Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ποιες τροφές ΔΕΝ τρώγονται αφού λήξουν και ποιες αντέχουν; Τι γνωρίζετε για την ημερομηνία λήξης και κατανάλωσης των τροφίμων;

 

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Ασφάλεια τροφίμου είναι ευρύτερη έννοια που προσδιορίζει κατάσταση του τροφίμου που δεν προκαλεί βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από μη ασφαλή τρόφιμα οφείλονται σε κακή μεταχείριση των τροφίμων, από την στιγμή της αγοράς τους μέχρι την ώρα της κατανάλωσής τους.

Προσοχή άλλο πράγμα είναι η ημερομηνία λήξης (expiry date) και άλλο πράγμα είναι η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης (best before).

Σε όλα τα τρόφιμα, αναγράφονται δύο κατηγοριών ημερομηνίες. Αυτή των ευπαθών προϊόντων, για την οποία οι καταναλωτικές οργανώσεις δεν αλλάζουν στάση και αυτή που αφορά στην «ημερομηνία κατανάλωσης κατά προτίμηση πριν...», που ορίζει μέρα/μήνα/έτος για τη λήξη του προϊόντος ή μήνα/έτος ή μόνο έτος. ....................

Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση; Προκαλούν πόνο στην κοιλιά, διάρροια, πυρετό. Πώς αντιμετωπίζονται;

 

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Τα βαριά για την εποχή φαγητά, τα λαχανικά, αλλά και η κακή συντήρηση μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις των τροφών, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Από την άλλη η εποχή ευνοεί τις ιώσεις και την γαστρεντερίτιδα.

Η Γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονες υδαρείς διάρροιες, εμετούς, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Είναι το πιο συχνό αίτιο νόσησης στον κόσμο και προκαλείτε από μόλυνση του εντέρου από τοξίνες, μικρόβια και ιούς

Η Τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνετε φαγητό ή νερό που περιέχει βακτήρια, παράσιτα, ιούς ή τοξίνες που δημιουργούνται από αυτά τα μικρόβια. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης προκαλούνται από κοινά βακτήρια όπως η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και η E. coli. ....................

read more

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ: Η Κοκκινοσκουφίτσα περπατά - περπατά εις το θέατρον! - Σήμερα, στις 21:00

 Η Κοκκινοσκουφίτσα περπατά - περπατά εις το θέατρον! -  Σήμερα, στις 21:00

Η Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου, μετά την επιτυχημένη παράσταση «Ο Σκρουτζ και τα πνεύματα των εορτών», συνεχίζει τη συνεργασία της με την Κέλλυ Σταμουλάκη, παρουσιάζοντάς μας τη θεατρική παραγωγή για παιδιά με τίτλο: «Η Κοκκινοσκουφίτσα».

Θα τη δούμε σήμερα 21 Αυγούστου στο Ξυλόκαστρο, στο ανοιχτό θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης».

 

Λίγα λόγια για την Κοκκινοσκουφίτσα

Ξυλόκαστρο - Δερβένι: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς - Οι περιορισμοί & οι απαγορεύσεις που επανέρχονται

 

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γ.Γ.Π.Π. για αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικών πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, από αύριο Δευτέρα 21 Αυγούστου & ώρα 6:00 π.μ. τίθεται μια σειρά από απαγορεύσεις και περιορισμούς, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α ́ 289) για τα οχήματα και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές για το έτος 2023, προκειμένου να προστατεύσουμε την περιοχή μας από τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί NATURA, σε δασικά οικοσυστήματα, σε πάρκα και στα άλση.

Παρακαλούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, οι παραθεριστές, οι τουρίστες και οι διερχόμενοι να εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις που ακολουθούν και να δέχονται τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές όταν τους ζητηθεί.

Διαβάστε αναλυτικά τους Περιορισμούς και τις Απαγορεύσεις

Λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς και σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 231824/05-07-2023 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κορινθίας, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο:

  • Διέλευση
  • Κυκλοφορία
  • Επίσκεψη
  • Διαμονή
  • Παραμονή
  • Κατασκήνωση
  • Οργάνωση
  • Διενέργεια

οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κλπ, εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Επίσης, απαγορεύονται οι θερμές εργασίες στους υπαίθριους χώρους, όπως:

  • Η χρήση βενζινοκίνητων εργαλείων (πριόνια, χορτοκοπτικά κλπ)
  • Η Ηλεκτροκόλληση
  • Η χρήση γεωργικών μηχανημάτων με καταστροφέα κλπ

Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι και την έκδοση νεότερης ανακοίνωσης. Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2743360201.

“Το ήσυχο κορίτσι” Δευτέρα και Τρίτη στο Δερβένι.