Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Τα ψέματα για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Σε μια από τις πολλές «επιθέσεις παραπλάνησης», ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να επαναλαμβάνει συνεχώς τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ.

Με τη διαφορά ότι, κάθε φορά, απομονώνει μια από τις φράσεις τους παραλείποντας τα τμήματα εκείνα που δεν τον συμφέρουν.

Παρουσιάζει έτσι μια εικονική πραγματικότητα.

Λέει ο κ. Τσίπρας παραθέτοντας δηλώσεις από το εξωτερικό:


«Απαγορεύεται το Grexit», δηλώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Απάντηση: Και γιατί δεν το εκλαμβάνει αυτό το «απαγορεύεται» ως προειδοποίηση για τα σχέδιά του; Ότι δηλαδή μόλις ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του, οι Ευρωπαίοι θα καταστήσουν απαγορευτική ακόμη και την σκέψη, «συνθλίβοντάς τον» (όπως ακριβώς είπε και ο υποψήφιός του κ. Βαρουφάκης) και αναγκάζοντάς τον να ανακρούσει πρύμναν και να υπογράψει τρίτο μνημόνιο.
Ο κ. Τσίπρας κάνει αναφορά και στην φράση «αμετάκλητη η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ».
Σωστά. Αλλά το «αμετάκλητο» αφορά και τους κανόνες για το ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στην φράση του κ. Σουλτς «επικίνδυνη ανοησία το Grexit».
Σωστά, αλλά προφανώς αναφέρεται σε επικίνδυνες κινήσεις ανοησίας – αυτές που ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει ότι θα κάνει.
Επί του προκειμένου, ο κ. Τσίπρας παραλείπει να αναφερθεί στο υπόλοιπο μέρος των δηλώσεων του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην εκπομπή του γερμανικού καναλιού «heute journal».
Ιδού και αυτά που παρέλειψε, προφανώς σκόπιμα, ο κ. Τσίπρας:
«Στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα συμπεριλαμβάνεται κάποιες φορές ότι δεν θα πληρώσει πια, μετά πάλι λέει ότι θα διαπραγματευτεί. Δεν μπορώ να διακρίνω ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα το βλέπουν επίσης έτσι».
Είπε επίσης ο κ. Σουλτς ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα πως «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ».
Και επίσης:
«Όλα τα μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση κυβερνά, έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Τσίπρα. Βεβαίως διαθέτει μία ακραία ρητορική, αλλά πρέπει να το ξαναπώ: Δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και για αυτά που υπόσχεται εκεί δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κατακτήσει μία πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς στην Ελλάδα και συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στη φράση του Επιτρόπου Μοσκοβισί «δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας».
Παραλείποντας και σ’ αυτήν την περίπτωση να πει τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρθηκε ο Μοσκοβισί.
Στη δήλωση δηλαδή του Μοσκοβισί ότι θεωρεί «σημαντική μία ευρεία υποστήριξη εκ μέρους των Ελλήνων ψηφοφόρων και των μελών της πολιτικής ηγεσίας προς την αναγκαία διαδικασία των ευνοϊκών προς την οικονομική ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων».
Ειδικά για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί είπε:
«Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σ’ αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του».
Προφανώς, όλοι κατάλαβαν…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos:
«Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της. Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να ορίσει κυρίαρχα τους εκπροσώπους του, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις της χώρας τους».
Σαφές!
Όπως σαφής υπήρξε στις δηλώσεις του στο France Inter-Radio και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά η απόφαση παραμονής ή εξόδου από την ευρωζώνη παραμένει καθαρά απόφαση της Ελλάδας».
Όπως σαφής ήταν και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ.
Όπως είπε, θα είναι παράνομη μια αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους που κρατά η ΕΚΤ.
Αναφερόταν  στα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα μετά το 2010 και έχει ακόμα στην κατοχή της – κάποια απ’ αυτά, ύψους 7 δις ευρώ, λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Όπως σαφής υπήρξε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον οποίο επίσης ο κ. Τσίπρας μνημονεύει στις ομιλίες του, κάνοντας αναφορά στην φράση του «καμιά διάσπαση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει σχέδιο Β»:

«Η αγορά ομολόγων είναι ένα από τα εργαλεία στην εργαλειοθήκη της ΕΚΤ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εκπλήρωση της εντολής μας. Δεν επιτρέπεται όμως να παραβιάσουμε το άρθρο 123 του Καταστατικού μας, το οποίο απαγορεύει τη χρηματοδότηση κρατών», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, μιλώντας στην γερμανική «Handelsblatt».
Μάλιστα, ερωτηθείς σε άλλη περίπτωση σχετικά με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει πολιτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία, σχετικά με τη χρηματοδότηση χωρών και τα χρέη τους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν γνωρίζω τι ακριβώς προτάσεις έχουν καταθέσει. Όμως σήμερα εξετάσαμε όλα τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που μπορεί να λάβει η ΕΚΤ. Μεταξύ αυτών είναι και η αγορά κρατικών ομολόγων από την ελεύθερη αγορά. Εάν όμως αυτό που θέλουν είναι η εφαρμογή νομισματικής χρηματοδότησης (σ.σ: η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ) τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών, κάτι που δεν θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο».

Αυτή είναι η αλήθεια για τις δηλώσεις των ξένων, τις οποίες ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά διαστρεβλώνει, με το να τις τεμαχίζει κατά πώς τον βολεύουν…


elzoni.gr