Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Έφυγε σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου

   '
mairi_xronopoyloy_arthro 

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου. 

Το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκλήθηκε όταν έπεσε στο σπίτι της και χτύπησε το κεφάλι της σε σκαλοπάτι. Η Μαίρη Χρονοπούλου βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, όπως όμως είχαν αναφέρει γιατροί, η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη από την πρώτη στιγμή που νοσηλεύτηκε.

Γνωρίζετε αν το συκώτι σας λειτουργεί φυσιολογικά; Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας

 

του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D., medlabnews.gr

Το συκώτι (ήπαρ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα όργανα. Βρίσκεται κάτω από τα πλευρά, δεξιά από την κοιλιά. Ζυγίζει γύρω στο 1,5 κιλό και εκτελεί περισσότερες από 500 ζωτικές λειτουργίες. Χωρίς το συκώτι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τα θρεπτικά στοιχεία ούτε να απομακρύνουμε τις επικίνδυνες ουσίες πιο απλά, δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Το συκώτι είναι εντυπωσιακά ευπροσάρμοστο. Μπορεί να παραμείνει λειτουργικό ακόμη και αν χάσει το 80-90% των κυττάρων του από κάποια νόσο. Μπορεί ακόμη να αναγεννηθεί εντελώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, αν ένα τμήμα του αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Όμως δεν είναι ένα άφθαρτο όργανο.

Οι λειτουργίες του ήπατος αφορούν την παραγωγή και εναπόθεση ενέργειας (μεταβολισμός γλυκόζης-γλυκογόνου, αμινοξέων, λιπών), την αδρανοποίηση και απομάκρυνση ουσιών (αμμωνίας, χολερυθρίνης, χοληστερίνης), την πέψη των τροφών (χολικά οξέα-άλατα), τον μεταβολισμό και απέκκριση τοξικών ουσιών, αιθυλικής αλκοόλης, ορμονών και φαρμάκων, την παραγωγή ουσιών (λευκωματίνες, παράγοντες πήξεως), την 2 αποθήκευση ουσιών (σίδηρος, χαλκός, βιταμίνες), την ανοσιακή απάντηση (χυμική, κυτταρική), την αιμοποίηση, την αιμόσταση και την οξεοβασική ισορροπία. ...................

read more

Mετεβελής Γιώργος Υπ. Δημοτικός Συμβουλος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με τον συνδυασμό ΟΡΙΖΟΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Δημιουργούμε μαζί για τον Δήμο που μας αξίζει! #stirizospiro #orizontesdimiourgias Μετεβελής Γιώργος Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ Σπύρος Καραβάς Υποψήφιος Δήμαρχος" 

➡️Ονομάζομαι: 👉🏻Γιώργος Μετεβελής👈🏻
Είμαι μόνιμος κάτοικος Δερβενίου, παντρεμένος με την Πόπη Πούργαλη και έχουμε παιδιά τις δίδυμες Βάσια & Άννα 6 ετών.
➡️Είμαι υπάλληλος του 🌳Δασαρχείου Ξυλοκάστρου.
Έχω διατελέσει:
Εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης τα έτη 2010 – 2014.
• Αντιπρόεδρος Μ.Ε.Σ Δερβενίου