Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

“Το ευρώ θα μπορούσε να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα”

soimple3000
Η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ δεν θα αποτύγχανε εάν μια χώρα αποχωρούσε, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι, ειδικά για την Ελλάδα, οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο είχαν συζητηθεί όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
“Το δημοψήφισμα βέβαια δεν έγινε. Αλλά ακόμη και αν ο ελληνικός λαός είχε τότε αποφασίσει κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε, βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ θα είχε επιβιώσει”, δηλώνει ο κ.Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το υπό ποιες συνθήκες θα διαλυόταν η Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν μπορεί καν να διανοηθεί ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει.
Αναφερόμενος στο νεοσύστατο κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία”  το οποίο προπαγανδίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ.Σόιμπλε προέβλεψε ότι δεν θα έχει τύχη, καθώς, όπως πιστεύει, οι Γερμανοί στηρίζουν πλήρως το κοινό νόμισμα.

ysterografa.gr

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει

Christine-Lagarde-IMF
Μιλώντας σε συμπόσιο στο Σεντ Γκάλεν της Ελβετίας, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, μίλησε για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Με τη σημαντικότερη παρέμβασή της, εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή.
Χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου, η πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας τόνισε την άμεση ανάγκη για την δημιουργία δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην ζώνη του ευρώ, ως αναπόφευκτο όρο συνέχισης της ύπαρξής της. Έτσι, συμφωνεί με το 66% των ερωτηθέντων, οι οποίοι, απαντώντας σε δημοσκόπηση που παρουσιάσθηκε, επίσης αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά της, σε περίπτωση που δεν προωθηθούν αλλαγές. Η κρίση της Κύπρου δεν θα είχε συμβεί, είπε, αν η τραπεζική ένωση ήταν ήδη γεγονός. Παρατήρησε, εξάλλου, ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα ήταν πολύ καλύτερος και σταθερότερος αν σε αυτόν εργάζονταν περισσότερες γυναίκες.
Αναφερόμενη στην επιλογή ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή ή στην εστίαση στην ανάπτυξη, η Lagarde παρέπεμψε στα αποτελέσματα. Όπως είπε, είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ η επιλογή της σκληρής λιτότητας δεν θα δούλευε. Επομένως, κάθε χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην ευρωζώνη ειδικότερα, θα πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα πολιτικής, ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση, τονίζει όμως ότι σε αυτή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι τεράστια.
Ως συνολική εικόνα δεν πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι «μπάχαλο», αλλά αξιολογεί την κατάσταση ως κοινό εγχείρημα.

ysterografa.gr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ

Οι ΗΠΑ έχουν… από τώρα Πρόεδρο για το 2016

President-of-the-United-States
Καμία έκπληξη… Ακόμη μια δημοσκόπηση, του Πανεπιστημίου Quinnpiac αυτή τη φορά, δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκλέξει… από τώρα τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία, τρία χρόνια πριν από τις εκλογές του 2016. Ή μάλλον… τη διάδοχο, φτάνει να το θελήσει και η ίδια.
Η Χίλαρι Κλίντον, που αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο για να… ξαποστάσει, και να επιτρέψει στην αμερικανική κοινωνία να “ξεμπουκώσει” λίγο από τη σταθερή παρουσία της στην κεντρική πολιτική σκηνή επί σειρά πολλών ετών, απολαμβάνει εντυπωσιακά δημοσκοπικά ποσοστά, που προδικάζουν ότι αν αποφασίσει τελικά να είναι υποψήφια, θα εκλεγεί πανηγυρικά, σχεδόν χωρίς αντίπαλο.
Το 65% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ψηφίζει από τώρα τη Χίλαρι Κλίντον, έναντι μόλις 13% που συγκεντρώνει ο σημερινός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ ακολουθούν ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο με 4%,  και οι Μάρτιν Ο΄Μάλεϊ, Ντιβάλ Πάτρικ και Μαρκ Γουόρνερ, με ποσοστά μικρότερα του 1%.
Η δημοσκόπηση… σταματάει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς κανένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεχωρίσει, και να πείσει ότι μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον Λευκό Οίκο στην αναμέτρηση του 2016.

Ποιός θα τολμήσει να διαμοιράσει σε τιμάρια το ΠΑΣΟΚ;

Evangelos-Venizelos-George-Papandreou
Η εσωκομματική κόντρα στο ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιώργο Παπανδρέου που έλαβε διαστάσεις, ακόμη και αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα, αφήνει… υπονοούμενα ότι θα μπορούσε να φτάσει στα άκρα. Δηλαδή, στην εκ των υστέρων και μετά από πολλά χρόνια ανατροπή της ιστορικής ρήσης του Ανδρέα Παπανδρέου ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν διαμοιράζεται σε τιμάρια”.
Ο τελευταίος των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει από τη σκληρή στάση την οποία επέλεξε να κρατήσει απέναντι στον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα κουτσομπολιά, πολλές φορές και τις ευθείες καταγγελίες για κάθε άλλο παρά χρηστή διαχείριση στα οικονομικά της Ιπποκράτους.
Ο ηττημένος της εσωκομματικής μάχης του 2007 απ’ την άλλη, που έγινε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στην εποχή των… μονοψήφιων εκλογικών ποσοστών και της ακόμη μικρότερης πολιτικής δυναμικής και εκλογικής απήχησης, μοιάζει επίσης αποφασισμένος να… το τραβήξει.
Αμφότεροι ξεκινούν από λάθος αφετηρίες. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να υπερασπιστεί την υστεροφημία του, την οποία στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζει με το legacy της οικογένειάς του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να “σκοτώσει” τον παπανδρεϊσμό, ώστε να κερδίσει ηγετικούς πόντους, και να δει αν μπορεί να “ψηλώσει” το ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα για αμφότερους είναι ότι το σημερινό δεν είναι… ΠΑΣΟΚ. Για να θυμηθούμε την απαξιωτική προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο αιχμή που είχε αφήσει ο Χρήστος Παπουτσής, όταν ολοκληρώθηκε η… με απευθείας ανάθεση διαδοχή στην ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ αυτό θυμίζει… ΚΟΔΗΣΟ, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το ΠΑΣΟΚ φαντάζει “πρώην μεγάλο κόμμα”. Και όσο η σημερινή αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, τόσο θα επιβαρύνουν το εις βάρος τους κλίμα. Θα εξοργίζουν την κοινωνία. Και θα την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο.

