Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Εαρινή ισημερία 2024: Στην Ελλάδα η μέρα είναι πλέον μεγαλύτερη από τη νύχτα – Τι λένε οι αστρονόμοι

 Εαρινή ισημερία 2024: Στην Ελλάδα η μέρα είναι πλέον μεγαλύτερη από τη νύχτα – Τι λένε οι αστρονόμοι 

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου έχουμε και επίσημα εαρινή ισημερία, αλλά όχι και ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. Στην Ελλάδα η μέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα.

Η εαρινή ισημερία, που «μπήκε» στις 20 Μαρτίου 2024, σηματοδοτεί το ξεκίνημα της φετινής άνοιξης στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο. 

Ωστόσο, ο αστρονομικός όρος «ισημερία» οδηγεί συχνά στην παρανόηση ότι η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα η μέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα. Η ίση διάρκεια συνέβη λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 17 Μαρτίου.

Σε ποια σημεία στη Πελοπόννησο γίνονται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 21 Μαρτίου

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού COVID-19». Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από το gov.gr είναι διαθέσιμη μόνον εφόσον ο έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις – αλλαγές στα σημεία και στο ωράριο των μαζικών δειγματοληψιών.

Τα σημεία για δωρεάν rapid test στην Πελοπόννησο:

Λακωνία: Εξόρμηση ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ στο φαράγγι του Βουραϊκού

 https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2024/03/431266961_823737833131980_1902397200159832584_n-768x543.jpg 

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων κ Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) πραγματοποιεί την Κυριακή 07/04 πεζοπορική εξόρμηση στο φαράγγι του Βουραϊκού.

Η κατάβαση του Βουραϊκού γίνεται κατά μήκος των γραμμών του οδοντωτού σιδηρόδρομου και έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Το μονοπάτι που έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 .

Πρόκειται για την ίδια διαδρομή δίπλα στις γραμμές του τρένου που παλιά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής.

ΔΕΡΒΕΝΙ: Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου Δημήτρη Ευστ. Κάσσιου "ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΠΛΙΘΙΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ τ. ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ"