Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

'Ολες οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το Λύκειο από το υπ. Παιδείας


Δεν διευκρίνησε αν καταργούνται οι πανελλαδικές
- Γενικής παιδείας η Α' Λυκείου με εργασίες χωρίς επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις
- Δυο κατευθύνσεις και λιγότερα μαθήματα στην Β' Λυκείου
- Τρείς κατευθύνσεις με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες στην Γ' Λυκείου
Μεγαλύτερη εξειδίκευση θα αποκτούν οι μαθητές στο Λύκειο. Τα μαθήματα μειώνονται αλλά δίνεται έμφαση σε κατευθύνσεις αφού η διδασκαλία κάθε μαθήματος μόνο για μια ώρα αποτελεί παρελθόν. Αυτό ωστόσο που δεν διευκρινίστηκε από την κα Διαμαντοπούλου είναι με ποιόν τρόπο θα γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και πως θα μπαίνουν τα παιδιά στα πανεπιστήμια.

'Ολες οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας:

Η Α' τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8 ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία.
Η Β' Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις και ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17
Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16 αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο, ενώ η μία από τις εργασίες θα μπορεί να είναι και στα αγγλικά.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία που δε θα απαιτούν αποστήθιση.

Οι εξετάσεις είπε, θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο ενώ τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι.

Το νέο σύστημα θα ισχύσει για όσους μαθητές ξεκινήσουν τη φοίτηση τους στο Λύκειο από την επόμενη σχολική χρονιά και θα αποφοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2013-2014

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Όπως δήλωσε στο Νewsit o τέως πρύτανης ΑΠΘ και καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Μάνθος "η πρώτη μου εκτίμηση έχει θετική αύρα για 3 λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι πως πάντα πίστευα πως αυτό που εξέλλειπε από την εκπαίδευση του ελληνικού συστήματος είναι η παιδεία. Θεωρώ λοιπόν πως είναι ζητούμενο ο προσανατολισμός προς την παιδεία και θα χαιρόμουν εάν αυτό γινόταν και στο γυμνάσιο και το δημοτικό. Κινείται λοιπόν προς τη σωστή κατεύθυνση για τις γενικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένας απόφοιτος. Το δεύτερο είναι οτι υπάρχει μια εξειδίκευση η οποία έχει συγκεκριμένους στόχους. Δηλάδη ο μαθητής μπορεί να προσαρμόσει τις δικές του ανάγκες με αυτά που οφείλει να μάθει μέσα στο πανεπιστήμιο. Επομένως διευκολύνεται η αρχή αυτού που λέμε ότι τη γνώση την κατακτά όποιος την αναζητά. Το τρίτο είναι ότι η προετοιμασία για την είσοδο στο πανεπιστήμιο είναι πολύ πιο ουσιαστική. Σε ό, τι έχει να κάνει με το μάθημα των θρησκευτικών που δεν είναι υποχρεωτικά στη Γ΄Λυκείου πιστεύω πως τα παιδιά δεν πρόκειται να χάσουν κάτι μη κάνοντας υποχρεωτικά θρησκευτικά στη τελευταία τάξη, αλλωστε όποιος το επιθυμεί μπορεί να το επιλέξει ως μάθημα
".

newsit.gr

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης - Καλοκαίρι 2011 - Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους

 Ανακοίνωση
Γραφείο Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και το Γραφείο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου θα δώσει τη δυνατότητα σε 22 νέους να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να συμμετάσχουν σε προγράμματα εθελοντισμού που αφορούν το περιβάλλον ,τον πολιτισμό, τα media και επικοινωνία, στην Αγγλία, Γαλλία και Ουγγαρία, καλύπτοντας όλα τα έξοδα (100%), μετακίνησης ,φιλοξενίας και επιδόματος των δικαιούχων. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν από 1η Ιουλίου έως 1η Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια από 20 έως 30 ημέρες. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ειδική βεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή τους.
Το πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» διοργανώνει η κοινωφελής επιχείρηση Ξυλοκάστρου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου μάθησης.
Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι έως την Παρασκευή 01.04.2011 , 17.00, στο Κ.Ε.Π. Ξυλοκάστρου.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.ΕΞ), καλούν όλους τους νέους από 17 έως 30 ετών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται μέσα από το “Γραφείο πληροφόρησης  νέων” του Δήμου.
Το “Γραφείο πληροφόρησης νέων ” συστεγάζεται στο Κ.Ε.Π. Δ. Ξυλοκάστρου 
Π. Τσαλδάρη 33. Το γραφείο λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και  Παρασκευή και οι ώρες επισκέψεων είναι από 9.30 έως 16.30
Τηλ. Επικοινωνίας 2743360300, 6934293191.