ysterografa.gr

“Έφυγε” ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής

Lefteris-Vogiatzis
“Έφυγε” σήμερα σε ηλικία 68 ετών, μετά από πολυετή μάχη με την επάρατη νόσο, ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Λευτέρης Βογιατζής, καθώς δεν άντεξε στο νοσοκομείο “Υγεία” όπου νοσηλευόταν.
Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε για δύο χρόνια το Ράινχαρτ Σεμινάρ στη Βιέννη και τελείωσε τη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα.
Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973, στον ρόλο της Γιαγιάς, στον Κυριακάτικο Περίπατο σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη.

ysterografa.gr

Ζάχολη Κορινθίας "Πλάνα από ένα ιστορικό και πανέμορφο χωριό"



Ζάχολη - Εβροστίνα
Αφήνοντας πίσω το Δερβένι, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια βόλτα προς το χωριό Εβροστίνα ή Ζάχολη,που κρατά ακόμη πολλά στοιχεία της παλιάς μορφής του χωριού, με τις βρύσες, τα αλώνια και τα ξωκλήσια, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος τα καλοκαίρια, γλεντώντας στα παραδοσιακά πανηγύρια. Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και σε πευκοδάσος εμφανίζεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης ή Ζάχολης, εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Ευρωστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.
Η θέα προς τον Κορινθιακό είναι μαγευτική, αλλά και μία περιπλάνηση στο ρέμα των Μύλων - μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, ή στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους, τις παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του. Μια μαρμάρινη ομορφοσκαλισμένη πινακίδα στον περίβολο του ναού αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ιστορία των 7 κυπαρισσιών, που εντοπίζεται στα χρόνια λίγο πριν την Επανάσταση του '21.
Οι πρόσφατα αναπαλαιωμένες εκκλησίες της Παναγίας των Καταφυγίων και της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, με το εξαιρετικής τέχνης λιθόχτιστο καμπαναριό, εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική δομή τους. Η Ευρωστίνη είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε φυσιολάτρη, για κάθε ρομαντικό οδοιπόρο. Ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει προς Χελυδόρι ή προς Σαραντάπηχο.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ - «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ - «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω»
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ»
Παρουσιάζει το έργο του
Ντάριο Φο
«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
Διασκευή - Σκηνοθεσία : Τερέζα Λουίζου
Μετάφραση : Αγγελική Γκόνη
Μουσική επιμέλεια : Νίκος Σταύρου
Επιμέλεια σκηνικών : Ελένη Σταύρου
Ενδυματολογική επιμέλεια : «Πειραματιστές»
Μακιγιάζ : Αλέκα Σοκορέλου
Κατασκευή σκηνικών : Ηλίας Καραβάς
Φροντιστής σκηνής : Χρήστος Κουλαμάς
Διδασκαλία : Τερέζα Λουίζου – Γιώργος Κορδούλης
Λίγα λόγια για το έργο
Ιταλία. Ένα εργατικό σπίτι σε μια συνοικία του Μιλάνου.
Η Αντονια επιστρέφει από την αγορά φορτωμένη με πράγματα που δεν έχει πληρώσει στις «νόμιμες τιμές» αφού έπεσε πάνω στην εξέγερση των γυναικών που αρνήθηκαν να πληρώσουν βασικά προϊόντα σε αυξημένες τιμές.
Τώρα πρέπει κάπου να κρύψει τα «παράνομα» αγαθά πριν γυρίσει ο άντρας της …
Εξιλαστήριο θύμα η φίλη της Μαργαρίτα την οποία πείθει να μεταφέρει κάποια από αυτά κρύβοντας τα κάτω από την μπλούζα της παριστάνοντας την έγκυο.
Ένας κύκλος κωμικών παρεξηγήσεων ξεκινά όταν η αστυνομία φτάνει στο σπίτι για έρευνα και αποφασίζει να μεταφέρει την εγκυμονούσα Μαργαρίτα στο νοσοκομείο…..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2013 8μ.μ
& ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΪΟΥ 2013 8μ.μ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Χορηγοί
ΕΠΙΛΟΓΗ – ΓΙΩΤΑ ΦΕΙΔΑΚΗ
SUPER MARKET ΒΥΖΑΣ
ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΙΟΖΙΩΚΟΣ
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ – ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ

Πάσχα στο χωριό

Πάσχα στο χωριό
Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)



Πριν αποφασίσω να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα, σκέφτηκα πολύ μήπως ένα τέτοιο άρθρο φανεί γραφικό γιατί θα θυμίζει εν πολλοίς θέμα μαθητικής έκθεσης και μάλιστα περασμένων δεκαετιών. Ωστόσο κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλοι αναζητούν μια ανάσα ελευθερίας και ξεγνοιασιάς, από αυτές που μόνο η ελληνική ύπαιθρος προσφέρει. Βέβαια λίγο ως πολύ τα έθιμα είναι ίδια αν και πάντα υπάρχει μια τοπική νότα που διαφοροποιεί τον κάθε τόπο, πχ τα κανάτια στην Κέρκυρα ή τα βεγγαλικά στη Χίο.
Το Πάσχα είναι η γιορτή της νίκης της ζωής πάνω στο θάνατο και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη στιγμή να εορτάζεται, από την άνοιξη,όπου όλη η φύση αναγεννάται μετά το μακρύ ύπνο του χειμώνα. Το κόκκινο, χρώμα με το οποίο βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, συμβολίζει οπωσδήποτε το αίμα του Κυρίου πάνω στο Σταυρό, αλλά από την άλλη είναι και το χρώμα του των όλων Βασιλέως,της δύναμης και της ζωής, ενώ ο αμνός θυσιάζεται όπως Εκείνος ο πρώτος άσπιλος Αμνός. Αυτή την εποχή γιόρταζαν και οι Αρχαίοι Έλληνες την επιστροφή της Περσεφόνης από το βασίλειο του Άδη πάνω στη γη. Κατά μία μάλιστα θαυμαστή συγκυρία, τα ιστορικά γεγονότα του πρώτου Πάσχα, τα Άγια Πάθη δηλαδή του Χριστού και η Ανάστασή του συνέπεσε να συμβούν την πρώτη Κυριακή της εαρινής ισημερίας, στην αρχή δηλαδή της άνοιξης μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Έτσι λοιπόν από τη μια η χαρά της γιορτής κι από την άλλη η καταπράσινη και ολάνθιστη φύση δημιουργούν μια αφάνταστη ευφορία στην ανθρώπινη ψυχή. Η λαϊκή ρήση που θέλει το Πάσχα να είναι των Ελλήνων σίγουρα πατάει σε δύο άξονες, αυτόν της εσωτερικής πνευματικότητας, όπως ορίζεται από την Ορθόδοξη αναζήτηση του Θείου που εστιάζει στο υπερβατικό της Ανάστασης και όπως παραλαμβάνουμε την παράδοσή μας από το Βυζάντιο και αυτόν της εξωτερίκευσης της χαράς μέσα από την αναγέννηση της φύσης και την εσωτερική παρόρμηση για χορό και τραγούδι κάτω από το φως και τον ήλιο της ελληνικής φύσης.
Επιπλέον η αποξένωση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και η αλλοτρίωση των σχέσεων μεταξύ τους κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη να βρεθεί κανείς σε γνώριμα νερά και να νιώσει έστω και πρόσκαιρα την θαλπωρή του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, να δώσει και να πάρει χωρίς να περιμένει τίποτα και χωρίς να περιμένει κάποιος κάτι από αυτόν, όπως ακριβώς όταν ήταν παιδί και όλα ήταν αγνά και αθώα.
Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που αναζητούν μία ανάπαυλα από τους εξουθενωτικούς ρυθμούς και τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και αυτοί που βυθισμένοι μέσα σε ένα υλιστικό πνεύμα ευδαιμονισμού ζητούν τη φυγή προς άλλες κατευθύνσεις.
Ωστόσο, για όποιο λόγο κι αν επιλέξει κανείς να κάνει Πάσχα στην ύπαιθρο, το σίγουρο είναι πως θα νιώσει μεγαλύτερη κατάνυξη στα ταπεινά ξωκλήσια, θα αισθανθεί πιο ελεύθερος μέσα στη φύση, σα να γυρίζει εκεί που θα έπρεπε να είναι πάντα και να ενδυναμώνεται από τη μάνα γη κι από την καθαρτήριο δύναμη του νερού. Ακόμα και το Πασχαλινό τραπέζι θα του φανεί διαφορετικό, οι γεύσεις – κι ας είναι λίγο ως πολύ ίδια τα όσα μπαίνουν στο τραπέζι, αρνί,μαγειρίτσα, αυγά, τσουρέκια – θα τον μαγέψουν γιατί ο ίδιος πάνω από όλα θα αισθάνεται χαρούμενος. Το σουβλιστό αρνί, μοναδική εμπειρία για τα μικρά παιδιά που δεν χορταίνουν να γυρνούν τον οβελία,καψαλίζοντας από τη βιασύνη τους την πιο αγαπημένη λιχουδιά για πολλούς, την πέτσα
Η ελληνική ύπαιθρος μας καλεί όλους να την επισκεφτούμε και να γευτούμε τις απολαύσεις που προσφέρει. Ας μην την ξεχάσουμε φέτος, λόγω προβλημάτων και κρίσης, έτσι κι αλλιώς είναι η μόνη μας διέξοδος.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση: Λυπάμαι βαθύτατα για τους πολιτικούς που μας κυβερνούν και κατέχουν θέσεις κι αξιώματα.
Παρότι τα πάθη του Ιησού είναι ορόσημο για την πίστη μας, είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας δεν τα σεβάστηκαν, απαξιώνοντας την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή των Βαΐων με την ψήφιση «νέων παθών» για τον ελληνικό λαό. Ελπίζω και εύχομαι η ανάσταση του Ιησού να φέρει νου και στην καρδιά τους…!
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
 

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝ​Ο ΧΡΙΣΤΟ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚ​Η ΑΙΓΕΙΡΑΣ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΚΟΝΕΤΣΗΣ​"!


stauros ekklisia aigeira.jpg
Ένα έθιμο στην Αιγείρα, που "κρατά" απο το 2004, θα πραγματοποιηθεί καί απόψε Μεγάλη Πέμπτη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας.
Την ώρα που ο πρωτοπρεσβύτερος και αρχιερατικός επίτροπος Αιγείρας π. Χαράλαμπος Καρούζος βγάλει τον Εσταυρωμένο Χριστό, θα κλείσουν όλα τα φώτα του ναού και η Φιλαρμονική θα αποδώσει μουσικά απο το γυναικωνίτη το πένθιμο εμβατήριο "Marcia Funebre" , του Σωτήρη Κρητικού!
Ένα έθιμο, που καλά "κρατά" κάθε Μεγάλη Πέμπτη στην Αιγείρα!



(ηχογράφηση προ 15ετιας, εντος του Ιερού Ναού)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ

Προσλήψεις 4.413 ατόμων σε 176 ΟΤΑ

Tην πρόσληψη 4.413 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (πχ καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση κλπ) σε 176 ΟΤΑ της χώρας προβλέπει σχέδιο ΚΥΑ που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Οπως επισημαινεται σε σχετική ανακοίνωση, το ανωτέρω σχέδιο θα διαβιβαστεί άμεσα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης της απόφασης με τη συνυπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, θα ενημερωθούν οι ΟΤΑ για τη διενέργεια της εγκεκριμένης πρόσληψης, με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν.2190/94, όπως ισχύουν, υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα είχε ανακοινωθεί απο το ΥΠΕΣ η πρόσληψη 4090 συμβασιούχων στους ΟΤΑ Α” και Β” βαθμού. Την σχετική ΚΥΑ είχαν υπογράψει ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Διαβάστε επίσης
ΥΠΕΣ: Προσλήψεις 4.090 συμβασιούχων στους ΟΤΑ
ΥΠΕΣ: Αποστολή αιτημάτων για προσλήψεις το 2013

aytodioikisi

Έρχονται τα πάνω-κάτω σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου & ΟΤΑ

Από τα προεδρικά διατάγματα που πρόκειται να εκδοθούν αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες κρέμεται η τύχη χιλιάδων, κυρίως Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλων που εργάζονται σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημοσίου και των ΟΤΑ.
Με το νομοσχέδιο που έδωσε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης για διαβούλευση (μεχρι τις 14 Μαΐου) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης δίνεται η δυνατότητα συγχώνευσης, κατάργησης ακόμη και μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ που υπηρετούν σε αυτά να οδηγούνται είτε στην έξοδο, είτε στην καλύτερη περίπτωση σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα. Παράλληλα με βάση τους νέους οργανισμούς και των υπουργείων, αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας πάνω από 2000 υπάλληλοι υπουργείων.

