Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο "περίεργος​" ρόλος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Mohamed-El-Baradei
Twitter @EmOikonomidis
Πριν από περίπου δυο χρόνια, όταν η κοινωνία της Αιγύπτου πίστευε (λανθασμένα) ότι πρωταγωνιστούσε σε μια ημι-ειρηνική επανάσταση, η οποία βαφτίστηκε “Αραβική Άνοιξη”, για να αποδειχθεί πολύ γρήγορα και μάλλον οδυνηρά ότι δεν ήταν ούτε “Ανοιξη”, αλλά ούτε και “Αραβική”, το όνομα του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ήταν η προφανής απάντηση στο αυτονόητο ερώτημα “μετά τον Μουμπάρακ, ποιός”.
Ο νομπελίστας πολιτικός και τεχνοκράτης, επί σειρά ετών υπεύθυνος του ΟΗΕ για την ατομική ενέργεια, φάνταζε ιδεώδης λύση για τα πρώτα βήματα της Αιγύπτου, μιας χώρας σύνθετης και γεμάτης αντιθέσεων, στη συναρπαστική ανακάλυψη της “Δημοκρατίας”.
Όπως αποδείχτηκε βέβαια, εκείνο το σενάριο δεν προχώρησε, προς έκπληξη των περισσότερων, αλλά κυρίως προς έκπληξη της… κοινής λογικής. Ο Ελ Μπαραντέι περιορίστηκε σε συμπληρωματικό ρόλο, δεν έθεσε υποψηφιότητα για την Προεδρία, και η Μουσουλμανική Αδελφότητα επισφράγισε τη θυελλώδη αναρρίχησή της στην εξουσία με την εκλογή του Μοχάμεντ Μόρσι ως διαδόχου του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στα δυο χρόνια που ακολούθησαν, ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται ανατραπείς από τον στρατό (την ηγεσία του οποίου ο ίδιος διόρισε), και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι φαντάζει ως η αυτονόητη επιλογή για μεταβατικός πρωθυπουργός, και εν συνεχεία εκλεγμένος Πρόεδρος. Έστω κι αν οι χθεσινές φήμες για τον διορισμό του δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ακόμη.
Με σημερινές δηλώσεις του, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εμφανίστηκε συναινετικός. Και υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετάσχουν στο νέο πολιτικό μωσαϊκό που διαμορφώνεται στην Αίγυπτο και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Εκείνοι δηλαδή που αποτελούν το φυσικό “αντίθετό” του, στο πως αντιλαμβάνονται το παρόν, και κυρίως το μέλλον της χώρας των Φαραώ.
Οι δηλώσεις του Ελ Μπαραντέι έγιναν στο γερμανικό περιοδικό “Spiegel”. Και φαντάζουν εξαιρετικά στοχευμένες. Ο Ελ Μπαραντέι ζητάει να συνεχιστεί η συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα κοινά, να μην οδηγηθούν στελέχη της στη φυλακή χωρίς αποδείξεις, να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια ο Μοχάμεντ Μόρσι, και η Δύση να συνεχίσει να στηρίζει την Αίγυπτο.
“Αυτό που ζούμε δεν ήταν πραξικόπημα. 20 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν ότι δεν πήγαινε άλλο αυτή η κατάσταση. Στη νέα πραγματικότητα ωστόσο θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς. Ειδικά η Γερμανία γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από μια δικτατορία στη Δημοκρατία”, σχολίασε με νόημα ο Μοχάμετ Ελ Μπαραντέι.
Για… νομπελίστας, ο “πιο διάσημος” Αιγύπτιος αποδεικνύεται βαθιά πολιτικός. Και τακτικιστής. Επιβεβαιώνοντας ως ένα σημείο όσους υποψιάζονται, ακόμη και στα όρια της υιοθέτησης σεναρίων συνωμοσίας, ότι χρειάστηκαν δυο χρόνια ισλαμικού… τρόμου και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, για να πειστούν οι Αιγύπτιοι ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για το μέλλον τους είναι ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.
Δηλαδή, η φυσική και αρχική επιλογή της Δύσης…

ysterografa.gr