Γιατί σωπαίνουν νυν και πρώην δήμαρχος; Περίεργο! Σιγή ιχθύος από Κλαδούχο και Σκούρα!ΠΗΓΗ : KORINTHIAN NEWS

Ερωτηματικά δημιουργεί η στάση του νυν δημάρχου Ξυλοκάστρου κ. Α. Κλαδούχου όσο και του πρώην δημάρχου κ. Δ. Σκούρα σε ότι έχει να κάνει με τις παράνομες κατασκευές που γκρεμίστηκαν μετά από δικαστική απόφαση στο Τουριστικό Περίπτερο Ξυλοκάστρου. Σε ότι έχει να κάνει με τον δήμαρχο κ. Κλαδούχο καταλαβαίνουμε ότι δεν θέλει να «σκαλίζει» και πολύ το συγκεκριμένο θέμα γιατί ο ιδιοκτήτης (του περιπτέρου) είναι συγγενικό πρόσωπο του πρώην αντιδημάρχου και …πρώην στενού συνεργάτη του δημάρχου, κ. Π. Ψαράκη. Πολλά έχει …ακούσει η δημοτική αρχή για το θέμα αυτό και ο δήμαρχος προφανώς για το λόγο αυτό δεν θέλει να ανοίξει το θέμα. Αυτό που μας προβληματίζει πραγματικά είναι η …σιωπή από τον πρώην δήμαρχο Ξυλοκάστρου κ. Δ. Σκούρα.

«Βούτυρο στο ψωμί του» ήταν να καταγγείλει τη δημοτική αρχή για ολιγωρία στο θέμα αυτό. Σας λέμε να θυμηθείτε χαρακτηριστικά πόσα είχε πει παλαιότερα στο δημοτικό συμβούλιο για τις… παρανομίες του Τουριστικού Περιπτέρου ο πρώην αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Β. Αλογογιάννης!

Ο κ. Σκούρας δεν έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί την δημοτική αρχή του κ. Κλαδούχου για ένα σωρό θέματα τα οποία αφορούν το δήμο. Για το τουριστικό περίπτερο,έστω και μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν ανέφερε το παραμικρό! Κε Σκούρα μας προβληματίζει ιδιαίτερα η στάση σας! Υπάρχει κάποιος λόγος;

Μείζον πολιτικό θέμα

Ο Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας,  Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μείζον πολιτικό θέμα προκύπτει για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών από την ομολογία της Κυβέρνησης ότι μέχρι τις 28-3-2011 αγνοούσε πως το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο “ΕΧPLORA” είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία, για να διενεργήσει έρευνα για την πόντιση καλωδίων σε περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Ελληνικής ΑΟΖ, κοντά στη νήσο Κάσο.
            Η σοβαρότητα του όλου ζητήματος γίνεται αντιληπτή, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το Υπουργείο των Εξωτερικών, μέχρι πρότινος, (και κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του  Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής) διαβεβαίωνε ότι το Ιταλικό πλοίο ζήτησε άδεια από τις Ελληνικές Αρχές-όπως όφειλε-και παρενοχλήθηκε στη συνέχεια –παρανόμως- από Τουρκικό πολεμικό σκάφος.
            Και μόλις χθες ο Υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε -ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- ότι τελικά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακάλυψε, εκ των υστέρων, πως το Ιταλικό πλοίο είχε ζητήσει και την άδεια των Τουρκικών Αρχών, για να συνεχίσει τις εργασίες του στην Ελληνική περιοχή.
            Τα όσα είπε σήμερα στη Βουλή η Αναπληρώτρια Υπουργός των Εξωτερικών η κα. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μετά από ερώτησή μας, δεν απαντούν στο γιατί υπήρξε αυτή η αδικαιολόγητη αργοπορία, παρ’ όλο που το ΥΠΕΞ γνώριζε από μέρες ότι η Τουρκία είχε εκδώσει δική της παράνομη ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) για την πορεία του πλοίου, αμφισβητώντας, έμπρακτα, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

            Ως Ν.Δ. περιμένουμε πλήρεις εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τον ίδιο τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος είναι βαρύτατα εκτεθειμένος από την εξέλιξη των γεγονότων που προαναφέρθηκαν.

            Προς τούτο, καταθέτουμε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο των προβλεπομένων διαδικασιών του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».

Η «Μπάρτσα» έχασε το τρίποντο στη Ριζούπολη στο 92΄ !

Με την Παναχαϊκή να παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας χωρίς να... ιδρώσει, αφού πήρε «στα χαρτιά» το παιχνίδι με την Αγία Παρασκευή στο Νότιο Όμιλο όπου γίνεται ο... κακός χαμός στη μάχη για την άνοδο, εκτός από τους Πατρινούς το τρίποντο πήραν και όλες οι ομάδες που τους καταδιώκουν και εποφθαλμιούν το απευθείας εισιτήριο για τη Football League.
Οι μεγάλοι χαμένοι της αγωνιστικής, πάντως, ήταν ο Απόλλωνας και η Κόρινθος. Με τον Βέρμπη από το σημείο του πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα στο 92’, ο Απόλλωνας κατάφερε στη Ριζούπολη να ισοφαρίσει την Κόρινθο, στο πιο σπουδαίο παιχνίδι της 27ης αγωνιστικής του Νοτίου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, πάντως στιγματίστηκε και από τον άγριο ξυλοδαρμό του Αλέξη Κούγια και του προπονητή της Παναχαϊκής Ηλία Φυντάνη που είχαν πάει για να «κατασκοπεύσουν» τον Απόλλωνα.
Η ομάδα του Ισθμού είχε πάρει προβάδισμα στο σκορ στο 31’ όταν ο Δημητριάδης, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, γύρισε τη μπάλα προς τη μικρή περιοχή, όπου ο Ντόμας «εκτέλεσε» όντας αμαρκάριστος εξ επαφής τον Κόη κι έδωσε προβάδισμα στους Κορίνθιους.
Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» θα μπορούσε αφενός να έχει εκείνη προηγηθεί, αν στο 10’ το σουτ του Θωμά εκτός περιοχής δεν σταματούσε στην συμβολή των δοκών του Δημαράκη κι αφετέρου να έχει ισοφαρίσει, αν ο τερματοφύλακας της φιλοξενούμενης ομάδας δεν επενέβαινε εντυπωσιακά σε σουτ του Βέρμπη μέσα από τα καρέ της Κορίνθου!
Ο Δημαράκης, εξάλλου, είχε ακόμα δύο καλές επεμβάσεις στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, όταν ο Απόλλων μπήκε… φουριόζος στο ματς! Αρχικά στο 3ο λεπτό απέκρουσε την προσπάθεια του Βέρμπη κι εν συνεχεία στο επόμενο λεπτό είπε και πάλι «όχι» στον έμπειρο επιθετικό των γηπεδούχων, αυτή την φορά με τα πόδια.
Στο β’ ημίχρονο ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε, με την ομάδα της Κορίνθου να δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην διαφύλαξη του υπέρ της αποτελέσματος, αλλά και τους παίκτες του Απόλλωνα να μη μπορούν να βρουν τον τρόπο να διασπάσουν την άριστα οργανωμένη αμυντική γραμμή των φιλοξενούμενων.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η Κόρινθος θα κατάφερνε να… αποδράσει από την Ριζούπολη, ο Απόλλων κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Τσιλιγκίρης ανατράπηκε εντός περιοχής από τον Φραγκάκη. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε ο Βέρμπης, ο οποίος -αφού πρώτα «καρδιοχτύπησε» τους φίλους της ομάδας του στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι- ισοφάρισε διαμορφώνοντας το τελικό Απόλλων-Κόρινθος 1-1.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜ.: Κόης, Στρόμπουλος, Κύργιας, Κωνσταντίνου (75’ Καραδέμητρος), Θωμάς (65’ Θωμάς), Βέρμπης, Κατράνας, Βλάχος, Σουλελές (46’ Ταχμαζίδης), Τσιλιγκίρης, Κρουσταλέλης.
ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Δημαράκης, Χουστουλάκης, Παπαευθυμίου, Σπυρόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Ντόμας, Ζάρκος, Παυλίδης (90’+ Παππάς), Δημητριάδης, Καφαντάρης (77’ Τσουλάκος), Αράπογλου (68’ Φραγκάκης).