Η Νέα Δημοκρατία για την απαράδεκτη αφίσα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ,


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την απαράδεκτη αφίσα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι τουλάχιστον προκλητική η –ανορθόγραφη- αφίσα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να προβάλουν την απαράδεκτη θέση τους για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, δεν διστάζουν να τζογάρουν πολιτικά με τον ανθρώπινο πόνο, εκμεταλλευόμενοι ακόμα και το απεχθές περιστατικό της Μανωλάδας.
Ο κ. Τσίπρας και η νεολαία του κόμματός του που περιέφεραν επί μήνες στην Αθήνα εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες για να επιβάλουν τη νομιμοποποίησή τους, στρέφονται ανοιχτά κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Η τυχοδιωκτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για νομιμοποίηση των πάντων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος.
Και κάτι ακόμα: Καλό θα ήταν τα στελέχη της  νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για τις ατελείωτες ώρες καταλήψεων, να διάβαζαν κανένα βιβλίο, ώστε τα ορθογραφικά τους λάθη να μην “βγάζουν μάτια”».

Κώστας Κόλλιας: «Σύντομα η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς»

Επαφές με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή της ΕΑΣ Κορίνθου και τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου είχε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των επερχόμενων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Είχαμε μία σημαντική συνάντηση και επικοινωνία, τόσο με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κορίνθου κ. Μπαρλιά και με τον Διευθυντή κ. Μικρό, όσο και με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Κιάτου κ. Παπαβασιλείου, στη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κορινθίας. Ιδιαιτέρως συζητήσαμε το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, η οποία ήδη δρομολογείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσα τη διοίκηση της ΕΑΣ Κορίνθου, οι διεργασίες για τη ριζική τροποποίηση του 4015 έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως επικεφαλής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκομαι σε συνεργασία με τη Γραμματεία Αγροτικού, αλλά και με φορείς από αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς βεβαίως και με το Υπουργείο, προκειμένου να διαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή του νόμου.

Η κόκκινη γραμμή για τη Νέα Δημοκρατία είναι η ριζική άρση της υποχρεωτικότητας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και το πνεύμα του συνεταιρίζεσθαι. Οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις που επέβαλε ο νόμος 4015, πέραν του ότι είναι αντιδεοντολογικές, αποδείχθηκαν στην πράξη και ανεφάρμοστες. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, ωστόσο οι συγχωνεύσεις που έχουν γίνει είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και αυτές με πολλά προβλήματα και δικαστικές προσφυγές.

Δεύτερο θέμα στο οποίο θα επιμείνουμε είναι η επαναφορά της διαβάθμισης των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους. Θεωρούμε ότι και οι δύο βαθμίδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη συλλογική οργάνωση των αγροτών και, λειτουργώντας με επιχειρηματικά κριτήρια, μπορούν να καταστήσουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών.

Τρίτο θέμα στο οποίο είμαστε αμετακίνητοι είναι η εκκαθάριση των ανενεργών και χρεοκοπημένων συνεταιρισμών, οι οποίοι όχι μόνο δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στον αγρότη, αλλά και αλλοιώνουν την αποστολή του συνεταιριστικού κινήματος.

Έχω ήδη μεταφέρει προφορικά στον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την άποψη της ΝΔ ότι ο 4015 δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Στα πλαίσια της συζήτησης μεταξύ του Υπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων της συμπολίτευσης, στην οποία θα συμμετέχω, θα θέσω υπ’ όψιν του κ. Τσαυτάρη το σύνολο των προτάσεών μας, οι οποίες πιστεύουμε ότι σύντομα θα αποτυπωθούν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς.
Οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, με την αλλαγή του νόμου για τους συνεταιρισμούς, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020, αλλά και σειρά νομοσχεδίων που επεξεργάζεται το Υπουργείο, θα είναι ραγδαίες. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις βρίσκονται κοντά στον παραγωγό, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματά του και εξαιτίας αυτού είναι απαραίτητοι συνομιλητές της Κυβέρνησης σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία. Είμαι σε επαφή με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κορινθίας και είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον παραγωγικό και ανταγωνιστικό, προς όφελος του αγρότη, του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.»

EYXEΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Ενσωματωμένη εικόνα 1

EYXΕΣ από την aftodioikisi.gr

Επίθεση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή εναντίον του καταγγέλλει ο Δήμαρχος της Αθήνας – Χτυπήθηκε μικρό κορίτσι




Έρευνα για το περιστατικό με τον Γιώργο Καμίνη και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή ξεκίνησε η αστυνομία, προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας λίγο πριν τις έντεκα το πρωί στο χώρο όπου γινόταν εκδήλωση για να μοιραστούν σε άπορες οικογένειες δώρα ενόψει Πάσχα παρουσία του Δημάρχου Γ. Καμίνη, εισέβαλε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής φέρεται πως μπήκε μέσα στο χώρο, την ώρα που ο Δήμαρχος Αθηναίων έδινε συνέντευξη στα κανάλια. Ο βουλευτής, κατά τις ίδιες πηγές, κινήθηκε εναντίον του δημάρχου, βρίζοντας ενώ έκανε κίνηση να τον χτυπήσει. Σε αυτή του την προσπάθεια, σύμφωνα πάντα με πηγές της αστυνομίας, ένας από τους φρουρούς του Γιώργου Καμίνη επιχείρησε να κατεβάσει το χέρι του Γ. Γερμενή και τότε ήταν που χτυπήθηκε το 12χρονο κοριτσάκι.
Απίστευτο το περιστατικό που περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες μέσα σε χώρο του Δήμου της
Οι άνδρες της ασφάλειας του δημάρχου ακινητοποίησαν τον Γ. Γερμενή και τον απομάκρυναν από τον χώρο.
Ο δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο επεισόδιο, σχολίασε ωστόσο αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Η λογική της ωμης βίας που είδαμε να εκδηλώνεται δίπλα σημερα και με το επεισόδιο εναντίον μου και δυστυχώς με Βουλευτη εκλεγμένο απο τον ελληνικό λαό δεν θα περάσει".




Ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής
"Η θλιβερή, ένοπλη κουστωδία Καμίνη δημιούργησε επεισόδιο εκ του μη όντος και προπηλάκισε βουλευτή της Χρυσής Αυγής" αναφέρει σε ανοίνωσή της η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει: "Είναι αισχρά και άθλια ψεύδη τα περί τραυματισμού ανήλικου κοριτσιού. Τρανή απόδειξη το τηλεοπτικό υλικό που κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο. Οι ψεύτες και οι συκοφάντες, ο Καμίνης και οι επίορκοι υπάλληλοι ασφαλείας του θα μηνυθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης".

Στο μεταξύ, δικογραφία σχηματίζεται από την αστυνομία για το επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τους βουλευτές Ηλ.Κασιδιάρη, Γ. Λαγό και Ηλ. Παναγιώταρο. Η δικογραφία αφορά, σε απείθια, κατάληψη δημόσιου χώρου, υπαίθριο εμπόριο και παραβιάσεις του υγειονομικού κώδικα, από πλευράς των μελών της Χρυσής Αυγής, όταν επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις λόγω το ότι δεν υπήρχε άδεια από τον δήμο Αθηναίων, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
newsit.gr

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...


Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς. Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις. Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Ήλοις προσηλώθη ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου. Προσκυνούμεν Σου τα πάθη, Χριστέ. Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου ανάστασιν».
Η Σταύρωση είναι το κατ’ εξοχήν γεγονός που σηματοδοτεί την ουσία και την πεμπτουσία της ζωής μέσα στην Ιστορία.
Ο Σταυρός μπαίνει στο κέντρο της ζωής γιατί καταργεί τον θάνατο. Νοηματοδοτεί όλα όσα τοποθετούνται στην προοπτική του. Θεός και άνθρωπος ενωμένοι σταυρώθηκαν. Ο μη γνήσιος άνθρωπος σταύρωσε τον γνήσιο στην ουσία του άνθρωπο, τον Θεάνθρωπο.  Και από τη θυσιαζόμενη αγάπη στο Σταυρό ξεχύθηκε η φωτοχυσία της Ανάστασης.

 

Ο Μυστικός Δείπνος


Κατά τη Μ. Πέμπτη επιτελούμε ανάμνηση: (α) Της νίψεως των ποδών των Αποστόλων υπό του Κυρίου. (β) Του Μυστικού Δείπνου, δηλαδή της παραδόσεως σ' εμάς υπό του Κυρίου του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας. (γ) Της θαυμαστής προσευχής του Κυρίου προς τον Πατέρα Του. Και (δ) Της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα.
Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης, πριν ν' αρχίσει το δείπνο ο ΄Ιησούς σηκώνεται από το τραπέζι, αφήνει κάτω τα ιμάτιά του, βάζει νερό στο νιπτήρα και τα κάνει όλα μόνος Του, πλένοντας τα πόδια των Μαθητών Του. Με τον τρόπο αυτό θέλει να δείξει σ' όλους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. Μετά τη νίψη των ποδιών λέγει: <<όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ' όλους>>.
Πρώτα πήγε στον Ιούδα και μετά στό Πέτρο, ο οποίος ήταν ο πιό ορμητικός απ' όλους και στην αρχή σταματάει το Διδάσκαλο, αλλά ύστερα όταν τον έλεγξε, υποχωρεί με τη καρδιά του. Αφού έπλυνε τα πόδια όλων, πήρε τα ιμάτιά Του και ξανακάθησε.
Άρχισε κατόπιν να τους νουθετεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να μη επιζητούν το ποιός θα είναι πρώτος. Στη συνέχεια τους μίλησε για την προδοσία και επειδή θορυβήθηκαν, στρέφεται με ήρεμο τρόπο στον Ιωάννη και τον υπέδειξε.
Κατόπιν πήρε ψωμί στα χέρια Του και είπε: <<Λάβετε φάγετε>>. Τό ίδιο έκανε και με το ποτήρι του κρασιού λέγοντας: <<Πιέστε απ' αυτό όλοι, γιατί αυτό είναι το αίμα Μου, της νέας Συμφωνίας. Αυτό να κάνετε για να Με θυμάστε>>. Μετά από αυτή τη στιγμή ο Ιούδας, μόλις έφαγε τον άρτο έφυγε και συμφώνησε με τους αρχιερείς να τους Τον παραδώσει.
Μετά το δείπνο βγήκαν όλοι στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός τους δίδαξε τα ανήκουστα και τελευταία μαθήματα και αρχίζει να λυπάται και να ανυπομονεί. Αναχωρεό μόνος Του και, γονατίζοντας, προσεύχεται εκτενώς. Από την πολλή αγωνία γίνεται ο ιδρώτας Του σαν σταγόνες πηχτού αίματος, οι οποίες έπεφταν στη γη. Μόλις συμπληρώνει την εναγώνια εκείνη προσευχή, φθάνει ο Ιούδας με ένοπλους στρατιώτες και πολύ όχλο και αφού χαιρετάει και φιλάει πονηρά το δάσκαλό Του, Τον παραδίδει.
Συλλαμβάνεται λοιπόν ο Ιησούς και τον φέρνουν δέσμιο στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Οι μαθητές σκορπίζονται και ο θερμότερος των άλλων ο Πέτρος τον ακολούθησε ως την αρχιερατική αυλή και αρνείται και αυτός ότι είναι μαθητής Του.
Εν τω μεταξύ ο θείος διδάσκαλος παρουσιάζεται μπροστά στο παράνομο συνέδριο, εξετάζεται για τους μαθητές και τη διδασκαλία Του, εξορκίζεται στο Θεό για να πεί εάν Αυτός είναι πράγματι ο Χριστός και αφού είπε την αλήθεια, κρίνεται ως ένοχος θανάτου, επειδή τάχα βλασφήμησε.
Από 'κει και πέρα τον φτύνουν στο πρόσωπο, τον χτυπάνε, τον εμπαίζουν με κάθε τρόπο κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας, ως το πρωϊ.

