Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Αίτηση ακύρωσης του νέου ΕΣΔΑ κατέθεσε η Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατά της ΠΥΣ49/15-12-2015/ΦΕΚ174Α/2015, με την οποία εγκρίθηκε ο νέος ΕΣΔΑ. Πρόκειται για μια πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία. Η «καθαρή Πελοπόννησος» αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της, όπως προσδιορίστηκε στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Το 2011 η Περιφέρεια Πελοποννήσου κλήθηκε να αντιμετωπίσει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η αδυναμία του ΦΟΔΣΑ και των Δημοτικών Αρχών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μέσα στις πόλεις, εκατοντάδες ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ συνέθεταν την εικόνα του 2011. Μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε χωρίς αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, με ανταγωνιστικό διάλογο που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αποκτήσαμε κρίσιμη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία που μας επιτρέπουν να δούμε το νέο ΕΣΔΑ, τόσο ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού, όσο και ως προς τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής του. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό με σοβαρά σφάλματα στις επιλογές του, με πλειάδα εκ των προτέρων ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, που κατά παράδοξο τρόπο δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και φυσικά καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την οριστική λύση για τα σκουπίδια και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα χιλιάδων τόνων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας. Αυτή τη δυσμενή προοπτική η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη να προσβάλλει με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, παραμένοντας σταθερή στο στόχο «καθαρή Πελοπόννησο», με όρους νομιμότητας, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας.



http://www.farenews.gr/wp-content/uploads/2015/02/periferia-ktirio1.jpg
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, κατά της ΠΥΣ49/15-12-2015/ΦΕΚ174Α/2015, με την οποία εγκρίθηκε ο νέος ΕΣΔΑ. Πρόκειται για μια πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.    

Η «καθαρή Πελοπόννησος» αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της, όπως προσδιορίστηκε στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.


Το 2011 η Περιφέρεια Πελοποννήσου κλήθηκε να αντιμετωπίσει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η αδυναμία του ΦΟΔΣΑ και των Δημοτικών Αρχών στη διαχείριση των απορριμμάτων. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μέσα στις πόλεις, εκατοντάδες ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ συνέθεταν την εικόνα του 2011.

Μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε χωρίς αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, με ανταγωνιστικό διάλογο που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αποκτήσαμε κρίσιμη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία που μας επιτρέπουν να δούμε το νέο ΕΣΔΑ, τόσο ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού, όσο και ως προς τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής του.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό με σοβαρά σφάλματα στις επιλογές του, με πλειάδα εκ των προτέρων ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, που κατά παράδοξο τρόπο δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και φυσικά καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την οριστική λύση για τα σκουπίδια και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα χιλιάδων τόνων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας.

Αυτή τη δυσμενή προοπτική η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη να προσβάλλει με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, παραμένοντας σταθερή στο στόχο «καθαρή Πελοπόννησο», με όρους νομιμότητας, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας.