Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011
Μισθοί... πείνας το 2011
Oι εργαζόμενοι διαπιστώνουν άμεσα αλλαγές προς το χειρότερο. Είναι καθημερινά πλέον τα «κρούσματα» στην αγορά εργασίας, με κλάδους ολόκληρους να καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με μισθούς πείνας. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) γίνεται αποδέκτης αυτής της νοσηρής κατάστασης, δίχως όμως να μπορεί πρακτικά να αντιδράσει. Ο Εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Ας δούμε μαζί τα πιο τρανταχτά παραδείγματα και ενώ δεν έχουν περάσει παρά δύο βδομάδες από την εφαρμογή του νέου νόμου:
• Οι πρώτοι κλάδοι που πρότειναν συμβάσεις εργασίας κάτω από τη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ (740 μικτά) είναι γεγονός! Πρόκειται για τον κλάδο των εταιριών ζωοτροφών και τον κλάδο των σεκιούριτι, οι οποίοι πρότειναν σύμβαση εργασίας με πρώτο μισθό τα 701 και τα 640 ευρώ μικτά, αντίστοιχα! Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και στη δεύτερη περίπτωση, οι εργοδότες πήραν πίσω την αρχική τους πρόταση και θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε λίγες μέρες με νέα, βελτιωμένη πρόταση. Όμως, το γεγονός παραμένει. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του νόμου Κατσέλη, ότι κανείς δεν θα δουλεύει με λιγότερα από 740 ευρώ μικτά, καταρρίφθηκε. Η απειλή της απόλυσης οδηγεί σε συμπίεση των μισθών και να, τα πρώτα επίσημα δείγματα γραφής…
• Γνωστή αλυσίδα καταστημάτων φαγητού, ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της (περίπου 1300) ότι προτίθεται από το νέο έτος να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών έως 25% για όλους! Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, απευθύνθηκαν στο συνδικάτου τους και στη ΓΣΕΕ και έχει ξεκινήσει προσπάθεια να μεταπειστεί η επιχείρηση, η οποία μάλιστα με δική της ανακοίνωση πριν από μερικές μέρες, τόνιζε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι ρυθμίζει με σχετική ευκολία τα δάνειά της! Άρα, καταρρίπτεται στην πράξη και ο δεύτερος ισχυρισμός του νόμου Κατσέλη, ότι μόνο εταιρίες που κινδυνεύουν με «λουκέτο» θα μπορούν να επικαλεστούν την ανάγκη μείωσης των μισθών…
• Λίγα 24ωρα μετά την ψήφισή του εργασιακού νόμου, τρεις μικρές τράπεζες πρότειναν στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ) να προχωρήσουν σε υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ισχύ για 2-3 χρόνια. Οι αυξήσεις που πρότειναν θα ήταν μηδενικές (0%) και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκαν ότι δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η συλλογική σύμβαση. Σε μια περίοδο που, οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής (καλάθι της νοικοκυράς), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής αυξάνονται με ποσοστό άνω του 10%, οι συγκεκριμένες τράπεζες απλώς αρνούνται να δώσουν την παραμικρή έστω αύξηση στους εργαζόμενούς τους! Από την ΓΣΕΕ υπήρξε ενημέρωση για αρνητική απάντηση της ΟΤΟΕ και τώρα η συζήτηση έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό των τραπεζών. Μένει να δούμε αν οι εργαζόμενοι θα καμφθούν στις πιέσεις που δέχονται.
• Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωνε αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι θα παταχθεί η αδήλωτη εργασία, που φτάνει στην Ελλάδα το 25%. Πριν από μερικές μέρες, η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από το θάνατο ενός Αιγύπτιο εργάτη, 44 ετών, ο οποίος έπεσε από τον τρίτο όροφο κτιρίου όπου δούλευε στο κέντρο της Αθήνας (Κοραή 4). Στο κτίριο αυτό στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι, από έρευνα που διεξήχθη, ο άτυχος εργάτης, όχι μόνο εργαζόταν χωρίς τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας, αλλά δούλευε Κυριακή και ήταν αδήλωτος, από τον Απρίλιο του 2008! Και όλα αυτά την ώρα που εργαζόταν σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/misthoi-peinas-to-2011