Τα κόκκινα αυγά


Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός - όπως το περίβλημα του αυγού -, αλλά έκρυβε μέσα του τη "Ζωή", αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!
Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
Πώς ακριβώς όμως, καταλήγουμε στην επιλογή του κόκκινου χρώματος, δεν είναι ξεκάθαρο. Οι εξηγήσεις που υπάρχουν, είναι πολλές. Μία από τις πιο αποδεκτές είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού. Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.
Η Παναγία πίσω από το έθιμο των "κόκκινων αυγών"
Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά! Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!
Τα κόκκινα αυγά και η Μαγδαληνή
Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη "όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα". Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Η δύσπιστη γυναίκα
Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: "Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός". Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα"!
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών
Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικήτης! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το "τσουγκρίζουμε" .
Πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά! Την Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα, ή το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα…

Stavrosi-Kyriou
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα… η μέρα που σταυρώθηκε ο Θεός. Η μέρα που έγινε νύχτα. Που οι άνθρωποι φέρθηκαν αχάριστα στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους. Που ενώ αυτοί του συμπεριφέρονταν όμοια με έναν ληστή αυτός παρακαλούσε για τη συγχώρεσή τους. Αλήθεια, ποιός να μείνει ανέκφραστος σε μια τέτοια εικόνα. Πώς να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου μόνο και μόνο στη σκέψη. Καταδικάστηκε «αν’ ευ λόγου και αιτίας» με την πιο βάναυση απόφαση. Επειδή ξεστόμισε την αλήθεια. Επειδή γιάτρεψε ψυχές και σώματα. Επειδή κατέκρινε τον εγωισμό και την αλαζονεία.

Μεγάλη Πέμπτη. Βήμα βήμα η πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά. Η παραμονή του στον Σταυρό. Η παράδοση του θείου πνεύματος στον Πατέρα.

Μεγάλη Πέμπτη. Η ημέρα που καθαγιάζεται ο ξύλινος σταυρός. Το Τίμιο Ξύλο. Το σύμβολο της Χριστιανοσύνης. Η χαρά και η περηφάνια των χριστιανών. Ο τρόμος του διαβόλου. Δείτε πόσο, αληθινά, μεγαλειώδης είναι η θρησκεία μας. Ακόμα και το μέσο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη θυσία του Κυρίου μας, ο Θεός το καθαγιάσε. Το μετέτρεψε σε σημείο αναφοράς. Σε όπλο των πιστών στην αιώνια μάχη με το κακό.

Μετά την ανάγνωση των 12 ευαγγελίων και την ολοκλήρωση της θείας ακολουθίας, στις εκκλησίες μας, η προετοιμασία του επιταφίου. Όποιος έχει σαν εμπειρία την ολονύκτια τελετουργία γνωρίζει για την ιερότητα των στιγμών. Τη συγκίνηση και την κατάνυξη. Εμπειρία ζωής που είχα την τύχη να ζήσω. Δυστυχώς η οικογένεια έχει άλλες υποχρεώσεις. Δικαιολογία, θα μου πείτε; Δυστυχώς, πραγματικότητα. Πόσο θα ήθελα να μυρίσω τις βιολέτες και να τις περάσω σε κλωστές. Να γεμίσω με γαρύφαλλα κάθε τρυπίτσα του ξυλόγλυπτου επιτάφιου. Να τοποθετήσω τις κάλιες στις τέσσερις γωνίες. Να σχηματίσω με λουλούδια το σταυρό στην τρούλινη κορυφή. Στις μέρες μας, εδώ στην πόλη, όλο και κάποιο ανθοπωλείο αναλαμβάνει να στολίσει επαγγελματικά τον επιτάφιο, χρησιμοποιώντας διάφορα άνθη. Εγώ όμως αναπολώ εκείνα, τα εφηβικά μου χρόνια, που κορίτσια και αγόρια, ανάμεσα σε ψαλμωδίες, βάζαμε όλοι ένα χεράκι και φτιάχναμε τον δικό μας επιτάφιο. Τον πιο ωραίο απ’ όλους!

Χριστέ μου σ’ ευχαριστούμε, από καρδιάς, για τη θυσία που έκανες για εμάς. Με δάκρυα στα μάτια σου ζητούμε να μας συγχωρέσεις. Μη μας εγκαταλείπεις, ειδικά τώρα, τις δύσκολες ώρες. Γνωρίζουμε πως αγαπάς την Ελλάδα και θα είσαι πάντα δίπλα μας. Φώτισέ μας να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πλησιάσουμε κοντά σου και πάλι. Αναμένοντας την θαυμαστή σου Ανάσταση, δέξου τις δεήσεις μας και χάρισέ μας τη δική μας, πνευματική, Ανάσταση!

K. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / ysterografa.gr

Ένταση στο Σύνταγμα με τη Χρυσή Αυγή - Καμίνης: Ο τσαμπουκάς δεν περνάει…

Xrysh-Aygh
Ένταση επικράτησε το πρωί στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν τη δωρεάν διανομή τροφίμων, όπως είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες οργάνωση.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση είχε διαφωνήσει εξαρχής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος είχε σπεύσει να προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει να διοργανωθεί ένα τέτοιο συσσίτιο.

Οι Κύπριοι θα την βρουν την άκρη

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Το σημαντικό δεν είναι ότι η Ολομέλεια του ΑΚΕΛ στην Κύπρο αποφάσισε να προτείνει έξοδο από το ευρώ ως «εναλλακτική διέξοδο» και «μοναδική επιλογή».

Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό (δηλαδή για να υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση)το κόμμα των κυρίων Χριστόφια και Κυπριανού επέλεξαν συγκεκριμένους οικονομολόγους (Λαπαβίτσα, Φλάσπε), που έχουν τη συγκεκριμένη άποψη, προκειμένου να εκπονήσουν μελέτη για έξοδο από την κρίση.

Το σημαντικό είναι ότι το ΑΚΕΛ δηλώνει ξεκάθαρα πως η εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου λύση ισοδυναμεί με «απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ».

Αλλά δεν διαχωρίζει το μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέει (έλεγε; θα ξαναπεί;), πως θα καταργήσει ή αντικαταστήσει ή ακυρώσει ή αναστείλει το μνημόνιο και θα σχίσει ή θα επαναδιαπραγματευτεί την δανειακή σύμβαση – διότι προφανώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

Ούτε μιλά για «διαπραγματεύσεις» και «σκληρή σύγκρουση».