Το ισόπαλο 1-1 στην αναμέτρηση του Απόλλωνα με την Κόρινθο απογοήτευσε και τους δύο προπονητές, Νίκο Καρούλια και Νίκο ΚουρμπανάΑπογοητευμένος από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης Απόλλων-Κόρινθος στην Ριζούπολη, ο τεχνικός των φιλοξενούμενων, Νίκος Κουρμπανάς, ο οποίος τόνισε:
«Το αποτέλεσμα δεν συνέφερε καμία από τις δύο ομάδες… Εμείς κάναμε μεγάλη προσπάθεια για τη νίκη, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον… Το ματς δεν ήταν καλό… Είμαστε στεναχωρημένοι, καθώς θέλαμε να κάνουμε την υπέρβαση. Ευχόμαστε καλή συνέχεια στον Απόλλωνα και τον προπονητή του, Νίκο Καρούλια».
Από την δική του πλευρά, ο προπονητής του Απόλλωνα, Νίκος Καρούλιας, παραδέχτηκε ότι πολύ δύσκολα η «Ελαφρά Ταξιαρχία» θα προλάβει το… τρένο των play off:
«Έγινε ένα παιχνίδι, από το οποίο έμεινα ευχαριστημένος όσον αφορά την προσπάθεια των παικτών μου. Είχαμε δύο-τρεις καλές ευκαιρίες, τις οποίες ωστόσο, δεν καταφέραμε να μετουσιώσουμε σε γκολ… Δυστυχώς αυτό το πληρώνουμε συνέχεια στο φετινό πρωτάθλημα… Θεωρώ ότι μετά τα σημερινά αποτελέσματα δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να μπούμε στα play off… Όσον αφορά το ματς της ερχόμενης αγωνιστικής, στην Πάτρα, με την Παναχαϊκή, εμείς δεν έχουμε άγχος, καθώς κοιτάμε πάντα κάθε ματς ξεχωριστά, πάμε για τη νίκη, αλλά δεν έχουμε άγχος…»
Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ο Ηρακλής Ψαχνών «καταδίκασε» οριστικά τη Χερσόνησο στον υποβιβασμό καθώς την υποχρέωσε σε ήττα με 2-0 (48’ Ζουλιώτης πεν., 81’ Σέγγος) μέσα στην Κρήτη, ενώ ο Πλατανιάς, έφυγε με το «διπλό» (2-0) από τη Σαλαμίνα και το παιχνίδι του με τον Αίαντα. Οι Κρητικοί μπήκαν αποφασισμένοι από το πρώτο λεπτό στον αγώνα και κατάφεραν μόλις στο 5’ να ανοίξουν το σκορ με τον Μιρτσέτα με κεφαλιά. Στο 39’ ο Πλατανιάς έφτασε πολύ κοντά να διπλασιάσει τα τέρματά του, αλλά η προσπάθεια του Προβατίδη σταμάτησε στο δοκάρι.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα για τους «ερυθρόλευκους» στην εκπνοή του πρώτου μέρους, καθώς στο 45’ με πρωταγωνιστή και πάλι τον Μιρτσέτα, ο Πλατανιάς έφτασε στο 2-0.
Μάλιστα, οι παίκτες του Τίμου Καβακά μπήκαν δυνατά και στο δεύτερο μέρος και στο 57’ η προσπάθεια του Κατσικοκέρη σταμάτησε στο δοκάρι του Γκιόκα. Στην συνέχεια, ο ρυθμός του αγώνα… έπεσε, με τους Κρητικούς να διατηρούν την υπεροχή.
Με το «φτωχό», αλλά πολύτιμο 1-0, η Ρόδος κέρδισε τον ΠΑΟ Ρουφ.
Έτσι, τα «ελάφια» παρέμειναν σε… τροχιά ανόδου. Στον αντίποδα, οι «ερυθρόλευκοι», θα μπορούσαν να αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα, αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στη τελική τους προσπάθεια.
Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Γιώργος Καντιμοίρης στο 18’ με «ξερό» σουτ.
«Τρίποντο» και για τον Βύζαντα που επικράτησε με 3-1 μέσα στον Πύργο του Πανηλειακού, Έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» παρέμειναν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ενώ στον αντίποδα η ομάδα του Πύργου, γνώρισε την πρώτη εντός έδρα ήττα της.
Οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι λοιπόν και δίκαια κατέκτησαν το «τρίποντο», χάρη στα τέρματα των Μωυσίδη (33’), Όκουε (55’) και Σκαφτούρου (70’).
Το μοναδικό γκολ των γηπεδούχων πέτυχε ο Θωνιάτης στο 87’.
Παράλληλα, στο 56’ ο Λαμπρογεώργος έχασε πέναλτι για τον Πανηλειακό, καθώς μπλόκαρε ο Σταυριανός, ενώ στο 90’ είχε και δοκάρι με τον Μπρη.
ενώ η Ρόδος, αν και «ίδρωσε», πήρε εν τέλει τη νίκη (1-0) από τον ΠΑΟ Ρουφ στο «σμαραγδένιο νησί».
Τέλος, στο Αίγιο Παναιγιάλειος και Ασπρόπυργος, στο πιο αδιάφορο παιχνίδι της αγωνιστικής μοιράστηκαν βαθμούς (0-0).
Επίσης δεν αγωνίστηκε και ο Α. Ο Χανίων που πήρε το «τρίποντο στα χαρτιά, ελέω της αποβολής του Κεραυνού Κερατέας από το πρωτάθλημα


Tα αποτελέσματα :

Παναιγιάλειος – Ασπρόπυργος         0-0
Χερσόνησος – Ηρακλής Ψαχνών     0-2
Πανηλειακός – Βύζας Μ.                 1-3
Ρόδος – ΠΑΟ Ρουφ                         1-0
Απόλλων Αθ. – Κόρινθος                1-1
Αίας Σαλαμίνας – Πλατανιάς            0-2
Χανιά – Κεραυνός Κερατέας           3-0 α.α.
Αγ. Παρασκευή – Παναχαϊκή           0-3 α.α

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ
(Σε 27 αγώνες)


1. Παναχαϊκή
40-17
52
2. Ηρακλής Ψαχνών
35-21
50
3. Πλατανιάς Χανίων
36-14
49
4. Ρόδος
33-20
49
5. Βύζας Μεγάρων
32-19
48
6. Κόρινθος
34-18
44
7. Απόλλων Σμύρνης
33-23
44
8. Παναιγιάλειος
24-23
40
9. Χανιά
33-36
35
10. Ασπρόπυργος
27-30
34
11. Αίας Σαλαμίνας
29-37
34
12. ΠΑΟ Ρουφ
30-30
33
13. Πανηλειακός
18-23
31
14. Ολυμπιακός Χερσονήσου
19-28
25
15. Αγία Παρασκευή
13-50
16
16. Κεραυνός Κερατέας
8-55
6


Το... ξύλο της αρκούδας έφαγαν ο Αλέξης Κούγιας, και ο Ηλίας Φυντάνης στην Ριζούπολη


«Ξινή» βγήκε στον Αλέξη Κούγια και τον Ηλία Φυντάνη η επίσκεψη τους στο γήπεδο της Ριζούπολης. Οι δύο άνδρες πήγαν να παρακολουθήσουν τον προσεχή αντίπαλο της Παναχαϊκής Απόλλωνα στο ντέρμπι με την Κόρινθο και , μετατράπηκαν σε... κόκκινο πανί για τους γηπεδούχους, όπου και δέχθηκαν επίθεση μετά την δήλωση του Κούγια μετά τον αγώνα της Παναχαϊκής με το Ρουφ , στην Πάτρα “Παίζουμε τώρα με τον Απόλλωνα, άλλη μια βρώμικη ομάδα” που προκάλεσε την οργή των Απολλωνιστών..

