Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γράμματα: Καλικάντζαρος

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Μία από τις πιο γνωστές λαϊκές δοξασίες είναι αυτή των καλικαντζάρων. Σ' ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Χριστούγεννα έως την παραμονή των Φώτων, υπήρχε ο θρύλος των Καλικαντζάρων. Κατά τη λαϊκή φαντασία, είναι «μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, με τρίχινα πόδια, με χέρια σαν της μαϊμούς κι έχουν όλο το κορμί τους τριχωτό. Μπαίνουν στα σπίτια και τρώνε τις τηγανίτες και τα γλυκά».24grammata.com Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογική εξήγηση της λέξης καλικάντζαρος. Οι πιο γνωστές απ αυτές είναι:
α) από το καλός + κάνθαρος (: το σκαθάρι, scarabaeus pilularius) > καλικάνθαρος (με αυτή την άποψη συμφωνούν οι περισσότεροι: Κοραής, Κουκουλές, Μπούντουρας Boll).
β) Ο Ν. Πολίτης μεταφέρει την λαϊκή εκδοχή ότι οι Καλικάντζαροι είναι βρικόλακες Ατσιγγάνων: (Κάλι +Γάντζαροι)
γ) από τη λατινική λέξη caligatus > καλίγατος
δ) από το “καλός + κένταυρος”, κατά τον Lawson
ε) από το “λύκος + κάνθαρος” ή από το “καλός + τσαγγίον” ή από το “καρκάντζι” (: ο τσουρουφλισμένος)
                                 Γιώργος Δαμιανός
                                 Για περισσότερα στο: 24grammata.com

Πρώτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Πρόεδρος του Περιφερειακου Συμβουλίου Πελοποννήσου ο Γιώργος Πουλουκέφαλος, Αντιπρόεδρος ο Άγγελος Κοτσιόπουλος και Γραμματέας ο Λάμπρος Μπούκλης.

 


Ομαλά κύλησε η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, και ολοκληρώθηκε μετά από διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή των μελών που συγκροτούν τις επιτροπές λειτουργίας του νέου Θεσμού.

"Άρωμα Γυναίκας" στο προεδρείο του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης. Η κ. Χριστίνα Καζάνη εξελέγη Πρόεδρος του Δ. Σ. Αντιπρόεδρος η κ. Πηνελόπη Αλογογιάννη και Γραμματέας η κ. Φρόσω Γκαινά.


Η οικονομολόγος και μέχρι χθές Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου κ. Χριστίνα Καζάνη  μετά από ψηφοφορία εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης,.
Η πρώτη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του διευρυμένου Δήμου Ξυλοκαστρου -Ευρωστινης Χριστινα Καζανη , γεννήθηκε στο Πιτσά. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε 9 χρόνια στο Υπουργείο Γεωργίας. Είναι παντρεμένη με τον Δερβενιώτη γιατρό Δημήτρη Καζάνη και έχει 2 γιούς. Έχει διατελέσει 8 χρόνια αντιδήμαρχος στο Δήμο Ξυλοκάστρου και ασχολήθηκε με θέματα παιδείας, κοινωνικά και πολιτιστικά. Η κ. Καζάνη στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είχε αναδειχθεί πρώτη σε ψήφους με τον συνδιασμό «Κίνηση Πολιτών» του Δημάρχου , Αντώνη Κλαδούχου, συγκεντρώνοντας 1383 σταυρούς.
Επίσης Αντιπροεδρος του Δημοτικου συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης εξελέγη η Πηνελόπη Αλογογιάννη και γραμματεας η Φρόσω Γκαινά οι οποίες εξελέγησαν Δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδιασμό "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" του Δημήτρη Σκούρα συγκεντρώνοντας 733 και 1145 ψήφους αντίστοιχα . Αξίζει να αναφέρουμαι ότι η κ. Αλαγογιάννη ήταν πρώτη επιλαχούσα και εξελέγη Δημοτική Συμβουλος μετά την παραίτηση του ιατρού Ευριπίδη Γκίατα , ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος με 1.299 σταυρούς με τον συνδιασμό του Δημήτρη Σκούρα.

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ:  ΚΑΖΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (πλειοψηφία)
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ:  ΑΛΟΓΟΓΙΑΝΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ (μείζων μειοψηφία)
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΣ: ΓΚΑΪΝΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (μείζων μειοψηφία)
Η Συμπολιτεία δεν δέχτηκε τη θέση του Γραμματέα του ΔΣ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ (πλειοψηφία)
ΚΟΥΚΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (πλειοψηφία)
ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ (πλειοψηφία)
ΛΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (πλειοψηφία)
ΣΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (μείζων μειοψηφία)
ΑΛΟΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ (μείζων μειοψηφία)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΚΑΡΑΒΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (πλειοψηφία)
ΡΕΣΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (πλειοψηφία)
ΨΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (πλειοψηφία)
ΚΑΛΥΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (μείζων μειοψηφία)
ΖΑΡΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ελάσσων μειοψηφία)