Δύο Ήρωες της Πρωτομαγιάς

Γράφει ο Χρήστος Πασαλάρης
 
Πρωτομαγιά χθες και θα ανατρέξουμε σε δύο πατριώτες που μας δίδαξαν να μη φοβόμαστε το θάνατο και να δίνουμε τα πάντα για την πατρίδα: Ναπολέων Σουκατζίδης είναι ο ένας, Αλέκος Παναγούλης ο άλλος. Έφυγαν την ίδια μέρα, σαν χθες…

Ήταν Πρωτομαγιά του 1944 όταν οι χιτλερικοί εκτέλεσαν ομαδικά 200 Έλληνες πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Βάρβαρα αντίποινα για το σκοτωμό ενός στρατηγού τους από τους αντάρτες στους Μολάους. Ανάμεσά τους ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ένας σπουδαίος αγωνιστής του ΚΚΕ. Ο Γερμανός στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου, που τον χρειαζόταν για διερμηνέα, τον ξεχώρισε από τους 200 και πήγε να βάλει άλλον στη θέση του. Εκείνος το αρνήθηκε και έπεσε μαζί με τους 199 φωνάζοντας «ζήτω η Ελλάδα»!..

Με την Ελένη Γλύκατζη ( Αρβελέρ ),την Άννα Συνοδινού και τον Μάνο Χαζηδάκη, που ανήκαν τότε στην αντιστασιακή μου ομάδα, μαζεύαμε εκείνη τη μέρα τα σημειώματα που έριχναν οι 200 μελλοθάνατοι από τα φορτηγά, καθώς οδηγούντο στο Σκοπευτήριο…Τι μέρα, Θεέ!..

Ήταν Πρωτομαγιά του 1976 όταν ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε με το αυτοκίνητό του, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης λίγες μέρες πριν αποκαλύψει, με ντοκουμέντα (που περιέργως χάθηκαν) ποιοί από τους παλαιούς πολιτικούς είχαν συνεργασθεί με τη χούντα. Άλλος ένας αγνός και άδολος μαχητής της αντίστασης που ήλθε πολλές φορές φάτσα με το θάνατο χωρίς να τον φοβηθεί. Αποπειράθηκε να εξοντώσει τον Παπαδόπουλο ως τύραννο, στις 13 Αυγούστου του 1968 στη Βάρκιζα. Πιάστηκε, δραπέτευσε, ξαναπιάστηκε, καταδικάστηκε δις σε θάνατο, αρνήθηκε και αυτός την απονομή χάριτος, αγωνίστηκε ως βουλευτής του κέντρου, έγινε παγκόσμιο σύμβολο, υπήρξε το ίνδαλμα της Οριάνας Φαλάτσι, έμεινε και αυτός στην ιστορία…

Επιμύθιο: Από μερικούς τέτοιους άφοβους μαχητές έχει ανάγκη και σήμερα η δόλια πατρίδα. Και από κάποιους ηγέτες να υψώσουν ανάστημα στον κατακτητή όπως σαν σήμερα επαναστάτης Ιησούς στο τότε κατεστημένο των Γραμματέων και Φαρισαίων! …

Από τη Real News
Ch.Passalaris@hotmail.com

elzoni.gr

Μετά την αναψηλάφηση της «Δίκης των Έξι»...

Γράφει ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης
 
Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο για αναψηλάφηση (στην δικαστική γλώσσα ‘‘επανάληψη’’ ή ‘‘επανεξέταση’’) μιας δίκης είναι δικαίωμα που παρέχεται στον πολίτη από τον Ποινικό Κώδικα. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας γίνεται μόνον αν ζητηθεί από ενδιαφερόμενο πολίτη, με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή: Ο προσφεύγων να είναι εκείνος, που πιστεύει ότι έχει καταδικασθεί άδικα ή συγγενής του μέχρι Β’ βαθμού, και να προσκομίζει στοιχεία που δεν γνώριζαν οι δικαστές, όταν είχε γίνει η δίκη. Το δικαίωμα προσφυγής επεκτάθηκε στους συγγενείς του καταδικασμένου με πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Η γνώση και η εμπειρία σχετικά με το θέμα είναι ακόμη σήμερα περιορισμένη, επειδή σχετική προσφυγή έτυχε να γίνει για μία μόνον δίκη πριν από την υπόψη περίπτωση της Δίκης των Έξι. Είναι, λοιπόν, φυσικό να έχουν δημιουργηθεί απορίες, ακόμη και αμφισβητήσεις για την πρόσφατη αναψηλάφηση που έγινε για την Δίκη αυτήν. Στις γραμμές που ακολουθούν παρουσιάζονται απόψεις και γεγονότα, που ελπίζεται ότι θα βοηθήσουν να λυθούν οι απορίες και να αναιρεθούν οι αμφισβητήσεις, που έχουν διατυπωθεί μετά την δημοσίευση των υπόψη αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ

Λέττα και Ολάντ πορεύονται μαζί με τη Μέρκελ. Όχι εναντίον της

letta11111111
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διέψευσαν σήμερα πως προτίθενται να δημιουργήσουν έναν «άξονα» κατά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για την Ευρώπη παρά να συνεργασθούν στενά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου.
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να συνεργασθούν, όποιο και εάν είναι το οικονομικό κλίμα, οι προσωπικότητες που βρίσκονται στην ηγεσία, και οι ευαισθησίες τους», δήλωσε ο Ολάντ κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Λέττα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Με τη Μέρκελ «πάντοτε δίναμε την προτεραιότητα σε αυτήν την άποψη», πρόσθεσε.
Ο Ολάντ με τις δηλώσεις του απάντησε σε σχετική ερώτηση περί ενός προσχεδίου εσωτερικού εγγράφου του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, στο οποίο γινόταν επιθετική αναφορά στην «εγωϊστική αδιαλλαξία» της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. Ο Ολάντ, που αισθάνεται την πίεση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να ακολουθήσει μία πιο επεκτατική πολιτική, δήλωσε πως «δεν βλέπει ότι παρίσταται ανάγκη» να γίνονται επιθέσεις εναντίον ενός ηγέτη κράτους, «ιδίως της Γερμανίας» μόνον και μόνον «για να δείξουμε κάτι».
Από την πλευρά του ο Λέττα δήλωσε πως «έχει την ίδια φιλική σχέση με τον Ολάντ και με τη Μέρκελ».
«Εάν βρούμε λύσεις που είναι καλές για εμάς, αυτές θα είναι καλές και για τη Γερμανία. Όλα συνδέονται μεταξύ τους», πρόσθεσε ο Λέττα.