Έχασε εύκολα ο Αστέρας από τον Πανρευρωστινιακό

Ένας “λαβωμένος”, από τις απουσίες βασικών του παικτών, Αστέρας ηττήθηκε εύκολα, με σκορ 4 – 2, από τον γειτονικό Πανευρωστινιακό στην κοινή τους έδρα, το Δερβένι. 
Ο Αστέρας, που συμπλήρωσε την 16άδα του με τρεις παίδες, ξεκίνησε τον αγώνα με τρεις απουσίες (Νιάνγκ, Λαφαζάνος, Μετεβελής), έχασε νωρίς στο 8’ λόγω τραυματισμού τον Ρούτση και αναγκάστηκε να παίξει στο τέλος και με τον 16χρονο Νικολούλια, που έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα. Βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 3’ και δεν μπόρεσε να μπει στην ψυχολογία του αγώνα. Οι χτυπητές αδυναμίες που εμφάνισε ο Αστέρας στο δεξί άκρο της άμυνας και στο χώρο του κέντρου δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να αντιπαλέψει με τον Πανευρωστινιακό που εμφανίστηκε πιο ψυχωμένος και ιδιαίτερα αγωνιστικός. Το τελικό αποτέλεσμα μάλλον είναι ευνοϊκό για τον Αστέρα, μιας και ο Πανευρωστινιακός ήταν κυρίαρχος στον αγώνα για 80 λεπτά και έχασε την ευκαιρία να πετύχει μια μεγαλειώδη νίκη. Όταν προς το τέλος του αγώνα ο Πανευρωστινιακός κουράστηκε και γύρισε πίσω, ο Αστέρας έχασε δυο-τρεις εξαιρετικές ευκαιρίες ίσα-ίσα για να σώσει τα προσχήματα.

Ο πυρετός δεν πέφτει αν σπάσεις το θερμόμετρο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Όταν είσαι άρρωστος, δεν φταίει ούτε το θερμόμετρο, ούτε το πιεσόμετρο. Φταίει απλώς ότι είσαι άρρωστος. Και αυτό δεν αλλάζει ούτε σπάζοντας το θερμόμετρο, ούτε πετώντας το πιεσόμετρο.

Επί ένα ολόκληρο 24ωρο, ολόκληρη η Ελλάδα τσιμπιόταν να ξυπνήσει. Τελειώνει η ύφεση; ΄Η μήπως όχι; Πέρασαν τα χειρότερα ή βρίσκονται μπροστά μας; Μπαίνουμε στην ανάπτυξη στο τέλος του 2011, άντε αρχές 2012 ή θα βρεθούμε ακόμη πιο γονατισμένοι;

Δηλαδή: Είμαστε καλά και δεν το ξέρουμε; Δεν το ξέρει κανείς εκτός από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες μας; ΄Η μήπως αποφάσισαν να σπάσουν τα θερμόμετρα και αρνούνται να δουν πως ο ασθενής ψήνεται στον πυρετό;

Επρόκειτο προφανώς για άλλη μια εικονική πραγματικότητα. Αλλά και πάλι, όλα αυτά λέγονταν με τόση σιγουριά…

Το βράδυ της Δευτέρας, όλοι αναρωτιούνταν το ίδιο πράγμα: Μήπως δεν είμαστε άρρωστοι;

Έγινε της Standard & Poor’s και της… Κερατέας

Της Σοφίας Βούλτεψη

Η δημιουργία του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, για την οποία τόσο πολύ πανηγύρισε η κυβέρνηση, μπορεί να πρόσφερε τροφή στο μέτωπο της εσωτερικής προπαγάνδας, αποδεικνύεται, όμως,  καταστροφικός για τις λεγόμενες αγορές και τις προβλέψεις για τη χώρα μας.

Η χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και από την Standard & Poor’s (από ΒΒ+ σε ΒΒ-) έθεσε άδοξο και θλιβερό τέλος στις χαρμόσυνες φωνές περί σωτηρίας από τον μηχανισμό. Αλλά αυτό ακριβώς οδήγησε στην υποβάθμιση, με τον διεθνή οίκο να υποστηρίζει πως (με δεδομένο ότι πλέον προβλέπεται επίσημα και η χρεοκοπία) η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της τρόικας, είναι πιθανό να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα, παρά τους ευσεβείς πόθους και τις διακηρύξεις, δεν προβλέπεται να βγει στις αγορές.

