διερχόμενο Πακιστανό. Πρόκειται για 24χρονο φοιτητή! Η είδηση έχει προκαλέσει σοκ στην κοινωνία της Αχαίας. Οπως είχαμε γράψει και νωρίτερα, όλα δείχνουν πως ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε αυτοκτονία. Δίπλα στο πτώμα του είχε βρεθεί μεγάλη ποσότητα χαπιών.

.dete.gr/

ΠΑΤΡΑ: "Στο σφυρί" το σπίτι του Κωστή Παλαμά

Tο πατρικό σπίτι του Κωστή Παλαμά που βρίσκεται στην Πάτρα (Κορίνθου 241) βγήκε στο σφυρί...Ενώ εδώ και πολλά χρόνια οι Αρχές το άφησαν να ερημώνει, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε η Πολιτεία ανέλαβε να το διασώσει ως μνημείο πνευματικής κληρονομιάς, πλέον μεσιτικό γραφείο ανέλαβε να βρει νέους αγοραστές-ιδιοκτήτες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κόσμου», παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, το τίμημα ανέρχεται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ!Στο σπίτι αυτό γεννιέται, στις 7 Μαρτίου του 1856, η Ιταλίδα πεζογράφος Mατίλντε Σεράο. Η πόλη μας, ευτύχησε να είναι ο τόπος που γεννήθηκε το 1859, ο μεγάλος μας Εθνικός Ποιητής Κωστής Παλαμάς. Και το μόνο που θυμίζει το ιστορικό αυτό γεγονός, είναι μια εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι που γεννήθηκε, πολύ πιθανόν σε ένα σπίτι που σύντομα θα πουληθεί σε ιδιώτες. Εκκλήσεις να γίνει μουσείο
Χιλιάδες εκκλήσεις να σπίτι γίνει μουσείο Κώστα Παλαμά σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά καμία ενέργεια δεν πραγματοποιείται. «Γεννήθηκα στην Πάτρα στα 1859. Πέμπτη, απομεσήμερο, στις δύο η ώρα, δεκατρείς του Γενάρη», γράφει στις σημειώσεις του ο Παλαμάς και τιμά την γενέθλια πόλη του με ένα σονέττο: «Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό είναι και μα προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει / Το σπίτι που γεννήθηκα, ίδιο στην ίδια στράτα / Στα μάτια μου όλο υψώνεται, όλα και μ' του τα νιάτα / Το σπίτι ας του νοθέψανε το σχήμα και το χρώμα / Κι ανόθευτο κι αχάλαστο και με προσμένει ακόμα / Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι / Στοιχειό και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει»...
Σώθηκε προσωρινά το σπίτι του στην Αθήνα
Στις αρχές του 2011 στο σφυρί βγήκε και το άλλο σπίτι το οποίο συνδέεται με τον Εθνικό μας ποιητή, στην καρδιά της Πλάκας, στην οδό Περιάνδρου. Στο σπίτι αυτό στην Πλάκα έζησε ο ποιητής τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (1935-1943), μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Σε αυτό το σπίτι πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Το κτίριο εμβαδού περίπου 700 τ.μ, ανήκε και ανήκει σε ιδιώτη, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό από τράπεζα, στις 12 Ιανουαρίου 2011, με πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ. Στο τέλος, ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε...

dete.gr

Γιατί είναι τόσο ωφέλιμο το πράσινο τσάι;

Tο πράσινο τσάι έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί … είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.
 Οι ελεύθερες ρίζες – άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού – εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.
Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG (epigallocatechin – 3 –gallate), έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση -δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Σωματικό Βάρος
Ξεκινώντας λοιπόν, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει συσχετιστεί και με το σωματικό βάρος. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.
Παρόμοια μελέτη που διεξήχθη σε 240 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 538mg κατεχινών για 12 εβδομάδες, έδειξε απώλεια 3εκατοστών από τη μέση στις γυναίκες και 2,5% απώλεια λίπους στους άντρες. Πρόσφατα, μελετήθηκε και η αλληλεπίδραση των κατεχινών με την ταυτόχρονη επίδραση της άσκησης σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ενήλικες Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση του κοιλιακού λίπους.
Καρδιαγγειακά
Η πλειονότητα των επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους, φανερώνουν την ευεργετική επίδραση του εκχυλίσματος τσαγιού, πλούσιου σε EGCG, στους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διατήρηση ή ακόμα και η βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αγγειακής ομοιόστασης φαίνεται πως επηρεάζονται ευεργετικά από τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού.

Αποτέλεσμα: η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αν και τα δεδομένα από τις επιστημονικές μελέτες είναι ακόμη ανεπαρκή, φαίνεται ότι η ποσότητα του πράσινου τσαγιού που πρέπει να καταναλωθεί, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος, είναι 5-6 φλιτζάνια ή 200-300mg EGCG.
Καρκίνος
Ποικίλες μελέτες έχουν καταλήξει, ότι η συστηματική κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη διάφορων μορφών καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη στους άντρες και αυτός του στήθους στις γυναίκες φαίνεται ότι μπορούν – σε ένα βαθμό – να προληφθούν από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Ο καρκίνος του δέρματος είναι επίσης, μια μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.
Θεραπεία του ανθρώπινου δέρματος με EGCG, έδειξε επιβράδυνση του ερυθήματος που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού σχετίστηκαν αρνητικά με το καρκίνο του δέρματος. Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2009 φανέρωσε, ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του πράσινου τσαγιού, το οποίο οφείλεται στις πολυφαινόλες, που αυτό περιέχει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο για την προστασία του ανθρώπινου δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία
Αναμφίβολα, η επιστημονική έρευνα γύρω από το πράσινο τσάι πρέπει να συνεχιστεί. Παρ’ όλα αυτά, το πράσινο τσάι αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης μια καλής κατάστασης της υγείας. Ενταγμένο σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να προσδώσει ποικίλα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Απολαύστε το λοιπόν είτε ζεστό είτε κρύο.
Αναζητήστε είδη τσαγιού που περιέχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες, αφού αυτές, από ότι φανερώνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η κύρια αιτία των ευεργεσιών του πράσινου τσαγιού.

Πηγή: mednutrition.gr


podilatakias.gr