ysterografa.gr

Στους δήμους το «μπαλάκι» για τη μετατροπή ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ

 
Το «μπαλάκι» στους δήμους ρίχνει του υπουργειο Εσωτερικών όσον αφορά στον θέμα της μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ καθώς σε απάντηση του προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει ότι μόνο τα δημοτικά συμβούλια είναι αρμόδια να αποφασίσουν για την κατάργηση ή μη Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του κάθε δήμου και σε περίπτωση που το αποφασίσει θα πρέπει να μεταφέρει το σκοπό αλλά και το προσωπικό στον ίδιο το δήμο.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει απο το ΥΠΕΣ να του αποστείλει εντός δέκα ημερών και το αργότερο μέχρι 26 Απριλίου, στοιχεία για τα ΝΠΔΔ των δήμων και να τεκμηριώσει εμπεριστατωμένα για κάθε ένα από αυτά «την σκοπιμότητα διατήρησης, για την οργάνωση και λειτουργία τους, της προκείμενης φύσης και νομικής μορφής του, (δηλαδή ΝΠΔΔ)» το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η σχετική αρμοδιότητα είναι των δήμων.
Υπενθυμίζει επίσης ότι με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ο αριθμός των ΝΠΔΔ περιορίστηκε από 12.503 σε 1.120 και υπογραμμίζει ακόμη ότι «τα νομικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στον επισυναπτόμενο πίνακα, προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας, έχουν δε συγκροτηθεί και λειτουργούν βάσει σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων των ΟΤΑ (δημοτικά συμβούλια) που είναι και υπεύθυνοι για την άμεση εποπτεία των εν λόγω νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου».
Επιπλέον επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικά πάντως για τα δημοτικά ιδρύματα η άποψη του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι «αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία».

aftodioikisi.gr

I am What I Am! Star είσαι αγόρι μου, star!

Ο Τάκης Ζαχαράτος είναι γεννημένος STAR
Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Τάκης Ζαχαράτος στο eirinika.gr η οποία θα συζητηθεί...
«Θεωρώ πως οι άνθρωποι έχουν γίνει παγωμένοι στο να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, την αγάπη τους, το να φλερτάρουν, στο να βρίσουν...να είναι άνθρωποι. Αυτό μας κάνει κατεψυγμένους και νομίζω πως είναι καιρός για απόψυξη συναισθημάτων»
«Κατάρα είναι η τεχνολογία η ζωή μέσα από τις οθόνες που μας δείχνουν μια εικονική ψεύτική πραγματικότητα σε συνδυασμό με την πολιτική βία που ασκείται»
«Η ανάγκη μου ήταν αυτή...να θυμίσω την είχαμε, τι έχουμε...Η κληρονομιά μας είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ Αλίκη, Μελίνα κ.α) και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε».

 
Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο


 Με «φυγάδευσαν» οι υπεύθυνοι του θεάτρου στο καμαρίνι του. Περίμενα από εκεί να κοπάσουν τα χειροκροτήματα και να τον αφήσουν να φύγει. Όταν τελικά τα κατάφερε και ήρθε, παρά την κούραση του μου έδωσε μια εκπληκτική συνέντευξη. Σε κάποια σημεία μάλιστα και ο ίδιος συγκινήθηκε. Η Αλίκη και η Μελίνα έχουν χαράξει τη ψυχή του και μάλλον είναι ο γνώμονας του δυναμισμού του αλλά και του ταυτόχρονα χαμηλού προφίλ του.
Μιλήσαμε για την παράσταση αλλά και για την σάτιρα και πως αυτή πρέπει να ασκείται σε πολιτικούς. Μου είπε επίσης ότι το σχέδιο είναι απλό: πολιτική βία σε συνδυασμό με μια εικονική πραγματικότητα έχουν «καταψύξει» τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του κόσμου. Από την άλλη ο Τάκης Ζαχαράτος θεωρεί επαναστατική πράξη το γέλιο...αυτές τις εποχές.
Όταν τον ρώτησα για την τρομερή επιτυχία που γνωρίζει, χαμήλωσε το βλέμμα και με φωνή που μαρτυρούσε παιδική αφέλεια ή αν θέλετε ακόμη και αθωότητα μου απάντησε πως το χρωστούσε στην Αλίκη...
Στη συνέντευξη που ακολουθεί επιχείρησα να σκιαγραφήσω τον Τάκη Ζαχαράτο την στιγμή που βρίσκεται –κατά την άποψη πολλών-στο απόγειο της καριέρας του. Το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ όταν τον είδα στο καμαρίνι του, αλλά και την στιγμή που απομαγνητοφωνούσα την συνέντευξη είναι ο Τάκης είναι ο ορισμός του STAR. Απλός, προσιτός που η επιτυχία δεν τον καβαλάει αντιθέτως την καλωσορίζει αποδίδοντας την στον κόσμο και αφιερώνοντας την στην Αλίκη... Απολαύστε τον...
 
Ακούστε ένα απόσπασμα από την συνέντευξη:
:
Περισσότερα:

Σακίδια με μολότοφ σε φρεάτια στα Εξάρχεια

molotof
Τρία σακίδια που περιείχαν βόμβες μολότοφ, ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, μία αντιασφυξιογόνο μάσκα, σφεντόνα, κροτίδες και κολλητική ταινία κατάσχεσε η αστυνομία.
Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Αττικής βρήκαν μέσα σε φρεάτια μετρητών ύδρευσης στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια, τρία σακίδια που περιείχαν 18 βόμβες μολότοφ, ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, μία αντιασφυξιογόνο μάσκα, σφεντόνα, κροτίδες και κολλητική ταινία τα οποία κατάσχεσαν. Μέσα στα σακίδια βρέθηκαν ακόμα μεταλλικά μπουλόνια, ένα πλαστικό δοχείο χωρητικότητας τεσσάρων λίτρων, ένα πλαστικό μπουκάλι μισού λίτρου, ένα γάντι ποδοσφαίρου κι ένα ζεύγος δερμάτινα γάντια.
Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διενεργεί προανάκριση.

ysterografa.gr