Από την πρώτη στιγμή που το θέμα ετέθη, πρώτα από την Μέρκελ, μετά από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, αργότερα, στις 11 Μαρτίου, από το Eurogroup και τέλος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οπότε και επικυρώθηκε στις 25 Μαρτίου, ο προβληματισμός αφορούσε ακριβώς αυτά για τα οποία μας υποβάθμισαν χθες. 

Αν και ο κίνδυνος ήταν γνωστός, πήγαν όλοι μαζί – της Ελλάδας δεν της έπεφτε λόγος, ήταν βέβαιο ότι θα ψήφιζε ό, τι κι΄αν της έλεγαν και μετά θα πανηγύριζε πως… πέτυχε το δικό της – και ψήφισαν πως σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας και προσφυγής της στον μηχανισμό στήριξης, οι πρώτοι που θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους θα είναι οι δανειστές, ενώ όλοι οι άλλοι, οι ιδιώτες δηλαδή, έρχονται σε δεύτερη μοίρα – αν περισσέψει κάτι.

Πέρα, λοιπόν, από τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, για τον οποίο έχουμε πολλές φορές γράψει, αυτή τη φορά η υποβάθμιση τόσο της Ελλάδας – όσο και της Πορτογαλίας που έχει πάρει σειρά για το ΔΝΤ – σχετίζεται με αυτήν καθαυτήν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία η κυβέρνηση πανηγύρισε, υποστηρίζοντας πως επετεύχθη η περίφημη «λύση-πακέτο» που δήθεν επιζητούσε (αλλά ήταν προαποφασισμένη).

Τέλος – και παρά την χθεσινή αισιοδοξία – η S&P΄s προβλέπει για την Ελλάδα δημοσιονομική επιδείνωση για το 2010, καθώς το ταμειακό έλλειμμα και οι εκκρεμείς δαπάνες θα υπερβούν τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το προηγούμενο οικονομικό έτος, με αποτέλεσμα το συνολικό δημόσιο έλλειμμα να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 9,6% επί του ΑΕΠ που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση.

Η νέα υποβάθμιση έπεσε μεν σαν κεραμίδα, αλλά η κυβέρνηση για άλλη μια φορά κινήθηκε στη λογική «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Στον διεθνή οίκο απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως… «δεν μας υποβαθμίζουν εξαιτίας των όσων κάνουμε». Χωρίς, όμως, να μας λέει γιατί μας υποβάθμισαν ξανά και χωρίς να συνδέσει την υποβάθμιση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που παρουσιάστηκαν ως μεγάλη επιτυχία.

Το δε υπουργείο των Οικονομικών, απέδωσε χθες με ανακοίνωσή του την υποβάθμιση σε… λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιμένοντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές από το 2012. Και υποστηρίζοντας πως η αξιολόγηση αγνοεί την απόφαση για επιμήκυνση του δανείου και την μείωση του επιτοκίου.

Βέβαια, τα πάντα μπορεί να ισχυριστεί κανείς για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από σκοπιμότητα ως υστεροβουλία, αλλά όχι λανθασμένους υπολογισμούς. Διότι είναι σαφές ότι αυτό ακριβώς ελήφθη υπ’ όψη: Ότι δηλαδή, η επιμήκυνση, αποτελεί μια μορφή αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα θα συνεχίσει για περισσότερα χρόνια να αποπληρώνει το χρέος της και αυτή η συνεχιζόμενη ομηρία της θα σταθεί αφορμή να μην τα καταφέρει να βγει στις αγορές, οπότε και θα υποχρεωθεί να προσφύγει στον μηχανισμό.

Μέχρι τη στιγμή της υποβάθμισης, η κυβέρνηση πάντως συνέχιζε το βιολί της. Σε συνέχεια των (προχθεσινών) αισιόδοξων προβλέψεων του υπουργού των Οικονομικών, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε εκτιμώντας ότι… «το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας ανήκει στο παρελθόν»! Και ότι το 2012 θα είναι χρονιά επιστροφής στην ανάπτυξη.

Αναρωτιέται, βέβαια, κανείς πώς είναι δυνατόν να συμβούν όλα αυτά, όταν το δημαρχείο της Αθήνας παραμένει υπό κατάληψη από τους συμβασιούχους, ενώ  πρόκειται για θέμα που αυτονοήτως έπρεπε να είχε λυθεί.

Αναρωτιέται επίσης κανείς πώς είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις για τα μεγάλα και σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όταν δεν βρίσκεται λύση για την Κερατέα. Όπου μήνες τώρα επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα, αποκλείονται δρόμοι, απασχολούνται διμοιρίες των ΜΑΤ, γίνονται συμπλοκές, πέφτουν δακρυγόνα μέσα στις αυλές των σπιτιών και η πολιτεία, αυτή η πολιτεία που θα μας οδηγήσει, λέει, πλησίστιους στις αγορές, δεν μπορεί να βρει λύση. 

Πώς είναι δυνατόν να βρεθεί λύση για τα δημοσιονομικά της χώρας, όταν δεν βρίσκεται τρόπος να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα που έχουν δώσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο!

