Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Με έμπειρους αυτοδιοικητικούς το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές – Ποιοι πρώην αιρετοί κατεβαίνουν υποψήφιοι

Ο συνδυασμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΠΑΣΟΚ φέρνει κατευθείαν στον νου τον Πάρη Κουκουλόπουλο, νυν αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στέλεχος με ένα πολύ βαρύ αυτοδιοικητικό βιογραφικό. Αποτελεί τον πρώτο αιρετό πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ (νυν ΚΕΔΕ), θέση την οποία έλαβε το 1999 και στην οποία επανεξελέγη το 2003, ως δήμαρχος Κοζάνης. Αρχικά ο Π.Κουκουλόπουλος, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1986 και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης τη διετία 1989-1990. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 1990 και οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006. Ακόμη, διετέλεσε μέλος της 7μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόνιμη Συνδιάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (1992-1994), ενώ ακόμη, από το 1994 ήταν τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της  Ε.Ε. και  το 2000  εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και υπήρξε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας από το 2002 έως το 2004. Τον Ιανουάριο διεκδικεί την επανεκλογή του ως βουλευτής Κοζάνης
.
«Βαρύ» αυτοδιοικητικό βιογραφικό διαθέτει και η Γιώτα Γαζή, υποψήφια στη Φωκίδα.Έως το 2014 ήταν αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας με την παράταξη του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχου Περγαντά και στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται τα εξής: Στέλεχος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ (2006 – 2010), νομαρχιακή σύμβουλος (επικεφαλής παράταξης 2006 – 2010), μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ (1998 – 2006), δήμαρχος Άμφισσας και πρόεδρος ΤΕΔΚ ΦΩΚΙΔΑΣ (1994 – 1998) (Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος που εκλέχτηκε σε πρωτεύουσα νομού και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων). Στις Δημοτικές εκλογές 1982, 1986, 1990 εκλέχτηκε 1η Δημοτική Σύμβουλος και διετέλεσε αντιδήμαρχος Άμφισσας (1983 – 1990) και αντιπρόεδρος ΤΕΔΚ Φωκίδας, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Αθλητισμού Νεολαίας και Τύπου και Επικοινωνίας και Ισότητας της ΚΕΔΚΕ, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Φωκική Α.Ε. (ΑΝ.ΦΩ.) και ακόμη πρόεδρος της ΠΕΤΑ Α.Ε.
Με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, έγινε γνωστό ότι την 5η θέση καταλαμβάνει η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, πρώην δήμαρχος Βέροιας για δύο θητείες, από το 2002 έως το 2010. Συμμετείχε και ως μέλος στο ΔΣ της ΚΕΔΕ επί προεδρίας Ασκούνη. Τον περασμένο Μάιο επέλεξε να αποσυρθεί από την διεκδίκηση μιας νέας θητείας δημάρχου.
Σημαντική εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση διαθέτει και η Άννα Ροκοφύλλου, υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γιάννη Σγουρού, για δεύτερη θητεία. Στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις δημοτικές εκλογές του 1998 και του 2002 αναδείχθηκε δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τους συνδυασμούς που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ήταν εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΚΕ.
Σύντομο πέρασμα από την Αυτοδιοίκηση είχε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην Α’ Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι επιλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2006 από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων, όπου αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, από τον οποίο ηττήθηκε.
Στη Β΄Θεσσαλονίκης κατεβαίνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης, πρ. Δήμαρχος Δήμου Εχεδώρου και υποψήφιος δήμαρχος Δέλτα στις εκλογές του 2014, ενώ  στη Μεσσηνίας υποψήφια είναι η Κατερίνα Αθανασοπούλου, έμπορος, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας
Ο Μιχάλης Κασσής, πρώην δήμαρχος στον Καποδιστριακό δήμο Περάματος Ιωαννίνων, επιδιώκει να ξαναβγεί βουλευτής Ιωαννίνων. Υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς θα είναι ο Σπύρος Τσαμούρης, πρώην αντιδήμαρχος Αργοστολίου.
Στη Δράμα κατεβαίνει υποψήφιος ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, ο οποίος εκλεγόταν με την παραταξη του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Υποψήφιος βουλευτής Ηλείας είναι ο Μανώλης Αγιομιργιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος με τον συνδυασμό «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Α. Κατσιφάρα. Στη Λακωνία κατεβαίνει υποψήφιος ο Ηλίας Παναγιωτακάκος, αντιδήμαρχος Ευρώτα και στην Κεφαλλονιά ο Σπύρος Τσαμούρης, πρώην αντιδήμαρχος Αργοστολίου.
Τέλος, στη Ζάκυνθο κατεβαίνει υποψήφιος ο Παναγιώτης Αβράμης, δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου.

aftodioikisi.gr