Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ράλλυ Ακρόπολις - Εκτός το 2014


Εκτός Πρωταθλήματος 2014 θα βρίσκεται το Ράλλυ Ακρόπολις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σχετικού ημερολογίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA), λίγο νωρίτερα.
Με τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού στο Ντουμπρόβνικκαι την έγκριση του προτεινόμενου από την Επιτροπή Ράλλυ και την εταιρεία που διαχειρίζεται την προώθηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (Red Bull Media House) ημερολογίου,επισφραγίστηκε η έντονη φημολογία του τελευταίου διαστήματος, που ήθελε το Ράλλυ Ακρόπολις εκτός Πρωταθλήματος το επόμενο έτος.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια, ωστόσο, είχαν γίνει ορατά ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, περίοδος κατά την οποία η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα προχώρησε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσει τη θέση του Ράλλυ Ακρόπολις στο αγωνιστικό ημερολόγιο. Οιανησυχίες τόσο της FIA όσο και του promoter το υ θεσμού σχετίζονταν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με το κατά πόσο το Ράλλυ Ακρόπολις θα πληροί τις ολοένα και
υψηλότερες οικονομικές απαιτήσεις ενός αγώνα του WRC. Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και η Κυβέρνηση της χώρας, που ήδη από τον αγώνα του 2013 στάθηκε έμπρακτα δίπλα στο Ράλλυ Ακρόπολις, εγγυήθηκαν για την άρτια, αναφορικά και με τις οικονομικές απαιτήσεις, διεξαγωγή του. Παρ' όλα αυτά, ούτε οι εγγυήσεις ούτε το πλάνο του αγώνα, που, έχοντας ως
δεδομένο τον εορτασμό των 60 ετών του Ράλλυ Ακρόπολις, περιλάμβανε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ καθώς και επέκταση των αγωνιστικών χιλιομέτρων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποδείχτηκαν αρκετά ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Ράλλυ Ακρόπολις μένει εκτός ημερολογίου WRC, καθώς το 1974 δε διοργανώθηκε λόγω ενεργειακής κρίσης, ενώ το 2010 περέμεινε εκτός θεσμού, καθώς η FIA εκείνη την περίοδο «δοκίμαζε» την κυλιόμενη εναλλαγή χωρών στο Πρωτάθλημα.
Σε κάθε περίπτωση, και με πλήρη επίγνωση του αρνητικού αντίκτυπου αυτής της εξέλιξης, η Οργανωτική Επιτροπή του Ράλλυ Ακρόπολις θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επαναφορά του στο ημερολόγιο του 2015, ενδεχομένως και εκμεταλλευόμενη τον ένα χρόνο απουσίας, ώστε το Ράλλυ Ακρόπολις να επιστρέψει με νέα στοιχεία που θα τονώσουν το χαρακτήρα του.
Το ημερολόγιο του Πρωταθλήματος για το 2014 περιλαμβάνει και πάλι 13 αγώνες, με μοναδική αλλαγή, συγκριτικά με του 2013, την είσοδο της Πολωνίας στη θέση του Ράλλυ Ακρόπολις.

Αναλυτικά οι αγώνες είναι οι εξής:
Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Ράλλυ Σουηδίας
Ράλλυ Μεξικού
Ράλλυ Πορτογαλίας
Ράλλυ Αργεντινής
Ράλλυ Πολωνίας
Ράλλυ Ιταλίας
Ράλλυ Φινλανδίας
Ράλλυ Γερμανίας
Ράλλυ Αυστραλίας
Ράλλυ Γαλλίας
Ράλλυ Ισπανίας
Ράλλυ Μ. Βρετανίας