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΑΡΦΑΡΙΩΤΗ ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ (πλειοψηφία)
ΔΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (πλειοψηφία)
ΜΕΤΕΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (πλειοψηφία)
ΜΠΡΑΚΟΥΛΙΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (πλειοψηφία)
ΚΕΚΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (μείζων μειοψηφία)
ΖΑΡΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ελάσσων μειοψηφία)

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
ΑΔΑΛΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (πλειοψηφία)
ΜΕΝΟΥΝΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (πλειοψηφία)
ΝΑΤΣΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (πλειοψηφία)
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (μείζων μειοψηφία)
ΓΚΑΪΝΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ (μείζων μειοψηφία)

Αυστραλία: Προφυλάκιση ομογενή κατηγορούμενου για φόνο



Στη φυλακή θα παραμείνει ο 29χρονος ομογενής από την Αυστραλία Χρήστος Καφκιάς καθώς του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το φόνο ενός 54χρονου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Καφκιάς από το Ντόνκαστερ της Μελβούρνης, δολοφόνησε τον ποδοσφαιρικό παράγοντα Τζον Κέλι 54 ετών.Το πτώμα του θύματος βρέθηκε έπειτα από μέρες, από φίλο του, στο σπίτι του. Ο Καφκιάς φέρεται να είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το θύμα. Ο κατηγορούμενος προφυλακίστηκε και η δικη του θα ξεκινήσει το Μάρτιο.

AΠE

Kοινωνικές εκρήξεις «βλέπει» ο Χάρρυ Κλυνν: «Μόνο με την εξέγερση μπορεί να σωθεί ο λαός!»



Ο Χάρρυ Κλυνν δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις, αλλά όταν αποφασίσει να μιλήσει προκαλεί… σεισμικές δονήσεις. Μιλώντας αποκλειστικά στο “newsbomb.gr” ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης κάνει λόγο για εξευτελιστική σκλαβιά στην οποία έχει οδηγήσει το λαό η συμμορία – όπως την αποκαλεί - του Γιώργου Παπανδρέου και καλεί τους Έλληνες σε κοινωνικές εξεγέρσεις που δεν θα έχουν προηγούμενο. Αίσθηση προκαλούν και οι απόψεις του για τον Αντώνη Σαμαρά, τα κόμματα της αριστεράς, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μισθοί... πείνας το 2011

Ο νέος νόμος για τα εργασιακά είναι, εδώ και δύο βδομάδες, γεγονός. Παρά τις αντιδράσεις, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και έχει τεθεί πλήρως σε λειτουργία. Στην πράξη όμως, στην εργασιακή καθημερινότητα, τι έχει αλλάξει;

Κοντά στις 5.000 μηνιάτικο οι νέοι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου

 

Μηνιάτικο όχι και τόσο άσχημο θα λαμβάνουν και οι νέοι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η αντιμισθία των νεοεκλεγέντων δημάρχων θα αγγίζουν της 5000 ευρώ μηνιαίως και για την ακρίβεια 4.956 ευρώ.
Αυτά για τους δήμους που ο αριθμός των πολιτών θα είναι πάνω από 20.000 και αυτό ισχύει για τους δημάρχους Σπάρτης Αργειτάκο, Καλαμάτας Νίκα, Τρίπολης Σμυρνιώτη, Άργους Καμπόσο και Κορίνθου Πνευματικό.
Οι αντιδήμαρχοι που θα αναλάβουν θα παίρνουν το 50% του μισθού του δημάρχου, δηλαδή από 2.478 ευρώ ο καθένας, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα λαμβάνει μισθό ίσο με το 40% των αποδοχών του δημάρχου, δηλαδή 1.982 ευρώ.
Καλή αντιμισθία θα λαμβάνουν και οι δήμαρχοι με λιγότερο πληθυσμό κάτω από 20.000 πολίτες όπου θα φτάνει τις 3.717 ευρώ.
Τα ποσά αυτά θα πληρώνονται από τους ίδιους τους δήμους.

www.report24.gr

Στον Νέο μας τον Δήμαρχο, κι΄ όλο το επιτελείο...

  Ο νέος Δήμαρχος μέ όλο το επιτελείο του, όταν γύριζε πόρτα - πόρτα στούς δρόμους τής Πάτρας σέ ημέρες προεκλογικής ευφορίας...
Θά κρατήσει άραγε τίς υποσχέσεις του, ή θα καμφθεί καί θα συμβιβασθεί από το πλήθος τών προβλημάτων πού τού άφησαν οί προηγούμενοι; 

Πάρα πολύ καιρό τώρα οί δυό μας φίλοι, ο Φασουλής και ο Περικλέτος, είχαν χαθεί από το προσκήνιο. Δουλεύανε βέβαια μυστικά στο παρασκήνιο δίνοντάς μας ιδέες για κάποια άλλα θέματα…