Δυστυχώς, όποιος παρακολουθεί επί μήνες να γίνεται της Κερατέας, της Υπατίας, του Καμίνη, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το καράβι εκτός φουρτούνας. Ή μήπως πιστεύει κανείς πως δεν τα παρακολουθούν και αυτά οι αξιολογητές;

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΣΑ - Πέντε νεογέννητα στη θάλασσα!

Το είπε και τόκανε ο Καντάφι. Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η ροή μεταναστών από την Λιβύη προς τις χώρες της Μεσογείου, υπό μορφήν… απόβασης!
Από το καλοκαίρι του 2010 ο συνταγματάρχης είχε προειδοποιήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι αν δεν λάβει το ποσό των 5 δις ευρώ, πολύ σύντομα η Ευρώπη θα γινόταν «μαύρη».
Ήδη στη Μάλτα έφθασαν με δύο πλοία πάνω από 500 μετανάστες από την Σομαλία και την Ερυθραία, με χώρα προέλευσης τη Λιβύη. Οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πολλοί από αυτούς ζούσαν και εργάζονταν στη Λιβύη χωρίς έγγραφα και όλα δείχνουν πως το καθεστώς σε πρώτη φάση «ξεφορτώνεται» συστηματικά τους αλλοδαπούς, παράνομους και πιο αδυνάμους, δημιουργώντας παράλληλα πρόβλημα στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να απελευθερωθεί το ιταλικό νησί Λαμπεντούσα από την πολιορκία των χιλιάδων μεταναστών, με την βοήθεια έξι επιβατικών πλοίων.
Οι υποδομές του νησιού έχουν πλήρως καταρρεύσει, ο δήμαρχος ενημερώνει ότι υπάρχει έλλειψη δύο χιλιάδων μερίδων φαγητού ημερησίως, ενώ η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έχει καταληφθεί από κατοίκους του νησιού που διαμαρτύρονται, απαιτώντας άμεση απομάκρυνση των εισβολέων.
Την ίδια ώρα, το λιμάνι του σικελικού νησιού έχει αποκλειστεί από ψαράδες, που έχουν τοποθετήσει κάθετα τα πλοιάρια τα οποία κατάσχονται μετά την αποβίβαση των μεταναστών.
Αξίζει να σημειωθεί η κατάπληξη των στελεχών του ιταλικού λιμενικού σώματος, όταν, κατά την διάσωση 150 Σομαλών προερχομένων από την Λιβύη των οποίων το σκάφος είχε βουλιάξει, βρήκαν μέσα στο νερό να παλεύει με τα κύματα μια έγκυο, αλλά και… πέντε νεογέννητα!
Παράλληλα, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν πως επείγει η άμεση εκκένωση του νησιού, καθώς πολύ σύντομα οι μολυσματικές ασθένειες θα πάρουν διαστάσεις επιδημίας.
Ήδη περί τους χίλιους μετανάστες έχουν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στον καταυλισμό της Μαντουρίας, έξω από τον Τάραντα

elzoni.gr

Η λέξη Δαίμων : Το “λάφυρο” των νικητών Δαίμων: πώς η ιερότερη λέξη των αρχαίων έγινε συνώνυμο του διαβόλου

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός

Η νοηματική μετάλλαξη της λέξης δαίμων θυμίζει κάτι από τα λάφυρα των νικητών. Θυμίζει τους αρχαίους αριστοκράτες που κατέληξαν στις γαλέρες των νικητών Ρωμαίων. Θυμίζει, θυμίζει… αναρίθμητες περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι ο νικητής ποτέ δε σέβεται «τα ιερά και τα όσια» των ηττημένων.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχαιότητα η λέξη Δαίμων (αρσ. και θηλ.) ήταν, ίσως, η πιο ευσεβής λέξη. Παράγεται από το ρ. δαίω (: μοιράζω στον καθένα την τύχη του). Αν και συνυπήρχε με τη λέξη Θεός, εντούτοις, ο δαίμων αναφερόταν στην απρόσωπη και απροσδιόριστη δύναμη, ενώ ο θεός στην ανθρωπόμορφη θεϊκή οντότητα. Η έννοια του δαίμονος ισοδυναμούσε με την Μοίρα, την Ειμαρμένη Επίσης, στη λ. Δαίμονα απέδιδαν την έννοια του φύλακα αγγέλου «κατά φύλακα δαίμονα». Απ' εδώ και η λέξη ευδαιμονία (: ευτυχία, προσδιόριζε τον έχοντα την εύνοια του Δαίμονος) 24grammata.com
Όμως, στου χρόνου τα γυρίσματα καθιερώνεται η νέα θρησκεία: ο Χριστιανισμός. Η λέξη που δήλωνε τον αγνό θεό των Αρχαίων έπρεπε να αποκτήσει αρνητική σημασία και από συνώνυμο του Θεού γίνεται συνώνυμο του Διαβόλου. Ο καλός άγγελος γίνεται κακό δαιμόνιο. Οι δαίμονες, πλέον, είναι τα κακά πνεύματα,( … ουαί τοις ηττημένοις… ) ο άγγελος του κακού, ο έκπτωτος άγγελος που έχει ως αρχηγό του τον σατανά (< satana στα εβραϊκά: ο αντίπαλος). Έτσι, δημιουργήθηκαν οι λέξεις: δαιμόνιος, δαιμονισμένος, δαιμονόπληκτος, δαιμονιστής, δαιμονολατρία, πανδαιμόνιο κ. α. Μ΄ αυτή τη σημασία μεταφέρθηκε και στην Εσπερία (Ιταλ: demoniaco, demonomania, pandemonio. Γαλλ.: demon. Αγγλ.:daemon, daimon. Γερμ: Damon)
Φαίνεται ότι η λέξη δε στέριωσε ούτε και στην ελληνική πόλη Ευδαίμων, στην Ερυθρά θάλασσα, 1ο αιων. π.Χ. Οι Ρωμαίοι θα την μετονομάσουν/μεταφράσουν σε “Arabia Felix”. Σήμερα, είναι το λιμάνι Aden (Υεμένη). 24grammata.com
Οι τελευταίες «εστίες αντίστασης» καταγράφονται στη λέξη: ευδαιμονία, όπου ο δαίμων μεταφέρεται με την έννοια του θεού. Έτσι, για να θυμίζει ότι εκεί που τώρα φτύνουμε εμείς (π.χ. “φτου σου δαιμονισμένε”), κάποιοι είχαν εναποθέσει τη σωτηρία της ψυχής τους.
Τι τραβάνε και αυτές οι λέξεις…Παραπομπές α) Ηράκλειτος “ήθος ανθρώπω δαίμων” (: Δαίμων/θεός για τον άνθρωπο δεν είναι παρά ο χαρακτήρας του), β) Δημόκριτος (είναι υπόθεση της ψυχής η ευδαιμονία και η κακοδαιμονία), γ) Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια (η ευδαιμονία είναι κάποια ενέργεια με τους κανόνες της τέλειας αρετής), δ) Λυσίας, επιτάφιος, 78, «ο δαίμων ο την ημητέραν μοίραν ειληχώς απαραίτητος», ε) Ξενοφών, απομνημονεύματα, Α,1, «ως φαίη ο Σωκράτης το δαιμόνιον εαυτω σημαίνειν»24grammata.com

Χρήστος Σταϊκούρας:Η Κυβέρνηση, με το μείγμα της πολιτικής της, οδηγεί την Οικονομία σε φαύλους κύκλους ύφεσης και υπερχρέωσης.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard&Poors (S&P):

Μόνο... θαύμα μας σώζει από χρεοκοπία και τον «εμφύλιο» που θα φέρει η ύφεση...


Η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's, είναι αποτέλεσμα της εκτίμησής του ότι δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια της για επιστροφή στις κεφαλαιαγορές στα μέσα του 2013, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η υποβάθμιση έρχεται ως συνέχεια της πρόβλεψης για χρεοκοπία της Ελλάδας από τα 2/3 των οικονομολόγων  που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC. Για αποχώρηση  της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, για ύφεση που θα φέρει τη χώρα στα «πρόθυρα του εμφυλίου» και για ένα μέλλον που μόνο από ...«θαύμα» θα αλλάξει, μιλά ο διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IFO) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Σιν με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ακόμη και ο δικός μας Σύνδεσμος Βιομηχάνων (ΣΕΒ)  βλέπει πίσω από την «για πρώτη φορά πρόβλεψη διαδικασίας αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους ενός κράτους - μέλους την Ευρώπη να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας».
Η υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'BB-' από 'BB+'  (αλλά και της Πορτογαλίας σε 'ΒΒΒ-' από 'ΒΒΒ'). Προειδοποιεί, ότι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της .

6-6,5 εκατ. το μήνα το ελληνικό κόστος για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη!Η συμμετοχή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχει τρίμηνο λογιστικό απολογισμό ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 6-6,5 εκατ. το μήνα! Την ενημέρωση αυτή έδωσε στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής  ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. Απάντησε εμμέσως στην ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ελληνικό κόστος του πολέμου. Επίσης απάντησε στις ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ περί χερσαίων επιχειρήσεων και μη χρήσης του Στρατηγείου της Λάρισας, ενημέρωσε για το ιταλικό εμπορικό πλοίο Explora και αντάλλαξε σκληρούς χαρακτηρισμούς με τον βουλευτή της Ν.Δ Π. Καμμένο, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει δεχθεί επίθεση το ελληνικό πλοίο «Λήμνος» ανοιχτά της Λιβύης...
 Αναλυτικότερα:
, τονίζοντας ότι «τηρήθηκε η ισορροπία που απαιτούσε το λαϊκό αίσθημα». Τόνισε ότι «ούτε έχουμε πρόθεση, ούτε έχουμε προθυμοποιηθεί για χερσαίες επιχειρήσεις», και βεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος, ούτε υψηλό ρίσκο για τη φρεγάτα μας που βρίσκεται στην περιοχή».